Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel spurt naar winst bij debuut in T100 San Francisco, Pieter Heemeryck tiende
Marten Van Riel wint de T100 San Francisco in de spurt (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Marten Van Riel spurt naar winst bij debuut in T100 San Francisco, Pieter Heemeryck tiende

De Belgische triatleet Marten Van Riel heeft in een ultraspannende spurt de T100 San Francisco gewonnen, de derde manche van het officiële WK long distance triatlon van de PTO en World Triathlon. Het was voor Marten Van Riel zijn debuut in de T100 World Triathlon Tour, nadat hij eerder deze week te horen kreeg dat hij officieel geselecteerd is voor de Olympische Spelen in Parijs. De T100 was voor het eerst te gast in San Francisco waar voor de pro-triatleten de iconische Escape From Alcatraz omgevormd werd tot een triatlon van 100 km met 2 km zwemmen, 80 km fietsen en 18 km lopen. Pieter Heemeryck liet de grote groep rijden in een wedstrijd waarin allesbehalve op 20 meter gereden werd, maar waarin het nieuwe RaceRanger anti-drafting systeem helaas niet toegepast werd. Hij werd tiende.

De 2 km zwemmen werd een maat voor niets. De triatleten doken van een smal ponton vanaf de veerboot voor het Alcatraz-gevangeniseiland in water van 12 graden. Met extra neoprenen badmuts, sokken én handschoenen en een sterke stroming zat het zwemnummer er al na 14 minuten op. Bovendien maakten een paar triatleten handig gebruik van de eb waardoor ze een heel stuk over het strand konden lopen. En dus kregen we niet alleen een grote groep in de wisselzone, maar mindere zwemmers als Sam Long, Magnus Ditlev en Jason West verloren minder dan een minuut.

In de 80 km fietsen ging Marten Van Riel een hele tijd aan kop, maar in een race waarin er vaak te dicht op elkaar gereden werd, kregen we nauwelijks grote verschillen. In de laatste 20 km kwam vooraan zelfs alles samen. Marten Van Riel zat in de grote kopgroep van 9 triatleten, met Mathis Margirier, Clement Mignon, Kyle Smith, Rico Bogen, Mika Noodt, Magnus Ditlev, Rudy Von Berg en Sam Long. Pieter Heemeryck wisselde als eenzame achtervolger in tiende positie op 2’45.

Sam Long wisselde als eerste, maar besloot om te wachten om een penalty van 30 seconden uit te zitten. Marten Van Riel wisselde als voorlaatste van de kopgroep, maar rukte al snel naar voor op. Hij liep het gat dicht naar Kyle Smith en toen Rico Bogen kwam aansluiten, kregen we lange tijd een kopgroepje van drie in het loopnummer. Het bleef lange tijd erg spannend. Bogen probeer voor het ingaan van de slotronde om een aanval te plaatsen, maar Smith en Van Riel kwamen opnieuw aansluiten.

Millimeterspurt beslist over zege

In de laatste kilometer versnelde Bogen opnieuw tot twee keer toe, maar het kwam uiteindelijk aan op een superspannende sprint tussen Kyle Smith en Marten Van Riel. Met een ultieme jump pakte Marten Van Riel voor de mooiste overwinning van het seizoen in de derde manche van het wereldkampioenschap long distance triatlon. Van Riel won in 3u18’21, in dezelfde tijd als Kyle Smith. Rico Bogen werd derde op 3 seconden. Magnus Ditlev werd vierde en Mika Noodt pakte de vijfde plaats. Pieter Heemeryck liep nog een snelle 18 km en pakte de tiende plaats op 3’03 van Van Riel.