Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Uncategorized

The road to Kona

De IronMan van Hawaii,…
De droom van elke triatleet. Deze wedstrijd spreekt tot ieders verbeelding. Maar hoe geraak je daar?

De IronMan van Hawaii is als het ware het wereldkampioenschap van de IronMan. Het is de finale.

Het aantal plaatsen in Hawaii is beperkt. Om er te mogen starten, dien je je te kwalificeren. Elk jaar zijn er zo wat overal ter wereld wedstrijden die het IronMan label dragen. De meeste van deze wedstrijden zijn uiteraard volledige IronMan afstanden (3,8-180-42) al zijn er ook nog enkele halve afstand wedstrijden (de zoganaamde 70.3) waarop je je kan plaatsen.
In principe kan iedereen deelnemen aan een qualifier wedstrijd. Je dient wel over een licentie te beschikken. Nu bieden de meeste organisaties ook de mogelijkheid om een daglicentie aan te schaffen, mocht je er geen hebben.

Afhankelijk van het aantal deelnemers op zo’n qualifier, worden er een aantal "slots" toegekend. Het aantal slots wordt dan nog eens verdeeld over het aantal deelnemers per categorie. Er is een categorie voor de profs (die ook aanspraak maken op de geldprijzen). Voor de zogenaamde "age-groups", zeg maar de niet-profs, worden de atleten opgedeeld volgens leeftijdscategorie. Elk van de categorieën wordt ook nog eens opgedeeld in mannen en vrouwen.
De regel is dat er in elke categorie waarin er deelnemers starten, minstens één ticket te verdienen valt.

Wanneer je er in slaagt om een ticket te behalen op een wedstrijd, dien je dit ook onmiddellijk te valideren. Meestal is dit de dag na de wedstrijd. Je dient je slot cash te betalen. Kom je niet opdagen, dan gaat je slot naar de volgende in je categorie !

De loterij

De WTC (World Triathlon Corporation), de organisatie die de IronMan wedstrijden beheert, heeft nog een optie open gelaten, zodat mensen die zich niet kunnen kwalificeren, toch nog kunnen starten.
Jaarlijks worden er 200 slots verloot. 150 slots daarvan gaan naar inwoners van de US. 50 slots zijn voor de rest van de wereld.
Om mee te spelen dien je een lotje te kopen via www.ironmanlive.com. Dit kost 50$. Wanneer je wordt uitgeloot dien je wel nog dat jaar aan minstens een halve triathlon deel te nemen, én uit te doen. Uiteraard dien je dan ook je slot nog te betalen!