Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Toptriatleet Kasper Lagae overleden… Rust zacht, Phil
Kasper Lagae in de Meetria in Meer in 2019 (foto: Tom Van Dun/Meetria)
Nieuws

Toptriatleet Kasper Lagae overleden… Rust zacht, Phil

De West-Vlaamse toptriatleet Kasper Lagae is maandagavond 9 maart overleden. Kasper stapte onverwachts uit het leven. Dat liet zijn broer Korneel ons dinsdagochtend weten. De triatleet uit Lauwe zou op 31 maart zijn 32ste verjaardag vieren en aan een nieuw triatlonseizoen beginnen, in de sport waarin hij de laatste jaren uitblonk als topper op de non-drafting wedstrijden, met in 2019 in Meer zijn zo verdiende eerste grote zege. Nadien volgde een tweede zege in Eeklo. Maar nu blijft die teller van De Phil, zoals zijn bijnaam was, voor eeuwig op twee staan. En wij blijven achter met de vraag waarom…

Het valt me zwaar om in de verleden tijd te schrijven over Kasper en het bericht van zijn broer Korneel van vannacht lijkt nog altijd onwezenlijk. Kasper was namelijk een erg geliefde en gerespecteerde triatleet. Met zijn kenmerkende hoofdband, zijn straffe uitspraken en vooral zijn knappe prestaties werd hij een van de publieksliefhebbers in de Belgische triatlonsport.

Bij Kasper wist je dat er aangevallen zou worden, dat wanneer er gedraft werd, hij de groep uiteen zou doen spatten en dat hij daar aan de microfoon ook nog eens een straffe uitspraak over zou doen. In 2018 en 2019 werd hij de man van de tweede plaatsen, die veertien keer meestreed voor de overwinning, maar er altijd net niet in slaagde om te winnen. In gesprekken met hem merkte ik toen al regelmatig de twijfel, tot hij in juni 2019 zijn eerste grote overwinning boekte in Meer. Het was een glorieus moment en ik ben blij dat ik het van dichtbij heb mogen meemaken.

Het was niet evident voor Kasper om op dit niveau te presteren. Het was iets waarvoor hij tonnen respect kreeg. Als vrachtwagenchauffeur moest hij zijn trainingsritme afstemmen op de job en voor dag en dauw zijn trainingen afwerken.

“Voorbereiding op Barcelona gestart”

Dat hij maandagavond uit het leven stapte, is niet te begrijpen. We blijven allemaal met heel veel vragen over. Frank Bruyneel, voorzitter van EFC-ITC Izegem waar Kasper lid was en trainde, is er ook van aangedaan. “Hij had deze week nog lactaattesten afgelegd en die waren goed. Hij had alles in orde gebracht voor de voorbereiding op de Ironman van Barcelona. Dit is onbegrijpelijk en onwezenlijk, we zullen hem enorm missen,” aldus Frank in een eerste reactie.

Ook wij zullen Kasper enorm missen. Hij was niet alleen een geweldige triatleet, met een enorme presence, iets wat onze sport zo goed kan gebruiken. Maar hij was ook gewoon een toffe kerel, met een enorm gevoel voor humor. Ik wist als ik Kasper tagde in een 3athlon.be post of een kort vraagje op social media stelde, dat hij een ketting aan reacties in gang zou zetten. We hebben vaak toffe babbels gehad en er waren genoeg mensen die hem graag zagen.

Daarom is het zo moeilijk om te begrijpen wat hij gedaan heeft. Niet alleen voor hemzelf en voor ons maar vooral ook voor zijn vriendin Stephanie, zijn broer Korneel, zijn zus Elodie, zelf ook triatleten, zijn ouders en familie, zijn vrienden, zijn collega’s bij EFC-ITC en bij uitbreiding de hele triatlon-community in Belgie. Wij wensen iedereen veel sterkte toe en Kasper, rust zacht, Phil!

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813…