Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Vijf plaatsen in Vlaanderen waar open water zwemmen is toegestaan
Het Klein Strand, zwemlocatie van de triatlon van Jabbeke (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Extra

Vijf plaatsen in Vlaanderen waar open water zwemmen is toegestaan

Vanaf maandag 18 mei mag er opnieuw in groep in open water getraind worden, maar let op: dit kan niet overal. Er moet toestemming zijn van der lokale overheid, er moeten redders ter plaatse zijn en er zijn een aantal veiligheidsvoorschriften van kracht. Op de meeste plaatsen gelden regels die wetsuit tot een bepaalde temperatuur verplichten en ook het gebruik van een saferswimmer boei is bijna overal verplicht. Wij lijsten vijf open water zwemlocaties in Vlaanderen op waar het toegelaten is om te zwemmen. Er zijn er nog een aantal in aanvraag en als wij er gemist hebben waar het ook (op legale wijze) mag, laat het ons dan weten…

Zwemlocaties in Vlaanderen, het is een heikel punt. De sluiting van de zwembaden in deze Corona-tijden legt eens te meer de vinger op een etterende wonde. Waar kan/mag je in Vlaanderen in godsnaam nog zwemmen in open water?

Vijf officiele locaties

Redders in nood dat we zijn geven we jullie hieronder een kaart, met als voorzet vijf locaties waarvan wij weet hebben dat er officieel gezwommen mag worden. Ook de geldende regels lichten we even toe, maar gewis je er van dat dit geen officiële informatie is. Als je zeker wil zijn dat je daar mag zwemmen en aan welke formaliteiten voldaan dient te worden is er slechts één advies: contacteer de lokale overheden of clubs.Wat verwachten we van jullie? Eenvoudig, mail ons locaties door die jij kent. Licht graag ook even de geplogenheden toe, kwestie dat wij ons niet achterover moeten plooien om alle informatie te krijgen.

Kinrooi – Bastion

Het Bastion in Kinrooi is een voorbeeld van een toegelaten open water locatie (foto: Trisport MnK)

Sinds de zomer van 2019 is er een akkoord tussen de gemeente Kinrooi en Trisport MnK om open water zwemmen mogelijk te maken in Bastion. Wel is hiervoor een eenmalige inschrijving van toepassing. Verder is het gebruik van een zwemboei verplicht. TrisportMnK en de gemeente Kinrooi waren bij de eersten om opnieuw op te starten, zoals je kon lezen op 3athlon.be. Meer info vind je op de website van TrisportMnK.

Meer – De Mosten

Bij triatlonclub Meetria in Hoogstraten-Meer hebben ze toestemming gekregen van de gemeente Hoogstraten en domein De Mosten om open water trainingen te houden in de zwemvijver van De Mosten. Meetria voorziet de redders ter plaatse. Als je wil aansluiten en om te weten wat de precieze maatregels zijn om te volgen, neem je best even contact op met Meetria via hun website.

Jabbeke – Klein Strand

https://www.facebook.com/BrogoBrothers/videos/529200214419951/

Bij het Klein Strand in Jabbeke geeft Bro.Go, organisatoren van de 111 triatlon van Jabbeke, de mogelijkheid aan alle atleten om in open water te komen trainen. Bro.Go zorgt voor de redders, er is een duidelijk reglement en van de inschrijvingsprijs gaat een deel naar het goeie doel, het Kinderkankerfonds, via Endurance Team Adapp waarmee Bro.Go samenwerkt voor de open water trainingen. Vanaf 18 mei starten de open water sessies. Alle informatie vind je op de website van Bro.Go.

Kortrijk – Kanaal Kortrijk-Bossuit

Triatlon Kortrijk 2019: zwemmen tussen rijen supporters (foto: Peter Croes)

Het Kortrijkse Aqua Protect 3Team heeft een samenwerkingsovereenkomst met het stadsbestuur van Kortrijk om het zwemmen in open water in een wettelijk kader maar onder strikte voorwaarden mogelijk te maken voor iedere sportieve zwemmer. De zwemzone ligt in het kanaal Kortrijk-Bossuit tussen Sluis10 en 11 (ter hoogte van Open Zwembad Abdijkaai) en is ongeveer 420 meter lang. Alle informatie vind je op de website van het Aqua Protect 3Team.

Sint-Niklaas – De Ster

De Ster in Sint-Niklaas heeft twee mogelijkheden. Enerzijds is er de strandzone, hier kan je vrij zwemmen over een lengte van 400m. Dit is op voorwaarde van groene vlaggen en aanwezigheid van redders. In clubverband kan er van de strandzone gebruik gemaakt worden op voorwaarde dat je zelf een gediplomeerd redder voorziet. Anderzijds beschikt De Ster over een open water 50m-bad. Een zwembad met baantjes, maar dan in open water. Hier gelden dezelfde beperkingen voor zwemmers als in de strandzone. Algemene info over de zwemzone vind je op de website van De Ster.

Overleg met plaatselijke overheid

Op zich is het niet slecht dat de regelgeving voor open water zwemmen verstrengd is en duidelijk gemaakt is, zeker in deze onzekere corona-tijden. Daar waar triatleten vroeger vaak hun kans waagden waar het niet toegestaan is, komen er nu steeds meer gereguleerde locaties bij. Wij zijn alvast op de hoogte van volgende plaatsen waar men nog in overleg is met de plaatselijke overheid maar waar binnenkort open water zwemmen zou kunnen toegestaan worden.

Willebroek – Sport Vlaanderen Hazewinkel

https://www.facebook.com/SportVlaanderenWillebroek/posts/3134093786643188

Het Sport Vlaanderen domein in Willebroek is wijd en zijd bekend als watersportbaan Hazewinkel, maar het ziet er naar uit dat open water zwemmen er zal toegestaan zijn vanaf eind mei. Sport Vlaanderen werkt samen met Triatlon Vlaanderen en de Vlaamse Zwemfed een online reservatiesysteem uit. Meer informatie vind je op de website van Sport Vlaanderen Willebroek.

Oudenaarde – Donkvijver

In Oudenaarde bespreken RTTO, het Ratrace Triatlon Team, en de stad Oudenaarde de mogelijkheden om op termijn open water trainingen in de Donkvijver, de jaarlijkse zwemlocatie van de Triatlon Van Vlaanderen, toe te laten. Voorlopig zit het project nog in een conceptfase, waarbij ook gekeken wordt naar de successen op andere locaties. We zullen je zeker op de hoogte houden van de vorderingen in Oudenaarde.

Hou het veilig

Als je gaat zwemmen in open water, doe het dan vooral veilig, zorg dat je zichtbaar bent en houd je aan de regels:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3035575016509374&id=2224045557662328