Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Uncategorized

De effecten van stretching : deel 2

In deel 1 hebben we gekeken wat de invloed van stretching is op het voorkomen van blessures en het verminderen van uitgestelde spierpijn.

In deel 2 bekijken we wat de invloed van stretching is op het atletisch vermogen 

Het spier-pees systeem genereert zijn kracht op 2 verschillende manieren:

1) Als een elastische veer in een stretch- shortening beweging (springsporten, explosieve inspanningen) vb. basketbal, voetbal, volleybal, ijshockey, squash,… In deze sporten gaan de spier-pees systemen eerst stretchen en dan samentrekken, het samentrekken gebeurt explosief. Tijdens de stretchbeweging vb. het door de benen gaan voor een afsprong, slaat het spier-pees systeem metabole energie op om deze mechanisch af te geven tijdens de afsprong. Het spier-pees apparaat kan dus mechanische activiteit als elastische energie opslaan. Een elastische spier kan gemakkelijker energie opslaan en afgeven tijdens explosieve sporten.  

DUS : Hoe meer je stretcht, des te elastischer worden deze spieren en hoe meer energie deze kunnen afgeven tijdens explosieve sporten. EN hoe elastischer de spieren des te minder power deze genereren door het vertraagde transfer van energie door het spier-pees apparaat. 

2) Als een overbrenger van metabole energie in mechanische energie in overwegend concentrische activiteiten ( zwemmen, lopen, fietsen -> triathlon dus) Tijdens deze activiteiten is er weinig mogelijkheid om energie op te slaan en dan ook af te geven. In sporten zoals triathlon, met een positieve work-loop (overwegend concentrisch spierwerk), is het de bedoeling om zo vlug mogelijk metabole energie om te zetten in mechanische kracht. Wilson et al. concludeerde in zijn studie dat hoe stijver het spier-pees apparaat hoe sneller de kracht wordt getransfereerd op de beenderen en hoe sneller de gewrichtsbeweging.  

DUS : Hoe stijver het spier-pees systeem des te sneller metabole energie wordt omgezet in mechanische power. OF tijdens triathlon hoef je geen elastisch spier-pees apparaat te hebben om maximale power te genereren. 

Bron : E. Witvrouw et al., Stretching and injury prevention, Sports Med. 2004, 34, 443-449.

Jorn Nagels PT, MT, Ac