Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Interview Joury Gokel
Uncategorized

Interview Joury Gokel

pict2232 Het was voor velen een grote verassing, toen de 27 jarige Joury Gokel plots als 3e op het podium stond in het BK lange afstand in Brasschaat.

De informaticus uit Torhout plaatste zich in de Marc Herremans Classic voor het WK 70.3 in Florida, waar hij winnaar werd in zijn age-group.

Wie is Joury Gokel? Ik vroeg het hem 

 

 

pict0012

Ik denk dat de meeste mensen nog nooit van Joury Gokel hadden gehoord, tot je plots in Brasschaat als 3e op het podium stond voor de BK-rangschikking. Wie is Joury Gokel?

Ik ben 27 jaar en sinds vorig jaar samenwonend met mijn vriendin Katrien in Torhout. Van beroep ben ik zelfstandig informaticus. Dit houdt in dat ik ingehuurd wordt om te programmeren door bedrijven die tijdelijke krachten nodig hebben. Jammer genoeg is dit geen thuiswerk en moet ik mij verplaatsen naar het bedrijf waar ik op dat moment voor werk.  

Kom je uit een andere sport? 

Voor ik met triathlon begon heb ik nooit aan competitie gedaan. Ik heb wel altijd een sterke interesse gehad in alle drie de sporten en ik ging dan ook wel geregeld eens zwemmen, lopen of fietsen. Echt lengtes zwemmen ben ik eigenlijk een 8-tal jaar geleden pas mee begonnen toen ik mijn reddersbrevet wou halen. Fietsen en lopen zijn voor mij altijd al een soort uitlaatkleppen geweest. Ik was iemand die graag sportte zolang het maar geen competitie was. Ik was altijd bang van wedstrijden, bang dat ik niet goed genoeg ging zijn, bang van de tegenstanders die er allemaal zoveel fitter uitzien en zo van die zaken. Daarom heb ik ook nooit geen competitie sport gedaan, voor mij waren wedstrijden meer als een straf ipv de bekroning op trainingsarbeid. 

Hoe lang ben je met triathlon bezig? Hoe kwam je bij triathlon? 

Dit was pas het 2de jaar dat ik echt triathlon deed. Wel heb ik 2 jaar geleden al deelgenomen aan 3 wedstrijden (veloopzwem, izegem en mechelen) om te zien of het me ging liggen. Na de resultaten in die wedstrijden zag ik al direct dat de sport me echt ligt en vorig jaar heb ik me dan ook ingeschreven bij een het Coast Triathlon Team. Het is ook via hen dat ik met triathlon begonnen ben. Ik ging geregeld zwemmen in De Haan en zo ben ik na enkele weken beginnen mee trainen met hen. Op die manier hoorde ik meer en meer verhalen over hun triathlon prestaties en begon ik meer en meer zin te krijgen om dat ook eens te proberen. En de veloopzwem in De Haan was natuurlijk de ideale kleine wedstrijd om eens van de triathlon sport te proeven.  

pict2129

Wat is je favoriete discipline? 

Mijn favoriete discipline is het lopen. Niet omdat ik daarin zoveel sterker ben dan in de andere disciplines maar wel omdat ik daarin altijd nog veel atleten kan inhalen. Het lijkt of ik veel minder last heb van de overgang van fietsen naar lopen dan vele anderen. Ik ben iedere keer verrast van de tijden die ik kan lopen in een triathlon. Ik heb altijd het gevoel dat ik in het loop onderdeel van een triathlon rapper kan lopen dan ik in een loopwedstrijd zou kunnen. Eigenlijk zou ik het dringend eens moeten proberen want het is waarschijnlijk meer dan 5 jaar geleden dat ik een loopwedstrijd deed. Maar op de één of andere manier spreekt het me niet aan om aan loopwedstrijden deel te nemen, ik haat dat rappe starten en trap dan ook direct op mijn adem. Moest ik me natuurlijk eens opwarmen ervoor zou dat misschien wel beter gaan ï?Å . 

Verkies je het korte of langere werk?

Stayer of niet stayer? Vorig jaar deed ik enkel kwart-triathlon en dit jaar was Brasschaat de eerste keer dat ik een langere afstand deed en het ligt me dus zeker even goed of zelfs beter. Mijn zwemmen is iets minder en in de langere afstand is het zwemmen iets minder doorslaggevend dan op de korte afstand. Ik heb ook het gevoel dat ik mijn tempo van de kwart zeer goed kan volhouden op de halve afstand dus verkies ik het langere werk. Ik heb nog geen ervaring met de volledige afstand dus eigenlijk moet ik zeggen dat ik de middenafstand verkies maar ik heb wel het gevoel dat dit me zal liggen. Zowieso verkies ik niet-stayer wedstrijden mede omdat mijn zwemmen dus iets minder is en je anders bij stayer wedstrijden nooit meer bij de betere zwemmers geraakt. Ik heb ook het gevoel dat ik nog meer kan goedmaken in het lopen tijdens een niet-stayer wedstrijd dan tijdens een wedstrijd waar gestayerd mag worden want daar beginner er velen nog zeer fris met lopen.  

Ook duathlon?

Ik heb een 2-tal recreatieve duathlons meegedaan en op de één of andere manier ligt me dat iets minder. Ik heb daar hetzelfde probleem als in een loopwedstrijd, ze starten gewoon veel te rap. Ik ben echt een diesel daarin. Zelfs in een triathlon is mijn zwemmen een constante inhaal race. In een duathlon mis ik die loopsnelheid tijdens de eerste kilometer(s). Moest ik me erop toeleggen zou ik daarin waarschijnlijk wel kunnen verbeteren maar ik zwem ook graag dus blijf ik bij triathlon. De sporten lijken sterk op elkaar maar ik heb toch het gevoel dat ze zeer verschillend zijn. 

Je werd 16 overall, 2e agegrouper overall en 1e in de M25-29 op het WK 70.3 in Florida. Da's toch een prestatie op U tegen te zeggen. Hoe ervaar je die titel van werelkampioen te zijn?

Ik ben natuurlijk super tevreden met dat resultaat en ik had dat zeker nooit verwacht maar eigenlijk relativeer ik die titel van wereldkampioen toch wel redelijk wat ik misschien wel niet zou mogen doen maar zo ben ik nu eenmaal. Het was de eerste keer dat de wedstrijd doorging en het concept van 70.3 is natuurlijk nog niet zo populair als Hawaï hé. Wat ik wel besef is dat ik daar een zeer sterke wedstrijd gedaan heb en dat heeft me vooral veel vertrouwen naar de toekomst toe. Mijn goeie plaats in het eindklassement en mijn overwinning in mijn age-group vind ik er leuk om erbij te hebben. 

Wat zijn je plannen voor komend seizoen? Met de overwinning in Florida heb je recht om in Hawaii te starten. Neem je je ticket?

Volgend seizoen wil ik me nog verder focussen op de halve afstand. Ik weet dat ik zeker nog een grote progressie kan maken. Daarom heb ik het slot voor Hawaï niet genomen. Ik voel me momenteel nog niet klaar om een volledige triathlon te gaan doen, toch niet op een deftig niveau. Ik vind het trouwens wat raar om me in een halve te kwalificeren voor Hawaï en dan daar mijn eerste volledige te moeten doen. Als ik ooit naar Hawaï wil gaan dan moet ik mijn slot verdienen in een volledige Ironman en dan weet ik ook dat ik het waard ben op die afstand. Ik plan om in 2008 mijn eerste volledige triathlon te doen en wie weet kunnen we dan ook al naar Hawaï. Al lig ik er voorlopig niet wakker van en blijf ik wel halve doen moest de volledige me niet liggen. Ik zou er niet minder gelukkig van worden. Volgend seizoen doe ik zeker Leuven, Brasschaat en Eupen of Marc Herremans Classic (daar die op dezelfde dag vallen) in België. Voor de rest doe ik nog wat kwartjes. Ik ben momenteel ook nog op zoek naar een mooie buitenlandse wedstrijd om in september, oktober om mijn seizoen af te sluiten. Het liefst zou ik een ¾ doen als voorbereiding voor een volledige in 2008. Dus als er mensen zijn die een toffe wedstrijd weten (minimum een 1/2, liefst een ¾) in die periode ergens in de wereld moeten die maar iets laten weten.  

pict0011