Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Uncategorized

Wedstrijdverslag Pontevedra (Kjell Verleysen)

Na een dagje bekomen zou ik in staat moeten zijn om de horror van afgelopen zaterdag in een objectief verslag te gieten. Achteraf beschouwd was het de vreselijkste ervaring van mijn carriere en ben ik blij dat deze nachtmerrie voorbij is. Dit gezegd zijnde ben ik uiteraard ook tevreden over de wedstrijd.

De racedag kondigde zich gitzwart aan met veel wolken en vanaf het ochtendgloren reeds bakken regen.
Omdat we s’avonds in het sop mochten had ik de ijdele hoop dat het wel zou opentrekken maar integendeel, de straten liepen half blank en zwaar ingepakt in regen kledij konden we ons in kolonne naar de start begeven.
De organisatie raadde ons aan om onder het wedstrijd nog een thermisch truitje of dergelijke te dragen tegen de koude(hoogst uitzonderlijk dat ITU dat toelaat).
Bij de vrouwen had 1 op 2 opgegeven en zelf world ranked Number 1 Fernandez verliet schuddend en bevend de race.
Hierbij toch een pluim voor onze meisjes die moedig hun race afwerktten.

Bij de zwemstart had ik gekozen om niet in te zwemmen om de koude nog even uit te stellen doch dit was slechts uitstel van executie zoals later zou blijken.
De start verliep chaotisch en waren maar liefst 2 valse starts.
Uiteindelijk sprongen 84 gladiatoren het sop in.
De eerste rechte lijn( 475m ) was werkelijk survival, daar ik links zwom en alles zou op ons sloot werd ik richting dijkkant gedreven en ik kon net de rotsen vermijden zodat een schipbreuk voorlopig uitgesloten was.Dan kwam een ondiepe zone van 30m waarop iedereen plots begon te lopen en ondergetekende vooral viel en rechtkrabbelde maar uiteindelijk kwam ik redelijk knus in het pak aan de eerste boei aan.
Ik kon  verder in het pak de eerste ronde afwerken tot mijn race muts met bril na 800m afschoof en ik enkel verder kon met een siliconen muts maar zonder bril en bijhorend zicht.
Na een ronde dienden we even het water te verlaten maar er ontstond een file bij het ponton waarbij ik vlot 20 sec stilstond voor ik aan land kon kruipen.
Bij het induiken voor de laatste kleine ronde schoof mijn laatste muts reeds op en iets later vloog deze erook af en toen begon de hel.
Ik werd verschrikkelijk door de koude gepakt en mijn kop bonsde uit mijn kop, mijn zicht vertroebelde en mijn oren hadden vreselijke pijnscheuten.
Marc zag me toen en achteraf vertelde hij dat ik een verwilderde paniekerige blik had.
Na het keren van de laatste boei werd alles plotseling troebel en voelde ik me wegglijden, Ik ben toen even moeten watertrappen met hoofd boven water en daarna heb ik met hoofd boven water de laatste 200m afgewerkt om dan eindelijk om land te gaan.

Ik zag dat er nog veel volk in de wissel stond en samen met Simon en Marc gingen we om de fiets. Peter was reeds weg en Stijn kreeg van koude zijn suit niet uit en verloor kostbare tijd en uiteindelijk ook de aansluiting.
Ik reed een volle ronde alles uit de kas en kon uiteindelijk aansluiten in een groot achtervolgend peleton in achtervolging op de 12 leiders dit op circa 1 minuut.
Enkel Marc zat bij me, Simon had net onze groep gemist en Stijn stond reeds geparkeerd met bandbreuk.
Ik probeerde me warm te houden maar voelde mijn spieren verstijven en uiteindelijk kwam ik half verkleund in de wissel toe, helemaal achteraan de groep.
marc wou me nog naar voor brengen maar ik zat er compleet door en ik kon gewoon niet meer reageren laat staan schakelen en versnellen.
Als 45ste begon ik te lopen.

De eerste 5km voelde ik mijn benen niet van de kou en was echt griezelig maar ik vond toch een deftig ritme en samen met spaanse Compagnon Tovar liepen we redelijk wat atleten voorbij.
De laatste 5km waren mijn benen ontdooid maar kreeg ik opkomende krampen in bovenbenen en kuiten en kon ik enkel het tempo houden.
Ik finishte als 19e op slecht 15 sec van de 15de.
Indien ik deftig had gewisseld zat een top 12 er zeker in maar gezien de omstandigheden kan ik tevreden zijn.
Ik pak nog wat ITU points mee naar huis waardoor ik nu op 130 plaats vat op de ranking (hoogste notering tot nu toe).

Nu komt het erop aan om mijn lijf te laten herstellen en rustig verder te werken naar hopelijk het EK te Lissabon.

Kjell verleysen 19e
Peter Croes     25ste
Marc Geerts    29ste
Simon De Cuyper 53ste
Stijn Goris DNF
Ludovic Dernier DNF

Jolien en Karolien 21 en 22ste