Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Getest : Selle SMP Stratos
Gear

Getest : Selle SMP Stratos

smp1.jpg Ik mocht dit flashy rode Stratos zadel van Selle SMP eens onder de loep nemen. Op de website van de fabrikant is een heel wetenschappelijke uitleg te vinden over de anatomie en wat artsen over dit zadel vinden.  Voor die uitleg verwijs ik dan ook naar de desbetreffende website .

Ik monteerde het zadel op mijn fiets, en waagde me na 2 korte testritjes aan het 3coach Epic weekend, goed voor 345 fietskilometers in 2 dagen tijd.

De montage en vooral de afstelling gingen vrij vlot. Het zadel werd op de juiste hoogte gezet en werd m.b.v. een waterpas mooi horizontaal gezet.

Het eerste gevoel was direct ok. Het zadel voelde meteen comfortabel aan. Het opengewerkte zadel moet er voor zorgen dat de druk enkel op je zitbeenderen komt te liggen en niet op het perineum zoals traditionele “gesloten” zadels. 

smp2.jpgNet voor de neus gaat het zadel een beetje naar omhoog. Bij het rijden met de handen bovenaan het stuur is dat geen probleem, maar wanneer je je stuur onderaan vastneemt of op een beugel gaat liggen, voelde dit toch eerder oncomfortabel aan.

Tijdens mijn 345km van het Epic weekend heb ik eigenlijk de hele tijd heel comfortabel gezeten. Uiteraard voel je na 6u fietsen wel dat je zo lang op het zadel zit, maar meer dan wat lichte wrijvingsirritatie had ik niet.

De Stratos is een model met een nerflederen bekleding, een nylon met koolstof onderstel en stalen rails. De Composit, Evolition, Glider, Pro, Plus en Avant zijn van het zelfde type, maar verschillen een beetje in lengte en breedte om aan de individuele noden van de renner te voldoen. Al deze zadels kosten €199,95

De Carbon en Carbon Color hebben een zitvlak in carbon en stalen rails. De prijs van de Carbon bedraagt €399,95 Wie echt op gewicht wil besparen, komt met de Full Carbon (carbon zitvlak en carbon rails) aan amper 103gr, maar moet daar wel €499,95 voor neertellen.

Conclusie:

Het SMP zadel is een heel comfortabel zadel waar je makkelijk uren op kan rijden. Bij aëro positie scoort het een puntje minder.
Met €199,95 ligt de prijs wel vrij hoog.

Het rode testzadel spreekt mij wel aan, maar is helaas niet te koop. Je kan ze enkel in het zwart  en wit verkrijgen in Belgie.

Veltec importeert de zadels voor de Benelux. Wie het zadel zelf wil uitproberen, kan terecht bij SBR-sport in Temse. Zij zijn SMP testcenter.