Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Interview met Pieter Hélin
Uncategorized

Interview met Pieter Hélin

pieter_helin.jpgAfgelopen zondag was Pieter Hélin de Nederlanders te snel af op het Nederlands Kampioenschap lange afstand te Stein. Voor de "omgebouwde duatleet" (Pieter begon in de duathlon sport) was dit de eerste echte grote overwinning uit zijn carrière. Ik spak met de Polar-vertegenwoordiger uit Kerksken.

Pieter, eerst en vooral proficiat met je overwinning. Kan je me eens kort vertellen hoe de wedstrijd is verlopen?
Wel, ik begon met te zwemmen, daarna sprong ik op mijn fiets, en dáárna ging ik lopen en ik won. 

Ok, dat was de héél korte versie, het mag iets uitgebreider zijn 🙂
Bij het zwemmen heb ik de eerste kilometer in een groepje kunnen meezwemmen. Maar dan moest ik ze laten gaan en heb ik zowat de hele tijd alleen gezwommen. Dan weet je niet of je goed bezig bent of niet natuurlijk. Maar toen ik uit het water kwam en de wisselzone binnenkwam, verliet het groepje van Vasseur (winnaar vorig jaar) net uit de wissel. Vorig jaar had ik daar nog een dikke achterstand op, nu zat ik toch al een pakje dichter. Toen ik uit de wisselzone kwam, zag ik Nick Baelus binnen komen, op een 2 minuten achter mij. Dus ik had zeker niet slecht gezwommen.
Op de fiets was het dan zo snel mogelijk naar voor proberen schuiven. Nu is Stein nogal een heuvelachtig parcours met enkele klimmetjes van toch wel 14-15%. Bij het einde van de eerste afdaling, had ik problemen om van mijn 53 terug te schakelen naar mijn 39 om de volgende klim aan te zetten. Ik ben dan even afgestapt om mijn derailleur op de kleine plaat te duwen, maar eens boven had ik weer de grootste moeite om op de grote plaat te schakelen. Dat lukte dan uiteindelijk wel en ik besloot dan maar op de grote plaat verder te rijden en te zien waar ik geraakte.
Die hellingen waren wel serieus afzien, tegen 30 omwentelingen aan 15km/h op de grote plaat naar boven, dat kost enorm veel kracht. Niet echt ideaal.
Ik kreeg van Hans Cleemput (de speaker) te horen dat ik niet korter kwam op Kris Brands, maar wel op de achtervolgers. De 3e toer kwam ik dan de nummers 3 en 4 tegen. Met dat schakelprobleem heb ik bewust het tempo wat laten zakken en ben ik bij die mannen gebleven om samen met hen de wissel binnen te rijden. Kris Brands is dan wel nog een minuut verder uitgelopen, zodat hij 6 minuten voor mij het loopparcours is opgegaan. Matthijs van Scheijen liep in 2e positie. Dat is een goeie zwemmer en fietser, maar in het lopen moest ik daar geen schrik voor hebben. Dus ben ik maar beginnen lopen om te zien waar we uitkwamen.Erik-simon Strijk liep nog een 5km met me mee, maar moest er af voor een sanitaire stop en die heb ik niet terug gezien.
Ik zag zo stilaan de achterstand op Brands heel zachtjes kleiner worden, en in de 3e ronde liep ik opeens 3 minuten dicht op hem, zodat ik hem aan het einde van de 3e ronde te pakken had. Brands wilde absoluut Nederlands Kampioen worden en speelde op safe. Liever die Belg laten winnen dan zich opblazen en zo eijn titel laten schieten.
De laatste toer ben ik nog voorzichtig bergaf gelopen, maar eens beneden wist ik dat het binnen was. Ik heb uiteindelijk wel 9 minuten sneller gelopen als Brands.

Is dit je eerste overwinning?
Ik herinner me dat ik in Lombardsijde eens een duathlon heb gewonnen en de winterduathlon in Lokeren. In triathlon heb ik Blankenberge gewonnen, de 1/2e in Kruiningen, maar dit is toch echt wel de eerste echte grote overwinning.

Wat staat er nog op je programma?
Nu ga ik een weekje rusten en dan ga ik terug aan de slag in Kapelle-op-den-bos. Dat is de week voor Eupen, dus dat komt heel goed uit in de voorbereiding én omdat mijn schoonbroer daar mee organiseerd. In augustus dan Eupen en dan nog de Monaco Ironman 70.3 waar ik mijn ticket voor Hawaii 2009 wil halen.

Wat zijn je ambities in Eupen?
Daar moet ik een beetje zien hoe ver ik sta met mijn opbouw. De ambities zijn afhankelijk van de tegenstanders. Ik ben meer tevreden met een goeie 6e plaats, dan dat ik bvb 2e zou worden maar het gevoel heb dat het niet 100% draaide.

Dus je gaat ook richting de volledige afstand? Als je je kwalificeert, ga je dan eerst nog elders een volledige doen, of direct debutteren in Hawaii?
Nee, als ik me kwalificeer, dan wil ik toch al eens een volledige gedaan hebben, voor ik naar Hawaii ga.

Bedankt voor dit gesprek

bekijk ook de site van Pieter