Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

By using our website, you agree to the use of our cookies.
Duitser Jan Frodeno pakt Olympisch goud
Nieuws

Duitser Jan Frodeno pakt Olympisch goud

frodeno_full.jpgBelgen kleuren de wedstrijd

De Duitse reus Jan Frodeno heeft in een bijzonder geanimeerde en tot in de laatste meters spannende triathlon het Olympische goud gepak. De Duitser was in de laatste rechte lijn de Canadees Simon Whitfield (goud in Sydney 2000) en de Nieuw-Zeelander Bevan Docherty (zilver in Athene 2004) te snel af.

In tegenstelling tot de dameswedstrijd gisteren, ging het er bij de mannen van bij de start hevig aan toe. Al van bij de 1500m lange zwemproef in het stuwmeer, werd het tempo hoog opgevoerd door de New-Zealander Shane Reed. De groep met 55 atleten werd op een lint getrokken, maar er vielen geen echte gaten.

Na de wissel ging de grote groep het fietsparcours op voor 6 rondes. In de eerste ronde kwam de eerste echte aanval van Peter Croes. Croes kreeg echter niemand mee, en besefte dan ook snel dat het een onbegonnen zaak was. Even later, in de 3e ronde, kwam weer een aanval. Dit keer van onze andere landgenoot Axel Zeebroek. Zeebroek kreeg in zijn ontsnappingspoging de Mexicaan Serrano mee. Zeebroek en Serrano sloegen een gat van ongeveer 30 seconden op een afwachtend peloton.

In de 4e ronde maakte ook de Luxemburger Dirk Bockel de jump naar de kop van de wedstrijd. Met z’n 3en dreven ze het tempo stevig op. De Mexicaan kom het tempo niet volgen en moest in de laatste ronde Zeebroek en Bockel laten rijden. De 2 kwamen de wissel binnen met een dikke minuut voorsprong op het peloton met de favorieten.

Zeebroek en Bockel konden nog 1 rondje van 2,5km genieten van hun roem, maar moesten dan de loopkanonnen laten gaan. Vooraan vormde zich een groepje met de 2 Spanjaarden Rana en topfavoriet Gomez, De Duitser Frodeno, de Canadees Whitfield, de Nieuw-Zeelander Docherty en de amper 20-jarige Brit Brownlee. Rana maakte aanvankelijk het tempo voor Gomez, maar moest er in de 3e ronde af.

Ook voor de jonge Brit, die hier ervaring kwam opdoen voor Londen 2012, ging het te snel. Ook hij moest er in de laatste ronde af. De 4 overgebleven atleten kwamen samen de arena binnen, goed voor nog een kleine kilometer spektakel.

Withfield leek bij het binnenkomen in de Arena even te moeten passen. Maar bij het laatste keerpunt kon de 31-jarige Canadees weer aanpikken. In een bijzonder spannende laatste rechte lijn, zette Whitfield als eerste de sprint in. De topfavoriet Gomez, die normaal een 10km in minder dan 30′ kan lopen, was de eerste die moest passen.In de laatste 100. Docherty was de volgende die het tempo niet kon bijbenen. Alles leek er op dat de Canadees naar zijn 2e gouden medaille ging lopen. Pas in de laatste 50m perste Frodeno een laatste spurt uit zijn 94cm lange en 75kg zware lijf en pakte de gouden plak.

Axel Zeebroek, aan zijn laatste grote wedstrijd op de Olympische afstand, finishte op een verdienstelijke 13e plaats. Ook Peter Croes, pas in extremisch gekwalificeerd voor Peking, mag met zijn 27e plaats tevreden terug kijken op zijn Olympisch avontuur.