Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Getest : 2XU Calf Guards
Gear

Getest : 2XU Calf Guards

2xu_calf_guards.jpgIn Belgie zijn ze nog niet zo populair. In Klagenfurt had zowat de helft van de atleten ze al aan: de compressie sokken of compressie “tubes”. Of je ze nu mooi vindt of niet laat ik in het midden (ik vind de tubes wel mooi staan). Ik mocht van triathlonshop.be de Calf Guard compression tubes van 2XU testen en deed ze afgelopen zondag aan in de triathlon te Mechelen.

mechelen_calves.jpgWaarom draagt iedereen tegenwoordig die rare sokken of enkel die tubes rond de kuiten? (ik noem ze hier gewoon sokken ). Er zijn een aantal redenen om compressie sokken te dragen.

1) Een spier is een bundel van vezels die samen in een vliesje zitten en op bepaalde punten op het bot zijn vastgehecht. Video-analyses hebben aangetoond dat tijdens het lopen, onze kuitspieren telkens nogal een slag krijgen als onze voet de grond raakt. De spier is op dat moment nog ontspannen en wordt dus letterlijk door elkaar geschud. Door de compressie sokken wordt de spier beter op zijn plaats gehouden en krijgt ze op die manier minder schokken te verwerken, wat dus minder kans op blessures geeft.

2) onze kuiten zijn, op enkele kleine spiertjes in onze voeten na, de laagst gelegen spieren. Het kost dus voor ons bloedsomloop stelsel heel wat energie en moeilte om zuurstofrijk bloed naar beneden te pompen en zuurstofarm en met afvalstoffen vervuild bloed weer naar boven te pompen. Kuitspieren hebben dus vaak als eerste spiergroep te kampen met zuurstoftekort en melkzuur opstapeling met vermoeid, krampen en spierpijn tot gevolg. Compressie sokken hebben een positieve invloed op de bloedcirculatie. In de medische wereld worden al jaren compressie sokken gebruikt na operaties of bij bedlegerige mensen om de circulatie in de benen te stimuleren. De sport compressiesokken verbeteren dus ook de doorbloeding en vertragen dus de melkzuur opstapeling en verbeteren de zuurstoftoevoer in de kuiten.

Ik heb het zondag aan de lijve ondervonden en loop vanaf nu geen intensieve trainingen of wedstrijden meer zonder. De sokken gaven onmiddellijk en stevig en warm gevoel aan mijn kuiten. Door de betere doorbloeding, krijg je ook onmiddellijk een betere opwarming van de spieren.
Ik ben zondag heel diep gegaan. Na de wedstrijd had ik behoorlijk wat spierpijn in mijn bovenbenen, maar in mijn kuiten had ik totaal geen last (waar ik anders wel snel krampen krijg). Ik heb de sokken nog tot 2u na de wedstijd gedragen en ben er maandag ook de hele dag mee gaan werken (je kan ze perfect onder je kleren dragen, niemand merkt er iets van). Het herstel is op zijn minst spectaculair te noemen.

Conclusies:

  • Ik zou iedereen aanraden om met deze sokken of tubes te gaan sporten.
  • Draag ze ook na het sporten voor een verbeterde recuperatie.
  • Na het sporten zouden de volledige sokken nog meer effect hebben, omdat die ook de voet omsluiten. In wedstrijd mag je in principe geen sokken dragen om te zwemmen, dus kies je best voor tubes.
  • Ook mensen die beroepsmatig veel recht staan hebben baat bij dit soort sokken.
  • De 2XU Calf Guards zijn in verschillende maten te koop en kosten €39,90 bij triathlonshop.be