Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Ik wil meer bekendheid in Vlaanderen volgend jaar”
Uncategorized

“Ik wil meer bekendheid in Vlaanderen volgend jaar”

alexandra_klein.jpgKent u Alexandra Tondeur? Als u een vaste bezoeker bent van deze site, dan bent u haar naam misschien wel eens tegengekomen. Als u regelmatig deelneemt aan wedstrijden in ons franstalige landsgedeelte, dan kent u haar misschien beter. De Waalse voert met zes zeges de zegestand aan. Van de zes wedstrijden die Alexandra Tondeur dit seizoen op haar naam schreef, is de kwarttriatlon van Gerardmer wellicht de meest tot de verbeelding sprekende. Daarnaast won de atlete van CCSTC in Vilvoorde, Seneffe, Butgenbach, Charleroi en Evere. De 21-jarige studente van de universiteit van Louvain-la-Neuve mag terugkijken op een geslaagd seizoen. Na haar knappe tweede plaats in Mechelen konden we niet anders dan haar uitgebreid interviewen.

Je won zes wedstrijden maar je bent in Vlaanderen nauwelijks bekend. Was het een bewuste keuze om dit seizoen vooral aan Waalse wedstrijden deel te nemen?
Eerlijk gezegd komt dat omdat ik de Vlaamse triatlon-kalender nauwelijks ken en daardoor wat wedstrijden gemist heb. Bovendien wou ik me graag in Wallonië tonen omdat dit nog maar mijn tweede seizoen is als triatlete. Daarnaast ben ik ook een paar keer naar Frankrijk afgezakt om daar aan wedstrijden deel te nemen.

Je zegt zelf dat dit je tweede seizoen is. Heb je hiervoor nog aan sport gedaan?
Ik heb jarenlang tennis gespeeld en daarnaast ging ik vaak hardlopen. Het tennis heb ik vaarwel gezegd toen ik naar Louvain-la-Neuve trok om er te studeren. De tennisclub waar ik aangesloten was, lag te ver weg en dus ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik hiel wel van lopen, maar zag een triatlon op tv en ik was meteen verkocht. Sinds twee jaar ben ik aan triatlon gaan doen. Eerst had ik het wel moeilijk met zwemmen en fietsen, ook omdat ik zo graag liep. Maar nu hou ik van alle drie de onderdelen en ik wil er graag nog sterker in worden. Mijn lopen is nu nog het sterkste onderdeel en daar heb ik dit jaar mijn voordeel in gehaald tegenover de andere atletes.

Het was een hele opgave om je te pakken te krijgen tussen alle lessen en trainingen door. Valt de combinatie triatlon en studeren een beetje mee?
Het is niet gemakkelijk en vaak maak ik dagen van 14 uur, maar ik heb gelukkig een sportstatuut gekregen van de universiteit zodat ik flexibel met mijn lessen kan omgaan. Daarnaast heb ik een goeie trainer die ervoor zorgt dat ik alleen aan triatlon moet denken. De rest regelt hij allemaal.

Wie is die trainer?
Ik word getraind door Thierry Marique, waarschijnlijk onbekend voor de meeste triatleten. Hij komt uit de handbalsport. Ik heb hem via de universiteit leren kennen. Ik vind het belangrijk een goede persoonlijke band te kunnen hebben met een trainer en dat spreekt me in hem zeker aan. Bovendien maakt het de uitdaging alleen maar groter: we ontdekken met ons tweeën deze mooie sport.

Qua stijl van lopen lijk je een beetje op Celine Rositano. Ben je het daar mee eens?
Ik hoor graag dat je me vergelijkt met Celine. Ik heb veel respect voor Celine. Ze heeft een grote naam opgebouwd in triatlon en ik zou graag hetzelfde bereiken als haar.

Wat zijn jouw plannen op dat vlak: dromen van de Olympische Spelen of doorgroeien naar de lange afstand?
De komende jaren blijf ik zeker doorgaan op de kwartafstand. Volgend jaar wil ik me graag meer in Vlaanderen tonen, zodat ze me daar ook leren kennen. En als het kan wil ik wat extra sterke concurrentie opzoeken in Frankrijk en Duitsland. Wat de Olympische Spelen betreft, dat is natuurlijk een grote droom. Mocht ik ooit de kans krijgen om me te kwalificeren, dan zal ik die met beide handen grijpen, maar ik besef zelf dat ik nog een heel lange weg af te leggen heb.

Met je 21 jaar heb je nog ruim de tijd. Heb je overigens nog tijd om naast triatlon je te ontspannen? Je bent immers meer dan welkom op onze 3party.
Oh prima, ik zet 20 december in mijn agenda. Misschien tot dan…