Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Wat kom jij hier doen?” – Rob Woestenborghs in Kuurne-Brussel-Kuurne
Uncategorized

“Wat kom jij hier doen?” – Rob Woestenborghs in Kuurne-Brussel-Kuurne

rob1.jpgEind vorig jaar kwam Rob Woestenborghs als eerste over de streep op het WK duatlon, maar de wereldtitel ging naar Paul Amey. Toen bekend raakte dat Rob dit jaar onder contract ligt bij de Bulgaarse continentale wielerploeg “Bourgas”, maakte een Franse triatlonsite de voorbarige conclusie dat Rob stopt met duatlon en voltijds wielrenner wordt. Niets is minder waar. Onze landgenoot mikt dit jaar opnieuw op de topduatlons en bereidt zich tijdens het voorjaar voor als wielrenner bij Bourgas. Hij mag zich op 1 maart meteen bewijzen in een voor hem belangrijke wedstrijd: Kuurne-Brussel-Kuurne. “Al wil ik me vooral eens laten zien”, relativeert Rob, “want het niveau in het wielerpeloton ligt toch nog een stuk hoger dan tijdens de fietsproef in duatlons”.

Ook wij waren aangenaam verrast om Rob in de Ster van Besseges op de deelnemerslijst te zien staan. Meer dan genoeg aanleiding voor een diepteinterview met de atleet die aan de voet van de Oude Kwaremont woont.

robtrui1.jpgRob: “Eigenlijk was het vorig jaar al de bedoeling dat ik met Mitsubishi-Jartazi in het voorjaar een wielerprogramma zou volgen. Het contract met de wielerploeg strookte echter niet met mijn overeenkomst met Bloso en dus ging die vlieger niet op. Toen ik voor dit jaar in contact kwam met Bourgas (waar onder andere ook de Belg Pieter Gyllebert voor fietst, nvdr) hebben we dat wel allemaal kunnen regelen. In het voorjaar heb ik dus een wielerkalender af te werken in de outfit van Bourgas. In het zomerseizoen verschijn ik aan de start van de duatlons in een gelijkaardige outfit, maar wel met vermelding van mijn eigen sponsors. En laat ik er maar meteen duidelijk over zijn: ik blijf duatleet.”

3athlon.be: Hoe reageren de wielrenners in het peloton als ze jou tegenkomen?

“Soms krijg ik wel eens te horen ‘Wat kom jij hier doen?’ maar de meesten kennen mij niet echt. Voor mezelf is het wel een hele aanpassing. Je merkt al snel dat het niveau hoger ligt dan in duatlonwedstrijden. Daarin kan ik mee het tempo maken, nu heb ik in de Ster van Besseges in het begin vooral moeite moeten doen om aan te klampen.”

VOOR EIGEN DEUR

Je bent actief in een Bulgaarse ploeg. Gaan we je ook hier aan het werk zien?

“Ik heb van Bourgas de garantie gekregen dat we een aantal Belgische wedstrijden mogen rijden, waaronder Kuurne-Brussel-Kuurne volgend weekeinde de meest interessante is. Die wedstrijd heb ik met stip aangeduid in mijn kalender. Niet om er te winnen, maar wie weet kan ik een vroege ontsnapping opzetten. De wedstrijd passeert bij ons thuis voor de deur en ik weet dat vrienden en familie massaal op post zullen zijn in Kwaremont. Ik wil me graag een keer tonen voor hen.”

robwk.jpgEn wanneer start je duatlonseizoen?

“Ik heb eerst een wedstrijd in Spanje (duatlon in Vilanova die Rob afgelopen weekeinde twee dagen na dit interview won, nvdr), dan een paar wielerwedstrijden en vanaf april en mei leg ik me toe op duatlon. Tussendoor trek ik nog met de federatie naar Portugal voor een korte stage in Monte Gordo. De eerste Beneluxconfrontaties mis ik helaas omdat in Spanje de prestigieuze duatlon van Guernica op het programma staat en ik ook nog in het Franse GP-circuit actief zal zijn. Voor de rest focus ik me vooral op het wereldkampioenschap. En ik wil me ook op de langere afstand gaan richten. Maar bovenal wil ik er weer veel plezier in hebben. Na Rimini vorig jaar heb ik even in de put gezeten en toch een tijdje getwijfeld of ik nog wou doorgaan. Maar uiteindelijk heb ik de knop omgedraaid. Met mijn leeftijd mag ik hopelijk nog op twee topseizoenen rekenen, waarbij ik het beste van mezelf wil geven.”

En daarna?

“Duatlon en triatlon zijn twee sporten die nauw met elkaar verbonden zijn. En als ik later op mijn carriere wil terugkijken, dan vind ik dat ik zeker nog twee wedstrijden moet doen: Zofingen en Hawaii. Niet om er te winnen, maar om het vooral eens mee te maken. Ik heb overigens vernomen dat Joerie Vansteelant zich op Zofingen wil toeleggen en met zijn klasse op de lange afstand zal het haast onmogelijk zijn hem te kloppen. Maar ik wil wel eens kijken wat ik waard ben om net achter Joerie in de lange afstandswedstrijd met de andere specialisten te duelleren. Tja, en Hawaii dat is gewoon een speciale belevenis. Al zal ik dan eerst hard moeten werken om me te kwalificeren.”

TRIATLON?

Je hebt een aantal keer het eerste lopen ingewisseld voor het zwemmen en hebt een aantal succesvolle triatlons afgewerkt. Zien we je dit jaar nog in triatlons opduiken?

“Goh, ik vond het leuk om triatlons te doen, maar met mijn redelijk volle agenda wordt het moeilijk dit jaar. Ik heb al helemaal geen ruimte om mijn zwemmen te trainen, dus je moet er niet op rekenen.”

Wat doe je nog naast duatlon en wielrennen?

“Aangezien ik in deze periode veel met de ploeg weg ben voor stages en buitenlandse rittenwedstrijden en ik in het zomerseizoen alles op duatlon zet, blijft er weinig tijd over voor andere zaken. Daarom vind ik het belangrijk van zoveel mogelijk van mijn vrije tijd met ons dochtertje Julie door te brengen. Daar kan ik echt van genieten.”
En dat Rob inderdaad weinig vrije tijd zal overhebben blijkt uit zijn drukke programma voor 2009:

Cycling Races (UCI)

01/02 Marseillaise 1.1 FRA

04-08/02 Besseges 2.1 FRA

01/03 Kuurne-Brussels-Kuurne 1.1 BEL

07/03 Vlaamse Pijl 1.2 BEL

08/03 Lillers 1.2 FRA

12/03 Wanzele Kermes Bel

15/03 Waasland Bel

18/03 Nokere 1.1 Bel

20/03 Loire Atlantique 1.2 Fra

22/03 Cholet 1.1 Fra

25/03 Dwars door Vlaanderen 1.1 Bel

 

Duatlon Races (ITU)

15/02 Villanova(ESP)                                          5/20/2,5

06/04 GP Jard sur Mer(FRA)                               5/30/5

13/04 GP Châteauroux(FRA)                               10/40/5

18/04 Guernica(ESP)                                          5/20/2,5

23/05 EC Budapest(HUN)                                   10/40/5

30/05 GP Viller sur Loire(FRA)                            5/30/5

20/06 GP Cuincy(FRA)                                       5/30/5

15/07 GP Chaumont(FRA)                                  5/30/5

12/07 WC Lang(FRA)                                        20/80/10

13/09 GP Nancy(FRA)                                       5/30/5

27/09 WC Concord(USA)                                  10/40/5

03/10 Gruissan(FRA)                                         5/20/2,5