Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Ik verwacht mooie dingen dit jaar”
Nieuws

“Ik verwacht mooie dingen dit jaar”

Na twee intensieve trainingsweken met de Belgische selectie en de volledige topsportschool besloot de leraar Stijn Goris om zich in Frejus ook nog een week op de atleet Stijn Goris te concentreren. Vlak voor zijn terugreis naar België spraken we de Belgische kampioen van 2007 over die combinatie leraar/atleet, over zijn eigen ambities in 2009 en over de nieuwe rekruten van de topsportschool.

stijngoris.jpg3athlon.be: Hoe is de stage in Frejus bevallen?

Stijn: We hebben een zeer goede stage gehad. De weersomstandigheden waren vergelijkbaar met wat jullie in België hadden blijkbaar. Van de 12 dagen hebben we acht dagen goed weer gehad. En we hebben geen enkele keer in de regen moeten trainen, dat is ook al veel waard. Overigens was het een pittige stage en iedereen heeft echt op scherp getraind.

 

Je had in Frejus een paar nieuwelingen mee van de topsportschool?

Dit jaar zijn er 5 studenten bijgekomen en ze hebben laten zien dat er bij elk van hun progressie inzit. Bas Van Dijken is 16 jaar en komt pas over van de topsportschool zwemmen (op aangeven van Luc van Lierde, nvdr). Hij maakt bij ons nog progressie in het zwemmen zelf en hoewel we nog aan zijn lopen moeten werken, zit er veel potentieel in Bas. Ook Victor Campenaerts komt van origine uit het zwemmen, maar hij heeft al laten zien dat hij ook heel sterk is in het fietsen. Door een kleine blessure kan hij momenteel niet lopen, dus daar zullen we later pas naar kunnen kijken.

 

Uit de eigen triatlonmiddens zijn Charlotte Deldaele, Kobe Laleman en Michiel Dewilde erbij gekomen. Charlotte heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt en ik verwacht van haar een aantal sterke prestaties dit seizoen. Kobe is de jongste van de bende en hij blinkt vooral uit in het zwemmen. Hij maakt nog elke dag progressie en is een talent om in de gaten te houden. Hetzelfde geldt voor Michiel Dewilde (jongere broer van Gertjan, nvdr) van wie ik over een paar jaar een echte doorbraak verwacht, vooral in het lopen. Qua lichaamsbouw moet hij voorlopig nog onderdoen voor leeftijdsgenoten in het zwemmen en het fietsen, maar dat gaat in de toekomst zeker veranderen.

 

STERKE FOCUS

Wat ons opviel vorig seizoen, is de hechte band tussen de topsportatleten. Passen de nieuwkomers ook goed in de groep?

Ja, ook de nieuwe atleten zijn erg goed ontvangen. Er is inderdaad een supergoeie band tussen de jongeren, met een heel goede sfeer. Ze lijken bijna familie van elkaar, maar ergens is dat ook normaal want ze brengen heel wat tijd samen door. Langs de andere kant zijn ze, naast al dat enthousiasme, toch op een heel professionele manier met hun sport bezig en er heerst een volwassen mentaliteit. Ik merk dat ze dit jaar nog meer op hun sport gefocust zijn.

 

Wat verwacht je van je studenten dit jaar?

Ik verwacht mooie dingen dit seizoen. Een aantal atleten zijn klaar om voor indrukwekkende prestaties te zorgen. Peter Denteneer, Thomas Jurgens, Maarten Debolster en Sofie Hooghe zijn naar een niveau gegroeid waarin ze een rol kunnen spelen in de Europese junioreswedstrijden. Eerste opdracht voor hen is het afdwingen van een EK-selectie. En op het EK moeten ze gaan voor een top-25 en wie weet bij een goeie dag een top-tien plaats.

 

denteneer.jpg

 

NOG NIET GEKOZEN

Je doet mooie dingen met de topsportschool, maar we kunnen ons voorstellen dat het niet altijd makkelijk te combineren valt met een actieve sportcarrière. Heb je jezelf nog niet voor de keuze moeten stellen tussen topsportschool en persoonlijk sportief succes?

Goh, een moeilijke vraag. Ik sta er soms ook wel bij stil, want ik heb zelf nog sportieve ambities en zeker als je op internationaal niveau een beetje wil meespelen, moet je ook voldoende tijd voor je zelf kunnen vrijmaken. Voorlopig heb ik nog geen keuze gemaakt en aangezien ik op dit moment geblesseerd ben, ben ik ook zeker niet toe aan die keuze. Bovendien zijn we goed bezig met de topsportschool. En ik doe mijn werk voor de topsportschool graag.

 

Wat zijn jouw eigen ambities voor 2009?

In eerste instantie wil ik goed herstellen van mijn knieblessure. Ik had eind vorig jaar gepland om in de winterperiode hard aan mijn conditie te werken, maar sinds december tot nu heb ik niet meer voluit kunnen lopen. Pas nu op stage heb ik voor het eerst een aantal duurlopen kunnen doen, dus ik start met redelijk wat achterstand.

 

Mijn zwemmen en fietsen zijn beter dan ooit en ik heb er vertrouwen in dat het lopen ook wel gaat lukken. Pas nu heb ik weer een gerust gemoed om 10 kilometer te lopen en deze stage heeft me een morele opkikker gegeven. Ik verwacht dan ook tegen de zomer in topvorm te zijn.

 

Om in Izegem voor een nieuwe Belgische titel te gaan?

In Izegem wil ik goed zijn, maar ook in de andere wedstrijden zal ik er staan. Mijn hoofddoel blijft om me te plaatsen voor het EK kwarttriatlon. Op 1 mei sta ik met LTTL aan de start van de ploegentriatlon in Charleroi. En twee weken later pak ik, als het lukt met mijn knie, mijn eerste ETU-wedstrijd van het seizoen mee. Naast de Franse GP-wedstrijden zal ik voor de rest ook veel in België te zien zijn.