Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Joerie Vansteelant: “De mooiste van mijn carrière”
Uncategorized

Joerie Vansteelant: “De mooiste van mijn carrière”

joerie_zofingen.jpg"Vorig weekend stond de 21e editie van het WK Powerman in het Zwitserse Zofingen op het programma. Deze wedstrijd was dit jaar mijn hoofddoel en heeft de reputatie van een enorme kuitenbreker te zijn!  Alhoewel het mijn eerste deelname was hoopte ik het er toch mee te doen voor de overwinning. De afstanden waren 10 kilometer lopen, gevolgd door 150 kilometer tijdrijden en een afsluitende loopproef van 30 kilometer. Gezien deze afstanden nieuw voor mij waren, was dit een volledig andere voorbereiding en een stap in het onbekende. De tegenstand was bovendien niet min met o.a. de Zwitser Andy Sutz die vorig jaar nog won, de Nieuw-Zeelandse triatleet Richard Usscher, Jason Spong (RSA), Anthony Leduey (FRA), enzovoort."

"De start werd gegeven om 8u48, exact 48 minuten na de vrouwen want er is ook de fameuze extra competitie die "the battle of the sexes" heet, m.a.w. er is een extra prijs voor de eerste vrouw of man die als eerste de finish bereikt. Het eerste lopen waren twee ronden van 5 kilometer met in totaal 250 hoogtemeters, eigenlijk maar een opwarmertje dus! Desondanks vond ik dat er toch nog vrij goed werd doorgelopen, en uiteraard liet ik hierbij het initiatief aan de anderen over. We kwamen de eerste wissel binnen met een vrij omvangrijke groep waar alle toppers deel van uit maakten.

Er stonden drie ronden van 50 kilometer op het programma met telkens drie hellingen, goed voor ca. 1600 hoogtemeters over de totale afstand. Tijdens het begin van het fietsen werd er nogal veel naar elkaar gekeken en niemand wilde initiatief nemen. Het ging dus bijgevolg niet zo snel en na een 20-tal kilometer, net voor de Bodenberg kwamen nog een aantal atleten aansluiten. Gezien de grote groep en het voortdurend tussenschuiven van atleten was het nogal moeilijk om het 10 meter niet-stayer reglement te respecteren. Ik was bang dat ik uiteindelijk een kaart aan mijn been zou krijgen en heb mij dan maar op kop gezet.

SCHRIK VAN LAATSTE LOOPPROEF

Ik fietste mijn eigen tempo bergop en éénmaal boven had ik blijkbaar een kleine voorsprong opgebouwd. Even wist ik niet goed wat te doen, want vooraf had ik mij voorgenomen om zeker niets te ondernemen voor 70 à 80 km fietsen. Maar ik voelde mij goed en besliste dus om door te zetten zonder mij te forceren. Ik bouwde stelselmatig mijn voorsprong uit en ondertussen viel de groep achter mij volledig uiteen. Tijdens het fietsen kende ik geen zwakke momenten en ik kwam de tweede wissel binnen met een voorsprong van ca. 9 minuten op Andy Sutz en Josh Beck (USA).

Vooraf had ik veruit het meest schrik van het tweede looponderdeel. Niet alleen door de afstand van 30 kilometer, maar vooral door het lastige parcours. Meer dan 500 hoogtemeters, hoofdzakelijk off-road, verdeeld over twee ronden van 15 kilometer. Luid aangemoedigd door het publiek begon ik aan mijn 30 kilometer, en dat bleek vrij vlot te gaan. Toch was ik er niet gerust in als ik nu snel genoeg liep of niet en wachtte toch nog op bevestiging dat de tegenstand niet te snel tijd terugnam op mij. Na een 5-tal kilometer haalde ik Erika Csomor, de eerste vrouw, bij en halfweg de eerste ronde kreeg ik te horen dat ik verder uitliep op Andy Sutz, wat een grote geruststelling was.

RECORDTIJDEN

Ik kreeg ook te horen dat ik op recordtijden aan het lopen en fietsen was, maar dat was eerlijk gezegd het verste van mijn zorgen. Na één ronde lopen bleek dat ik ver onder het parcours record bezig was en dan begon ik er toch een beetje mee bezig te zijn, mjoerie_zofingen.jpgaar ik was nog steeds bang om een inzinking te krijgen. Ik verzorgde verder mijn voeding, die perfect aangereikt werd door mijn coaches, en qua energie bleek alles in orde te zijn. De spieren begonnen stilaan wel vermoeid te zijn en de laatste 10 kilometer waren echt lastig, maar wat had ik anders kunnen verwachten!?

De laatste kilometers waren bergaf en het begon mij stilaan door te dringen dat ik een redelijk straffe prestatie aan het neerzetten was. Ik liep dolgelukkig over de finish en klokte af in een tijd van 6u11min35sec, ruim 9 minuten onder het oude record. De winnaar van vorig jaar, Andy Sutz, werd tweede op 16 minuten kort gevolgd door Anthony Leduey. Ik besef dat dit wel eens de grootste en de meest indrukwekkende overwinning van mijn carrière zou kunnen zijn, en daar zal ik dan ook ten volle van genieten!"