Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kinovea, videoanalyse binnen handbereik
Nieuws

Kinovea, videoanalyse binnen handbereik

kinovea-v10.pngIedereen weet het analyseren van je training via video een schitterende manier is om je techniek bij te schaven. Zwemmers, fietsers én lopers kunnen er alleen maar hun voordeel bij doen. Alleen… videoanalyse is duur en omslachtig. Tenminste, zo klinkt de Mening van de Straat. Die mening klopt wanneer je Dartfish en dergelijke systemen als maatstaf gebruikt. Maar het kan ook stukken voordeliger dankzij Kinovea.

Op het internet is sinds een tijdje Kinovea verkrijgbaar, een een GNU/Open Source software-pakket dat je voor de indrukwekkende prijs van € 0 kunt downloaden én onbeperkt kunt gebruiken. Video-analyse behoort nu ook tot de mogelijkheden van een atleet of een team met een beperkt budget.

Het programma installeert na het downloaden via een wizard. Je hoeft dus niet meteen over programmeerkennis te beschikken. Je kiest zelf of je een icoontje op het bureaublad van je pc wil (een MAC-versie is er bij mijn weten niet) of louter een snelkoppeling in je programmalijst.

Wanneer je Kinovea opstart, komt je in een verkenner-scherm terecht waarin je de op je computer, op je camera of zelfs de op een dvd opgeslagen bestanden kunt openen. Het programma kan tal van formaten aan (AVI, MPG, MOV, WMV, MP4, MKV, VOB, MOD en 3GP). Daarmee kan je zelfs filmpjes die je via je gsm hebt opgenomen analyseren!

 

kinovea2.jpgDe makkelijke menu-opbouw en de goed bedienbare functies maken het geheel voor iedereen die ooit al eens een video-bewerkingsprogramma van dichtbij heeft bekeken kan bediend worden. Opties als clips maken, tekenen en schrijven over beelden, enkele afbeeldingen  (de zogenaamde "stills") maken uit video’s, importeren vanuit verschillende filetypes (WMV, AVI, MP4, VOB), synchroniseren van twee naast elkaar lopende video-clips, het vergroten van een deel van de video-clip (tot maximaal 2,5 keer de originele grootte), het mee laten lopen van chronometers over de video, het versnellen of vertragen van het beeld (van 2 tot 200% van de initiële beeldsnelheid) , de mogelijkheid om trajectbanen te visualiseren én de verschillende talen van de interface waaronder het Nederlands maken  van Kinovea een compleet pakket.

Nu webcams en digitale videorecorders steeds beter worden, is het maken van video-opnames uit diverse hoeken steeds makkelijker haalbaar. Via een trial-versie van CamPermanent (een soort multi-camera bewakingssysteem) kan je probleemloos opnames tot 15 minuten maken met een laptop en 2 webcams. Wie op die manier bijvoorbeeld met een paar camera’s of webcams een zwemmer filmt, kan in zijn analyse voor- en zijaanzicht synchroon naast elkaar laten lopen en kijken welke baan een arm, hand of been aflegt. Ook het analyseren van je fietsbeweging in voor- en zijaanzicht wordt er plots makkelijk haalbaar door. Boeiend!

Na de analyse van een video heb je de mogelijkheid om individuele beelden (kernbeelden) op te slaan, beeldsequenties in een reeks op te slaan of een diaporama (een soort diavoorstelling met verschillende kernbeelden) te bewaren. Verder kan je ook video’s, pdf-files en XML-files genereren.

Een gratis systeem heeft echter ook zijn beperkingen. Zo kan je op individuele beelden wel hoeken aanduiden en laten berekenen, maar kan je niet à la Dartfish, de evolutie van die hoek binnen een sequens laten visualiseren. De omweg via diverse kernbeelden biedt echter wel een aantal tussenmogelijkheden. Nu, Dartfish kost heel wat meer dan € 1.000, Kinovea is tot nader order gratis. Daarvoor neemt een mens al snel een aantal beperkingen voor lief.