Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuws

Yeray Luxem had op zijn sokken kunnen winnen…

In het Nederlandse Etten-Leur speelden zondag tijdens het open Nederlands kampioenschap winterduatlon de Belgen in eerste instantie een hoofdrol, tot het moment dat de wedstrijdjury besloot om de schijnwerpers volledig op hen te richten. Want door een wel zeer strikte toepassing van het reglement werd Yeray Luxem na een schitterende wedstrijd gediskwalificeerd. Offroadspecialist Luxem werkte zich in het mountainbiken voorbij snelste loper Pieter Rijnders, die op de mountainbike terugzakte naar de zesde plaats. Yeray Luxem begon als eerste aan de slotproef, maar het zat de jonge Antwerpenaar niet mee. Hij verloor zijn loopschoen in de sneeuw en zette de rest van het parcours verder op een schoen en een sok. Het was dan ook verbazingwekkend dat hij in die omstandigheden nog derde werd.

Nog groter was de verbazing na afloop van de wedstrijd. De wedstrijdjury beriep zich op het reglement dat de loopproef mét loopschoenen moet afgewerkt wordt. Alle tegenpruttelingen van Yeray en zijn entourage ten spijt, bleven de scheidsrechters bij een diskwalificatie. Het was overigens de enige smet op een verder prima organisatie, maar het incident overschaduwde wel de knappe overwinning van Pieter Rijnders. Die liep als zesde uit de wisselzone en rukte snel op naar de eerste plaats om zijn eerste zege van het seizoen te pakken. Wim Nieuwkerk werd tweede en Nederlands kampioen. Evert Scheltinga werd uiteindelijk derde. Jeroen Buysse behaalde een zesde plaats.

Bij de dames was onze kampioene Griet Terryn lang in strijd met de Nederlandse Ruth van der Meijden, maar deze internationale duatlontopper bleek uiteindelijk ruim anderhalve minuut te snel. Van der Meijden is dus de nieuwe Nederlandse kampioene. Terryn werd knap tweede, voor Judy van den Berg.