Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Voorbeschouwing IM Lanzarote
Nieuws

Voorbeschouwing IM Lanzarote

dsc_3010.jpgWe staan aan de vooravond van de Ironman van Lanzarote. Traditioneel de eerste Europese Ironman van het jaar. En volgens een al even grote traditie staan hier weer heel wat (61 om precies te zijn) landgenoten aan de start. Topfavoriet is natuurlijk Bert Jammaer. Ironbertje wist de vorige 2 edities van deze "zwaarste Ironman ter wereld" op zijn naam te schrijven. Bert oogde fris, sterk en vol zelfvertrouwen op de persconferentie. De vreselijk slechte winter heeft me veel trainingsarbeid op de rollen gekost, vertelde Bert me, maar het zelfvertrouwen en het geloof in een goeie afloop is groot. Bert werd 7 weken geleden ook papa van een flinke zoon, Stan, maar ook dat heeft de trainingsarbeid niet in de weg gestaan. Ik heb een schitterend vrouwke die haar moederschap enorm goed opneemt en er de laatste weken alles heeft voor gedaan om me goed te laten trainen, aldus Bert. En het nachtelijk gehuil? Daar heb ik goeie oordopjes voorhij , zei grappend 🙂

Berts grootste concurrent morgen is waarschijnlijk Eneko Llanos. De Spanjaard won de wedstrijd in 2007 en komt vooral in de marathon heel zwaar uit de hoek. Ook Maik Twelsiek, de Duitser uit het Commerzbank team van Marino Vanhoenacker en de 2-voudige winnaar Ain-Alar Juhanson uit Estland zijn mannen waar we zeker moeten naar uitkijken.

Een heel blij weerzien in Lanzarote is er dit jaar met Gerrit Schellens. Schellens, inmiddels 43, deed in 2008 zijn laatste wedstrijd in Almere. Sinds dien sukkelde hij zo wat van de ene blessure in de andere. Maar dit jaar voelt Gerrit zich weer top. Het plan was eigenlijk om in Zuid Afrika zijn come-back te maken, maar de aswolk uit de IJslandse vulkaan besliste daar enigszinds anders over. Gerrit raakte niet in Zuid-Afrika en paste de plannen dan maar aan om naar Lanzarote te komen. Hij pakte hier enkele jaren geleden 2 maal na elkaar de 3e plaats en heeft nog steeds het parcoursrecord van de snelste marathon hier in Lanzarote op zijn naam staan. Ik vroeg hem wat de ambitie was en legt de lat op een mooie top 5.

Ik ben hier heel wat agegroupers tegen het lijf gelopen. De meeste zijn gekende gezichten die ik hier eigenlijk jaar na jaar opnieuw tegen kom. Maar één dame viel me wel onmiddellijk op. Veerle D’Haese. Ik herinner me nog heel goed de Zwintriathlon 2 jaar geleden waar onze top duatletes Veerle D’Haese en Miek Vyncke hun allereerste triathlon deden. Beide leverden een hevige strijd om de zwempoef te overleven, om dan op de fiets en al lopend zowat het hele deelnemersveld op te rapen.

2 jaar later heeft Veerle er een 1/2 triathlon op zitten (Monaco 2009) en is ze nu klaargestoomd om een Ironman mee te doen. Veerle moest echt nog leren zwemmen en nam daarvoor coach Ronald Gaastra onder de spreekwoordelijke arm. Een winter keihard trainen levert stilaan zijn vruchten af, aldus Veerle. Een goeie zwemster is ze zeker nog lang niet, geeft ze toe. Maar een zwemtijd van rond de 1u05 moet waarschijnlijk wel haalbaar zijn. Veerle is dit jaar nu voor de 4e keer in Lanzarote. Ze kent het fietsparcours dus door en door. Het is natuurlijk een eerste Ironman, dus het valt een beetje af te wachten, aldus Veerle.

Het belooft zowiezo een mooie, lange, heel warme dag te worden, zowel voor de atleten als voor uw reporter ter plaatse. Dus ik kruip onder de lakens en breng jullie morgenavond een uitgebruid verslag en een pak leuke foto’s van een van de mooiste triathlons ter wereld.

De wedstrijd is live te volgen via www.ironmanlive.com