Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wedstrijdverslag Ironman Lanzarote
Nieuws

Wedstrijdverslag Ironman Lanzarote

bert_en_eneko.jpg
Bert Jammaer (2e) en Eneko Llanos (winnaar)

Het is een dagje later dan gepland, maar zo een Ironman is ook voor een fotograaf/reporter een heel zware taak om te volgen. Ik heb dus nu pas de kans om een verslagje te schrijven over wat alweer een prachtige editie van deze Ironman Lanzarote was. Om stipt 7u werd de woelende massa de oceaan in gejaagd voor hun 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42km lopen. De zwemproef in Lanzarote bestaat traditioneel uit 2 lussen van 1,9km waarbij de atleten na 1 lus even enkele meter over het strand moeten lopen. Al snel vormde zich een kopgroep met daarin onderander de titelverdediger Bert Jammaer, Eneko Llanos, Maik Twelsiek en Philip Graves, de jongse deelnemer bij de pro’s. Na 47:49 was het de Spanjaard Llanos die als eerste uit het water kwam, op de voet gevolgd door Bert Jammaer, Maik Twelsiek en Philip Graves.

Bert wisselde snelst en sprong als eerste op de fiets. Het waren die 4 die ook de hoofdrol speelden op de fiets. Op Timanfaya, na ongeveer 35km wedstrijd hadden Twelsiek en Graves een gat geslagen op Llanos. Bert volgde dan al op enkele minuten. In Soo, een 55km ver, had Bert precies een 2e adem gevonden en kwam hij precies wat dichter op Llanos. Maar Twelsiek en Graves bleven nog lang buiten vizier. De volgende spot die we aangedaan hadden, was na de afdaling van Haria, op een goeie 100km wedstrijd. Twelsiek en Graves zaten nog mooi bij elkaar. Maar tot onze blijde verbazing kwam Bert Jammaer als 3e voorbij. Meer dan een minuut later kwam Llanos pas door. Hij leek precies wat moeilijk te gaan voor de Spanjaard. Achteraf hoorde we dat hij 2x zijn drinkbus met eigen sportdrank was kwijtgespeeld. Was dat nu de reden dat hij gas moest terug nemen? Of speelde hij blufpoker en liet hij de anderen begaan? Na 120km, op het einde van de afdaling van de Mirador Del Rio, was het voor ons de laatste keer dat we de atleten op de fiets konden zien. Twelsiek had Graves ook achter zich gelaten en had intussen een voorsprong van een handvol minuten op Bert.

Bij de wisselzone kwam Maik Twelsiek, zonder al te veel verrassing, als eerste binnen gereden. Graves was intussen blijkbaar de man met de grote hamer tegengekomen. Dus Bert kwam als 2e de wisselzone binnen, welliswaar op 11 minuten na Twelsiek. Llanos volgde op 2 minuten na Bert. Een minuutje later kwam ook Graves binnen, maar het was dan al vrij duidelijk dat die geen rol van betekenis meer zou spelen. Hij stapte even later dan ook uit de marathon. Vooraan gingen Bert en Eneko op jacht naar Twelsiek. De twee liepen duidelijk een pak beter dan de Duitser. En even voorbij halfweg koers was de voorsprong van 11 minuten weggesmolten. Het ging dus tussen de 2-voudige en regerend kampioen Bert Jammaer en de winnaar van 2007 Eneko Llanos. Bert perste alles uit de kast, maar moest in Llanos gewoon zijn meerdere erkennen. Llanos finishte in een tijd van 8:37:43. Bert werd knap 2e in een tijd van 8:39:36. Twelsiek moest genoegen nemen met een 3e plaats in een tijd van 8:42:53. Onze andere landgenoot, Gerrit Schellens, had na het fietsen een achterstand van maar liefst 29 minuten op Maik Twelsiek. Maar de 43 jarige Schellens moet het vooral hebben van zijn marathon. Hij haspelde de 42km af in een tijd van 2:47:28 (de snelste marathontijd) en finishte met een totaaltijd van 8:56:59 als 4e. De Fin Tuukka Mittienen vervolledigde de top 5

Bij de dames kon ook Bella Bayliss haar titel niet verdedigen. De overwinning ging naar Catriona Morrisson in een tijd van 10:03:53. De 2e plaats ging naar Louise Collins, een age-groupster F25-29, in een tijd van 10:05:21. Nicole Woysch vervolledigt het podium in een tijd van 10:11:18. Bella Bayliss werd uiteindelijk 4e in een tijd van 10:16:47.

Wanneer je een wedstrijd als een Ironman volgt, kan je onmogelijk alles en iedereen volgen en moet je keuzes maken. Ik heb dus alleen de pro’s kunnen volgen. Toch zijn er enkele landgenoten die alweer een dijk van een wedstrijd hebben gedaan bij de agegroupers. Ik wil de podium plaatsen toch wel even vermelden:

Veerle D’Haese : 1e plaats F30-34 : 10:20:49
Tycho Van Gerwen : 3e plaats M18-24 : 11:28:27
Frederik Sleutel : 1e plaats M30-34 : 9:21:31
Nico Huyberechts : 3e plaats M35-39 : 9:48:04
Rudi Van Aelst : 3e plaats M45-49 : 10:09:34
Christian Meuser : 2e plaats M50-54 : 10:35:28

Aan alle atleten die de wedstijd uitgedaan hebben : een dikke proficiat. You’re an Ironman!!

De internetverbinding in Club La Santa laat vaak te wensen over. Daarom worden de foto’s pas volgend weekend online gezet, wanneer ik terug in Belgie ben.