Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuws

Van Lierde en Deckers maken favorietenrol waar

In een regenachtig Leuven gingen zondag de nationale titels op de lange afstand naar favorieten Tine Deckers en Frederik van Lierde. Frederik maakte in het zwemmen deel uit van een kopgroep van vijf, met Tim Breydenbach, Tom Vanderhoogerstraete, Bart Colpaert en Thierry Verbinnen. Na een pittig fiestnummer op het technische en door de regen gladde parcours in en rond de Leuvense binnenstad bleven Verbinnen en van Lierde samen over, maar in de loopfinale stond er geen maat op Frederik van Lierde. De atleet uit Menen is in volle voorbereiding op de Ironman van Nice en hij liep vlot uit in de afsluitende 20 km, waardoor Frederik zijn eerste titel op de lange afstand behaalde. Thierry Verbinnen verzilverde zijn tweede plaats. En in de strijd om het brons haalde de jonge debutant Tom Vanderhoogerstraete het van zijn clubmakker Michael Dewilde.

Bart Colpaert werd knap vijfde, voor een sterk lopende Pieter Helin. Medefavoriet Rutger Beke had niet zijn dagje. Rutger had zichtbaar last van de kou en de regen en ging ook nooit voluit op het fietsparcours om niets zijn deelname aan Roth, zijn eerste hoofddoel van het jaar, in de weg te laten staan. Toch hield Rutger vol om voor eigen volk nog een tiende plaats uit de brand te slepen.

En dus mocht het thuispubliek helemaal uit de bol gaan voor Tine Deckers. Zij kreeg Sophie De Groote als voornaamste uitdaagster. De twee atletes bleven in elkaars buurt tijdens het zwemmen en Tine stapte met slechts tien seconden voorsprong op het droge. Inge Vancauwenberghe leek daarachter mee te gaan strijden voor de podiumplaatsen, maar ze kwam onzacht ten val en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Gelukkig bleek het achteraf, op een gekneusde dij na, allemaal zeer goed mee te vallen. De strijd om de titel beperkte zich vooraan tot Deckers en De Groote. Groot was de consternatie toen Tine Deckers, met een voorsprong van nagenoeg vijf minuten, haar straf voor een gele kaart, vijf minuten in de penaltybox, moest uitzitten. Sophie kon zo dichterbij komen, maar moest op haar beurt een geel karton uitzitten.

Daardoor was de strijd ook definitief afgelopen. Al na één ronde mocht Tine Deckers, die meer dan zeven minuten uitliep, dromen van de titel, en de laatste ronde doorheen Leuven was een ereronde voor de nieuwe kampioene. "Ik had vooraf schrik van Sophie", verklaarde Tine, "omdat ze in Geel sneller liep dan Goos, maar het ging prima vandaag. Even was het nog schrikken met die gele kaart, maar in tegenstelling tot in Zuid-Afrika heb ik het kopje niet laten hangen en ben ik blijven doorgaan. Het was dan ook super om die laatste ereronde voor eigen volk te mogen lopen. Morgen vertrek ik, onder andere met Frederik van Lierde, naar Font Romeu voor een laatste hoogtestage richting Ironman Nice. Ik ga er mijn titel met huid en haar verdedigen, maar ik weet dat dat één van de moeilijkste opdrachten is om voor het tweede jaar op rij te winnen", aldus een tevreden kampioene. Het zilver ging naar een eveneens tevreden Sophie De Groote en met het brons was Debbie Verstraeten zeer blij. Zij klopte in de laatste loopronde Annemarie Dupont. Het Brugs Mieke hield op haar beurt een sterke Sophie Van Biervliet achter haar in de strijd voor de vierde plaats.