Uncategorized

België in de kijker tijdens het Zwitsers kampioenschap triathlon

Afgelopen weekend stonden drie Belgische jongeren aan de start van het Zwitserse jeugd kampioenschap. Kobe Laleman, Lukas Dejonghe en Maarten De Bolster namen het initiatief voor een Zwitsers avontuur.

Na een week stage in Lausanne trokken de drie jeugdatleten naar Nyon. Daar vond het Zwitsers kampioenschap plaats voor jeugd en elite met een veelbelovend deelnemersveld. Aan de start stond o.a. Riederer, de broertjes Salvisberg, Spirig, Ryf en Annaheim.

De wedstrijd van Kobe Laleman (categorie jeugd A) stond als eerste op het programma. Hij startte met 16 leeftijd genoten zijn wedstrijd. Als 4de kwam Kobe uit het water en rukte in het fietsen op naar een 2de plaats. Enkel Bob Haller (LUX) was Kobe te snel af en kwam als eerste de wisselzone ingereden. Kobe die op twee minuten volgde van Haller kon in het lopen standhouden en werd mooi tweede in zijn categorie.

Rond de middag stond de wedstrijd van de junioren op het programma met Lukas Dejonghe en Maarten De bolster aan de start. Hier stonden 18 atleten aan de start die stuk voor stuk van degelijk niveau zijn. Jurg Bhuller en Alexander Dallenbach respectievelijk 5de en 7de op het EK waren de grote blikvangers. Na een heftig zwem onderdeel kwam Maarten als 10de uit het water op 45 seconden van de kopgroep. Lukas kwam een dikke vijf seconden later uit het water en miste net de aansluiting met de groep van Maarten. Door een snelle wissel kon Maarten als laatste van 5 atleten aansluiten in de tweede fietsgroep. Tijdens het fietsen rukte de 2de groep, waar de samenwerking vlot liep, op naar de kop van de wedstrijd. Vooraan werd een peloton gevormd met 9 Atleten die later samen de wissel zouden ingaan. Lukas die de leiding had genomen in de 3de groep kwam een kleine 2minuten later de wissel binnen gesneld. Tijdens het lopen kon Maarten de schade beperken met de twee favorieten en nam zo beslag op een derde plaats. Bhuller won de wedstrijd met een kleine voorsprong van 20 sec op Dallenbach En 40 sec op de Bolster. Lukas, die beginnen lopen is in het gezelschap van de 2min later gestartte vrouw Nicola Spirig, kon goed standhouden en finishte als 8ste.

Conclusie: 2 podium plaatsen en een top 10, ervaring opgedaan en de Zwitsers laten kennis maken met het jong Belgisch geweld. Even vermelden dat de organisatie van de wedstrijd uitstekend was en een echte aanrader is. Ook hier in België zouden we veel kunnen leren van de organisatie van een Zwitserse wedstrijd.