Peter Croes bevestigt in Boedapest met een 35e plaats!
Uncategorized

Vanavond heruitzending van deze wedstrijd + seizoensoverzicht op de zender EXQI SPORT vanaf 19.45 uur.

Peter Croes, vorige week nog Belgisch Kampioen te Doornik, behaalde in de afsluitende manche van het Wereldkampioenschap over de Olympische afstand een 35e plaats. In het zwemonderdeel was het de Spaanse topper Javier Gomez die als eerste uit het water kwam gekropen met in zijn zog regerend Wereldkampioen Alistair Brownlee. Peter Croes volgde op een 40′ tal seconden en kwam als 45e uit het water.

Na de eerste wissel kwam er een groepje van 5 man op kop met daarin topfavorieten Brownlee en Gomez. Deze groep werd al snel gegrepen waardoor er een twintigkoppig peloton werd gevormd met daarin ook de Duitser Jan Frodeno. De Amerikaan Chrabot ontsnapte uit deze groep en bleef  steeds een 15-tal seconden voor de kopgroep uitrijden.

De wedstrijd bleef door het regenachtige weer spijtig genoeg niet gespaard van valpartijen. De snelle Britse loper Tim Don kwam al vroeg in de wedstrijd ten val maar ook de jonge Rus Brukhankov bleef niet gespaard en viel. Tim Don gaf op terwijl Brukhankov toch nog probeerde terug te komen.

Halverwege de fietsproef kwam er voorin een samensmelting met  2 groepen met daarin onder andere ook onze landgenoot Peter Croes. De favorieten hielden zich door de weersomstandigheden in de groep gedeinsd terwijl Chrabot voor het peloton bleef uitrijden.

In de laatste ronde werd de moedige Amerikaan toch nog gegrepen. De groep bleef in deze afsluitende ronde samen waardoor het looponderdeel beslissing moest brengen. Alistair Brownlee zag het helemaal zitten en  kwam als eerste de wisselzone binnen.

Het was Alistair Brownlee die samen met Courtney Atkinson de wedstrijd meteen hard maakte. Javier Gomez en Jan Frodeno volgden op korte afstand. Frodeno en Atkinson moesten verbazend genoeg al snel lossen terwijl Gomez en Brownlee steeds verder wegliepen. Peter Croes kwam halverwege rond een 27e plaats door.

Brownlee en Gomez gingen samen de laatste ronde in. Gomez plaatste op de brug een eerste versnelling maar Brownlee kon goed reageren. Gomez probeerde in de laatste kilometer nogmaals te ontsnappen maar in de slotfase bleek de Brit Brownlee echter te sterk. Brownlee nam de kop terug over en gaf deze ook niet meer af. Het werd een eindsprint waarin Brownlee zijn tweede wereldbekermache wist te winnen. Gomez werd knap tweede en werd hierdoor ook de nieuwe WereldkampioenJustus werd in deze wedstrijd  derde terwijl Peter Croes binnenkwam op een knappe 35e plaats. Opvallend ook het Duitse overwicht in de top 15. Hier vinden we maar liefst 5 Duitsers in terug!

Iets later op de dag slaagde Jonathan Brownlee er in om de wereldtittel te pakken bij de U23. Tweemaal winst voor de Brownlee brothers in Boedapest dus.