Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Interview met Sam Gyde
Uncategorized

Interview met Sam Gyde

 
Het jaar af60069-348-029f.jpglsuiten doen we met een interview van de Gentse triatleet Sam Gyde.
 
Deze 35-jarige beroepsofficier bij de brandweer is naar eigen zeggen al een 8-tal jaar verslaafd aan de sport. Op vlak van zwemmen begon hij vanaf 0 waardoor hij al snel de stap zette naar de langere afstand, en dit niet zonder succes!
 
In Eupen nam hij beslag op de 4e plaats maar internationaal ging het nog beter en behaalde hij in Canada aan 2e plaats all round bij de age groupers. (20e totaal)
 
In de Ironman Florida beleefde hij dan zijn hoogtepunt door met een tijd van 8u59 beslag te nemen op een slot voor Hawai 2011.
 
Je kan Sam steeds volgen op zijn persoonlijke website :
 

 

Sam, kan je je voor diegenen die je nog niet kennen misschien eerst even
kort voorstellen?

Ik ben een 35 jarige triatleet uit het Gentse. Ik proefde een 8-tal jaar geleden voor het eerst van de sport en was zoals zovelen direct verkocht. Ik had nooit aan duursport gedaan en zwemmen was mij al helemaal vreemd dus ik startte echt van nul. In het water zal ik nooit een uitblinker zijn waardoor ik me vrij snel toelegde op de lange afstand waar je nog wat tijd hebt om ’t één en ’t ander recht te zetten tijdens ’t fietsen en ’t lopen. Het leuke aan consistent trainen voor de lange afstand is dat je steeds beloond wordt voor de geleverde arbeid. Ondertussen heb ik er 6 ironman wedstrijden opzitten en de resultaten zijn nog steeds in stijgende lijn wat uiteraard de motivatie ten goede komt. Professioneel ben ik actief als beroepsofficier bij brandweer Gent. Het
ploegregime geeft me voldoende flexibiliteit om mijn sportieve activiteiten in te plannen. Daarnaast werk ook als zelfstandig informaticus (triatlon is een dure sport… ). De combinatie van 1,5 jobs en een sport waar veel tijd in kruipt is soms zeer belastend maar gezien mijn hyperactieve natuur lukt dat nog net 😉

Hoe kijk je terug op het voorbije seizoen?

Over de resultaten ben ik heel tevreden maar over de indeling iets minder. Tijdens het eerste kwartaal vertoefde ik 2 keer 2 weken in Lanzarote. Dit had als gevolg dat ik eind maart redelijk in vorm was terwijl het zwaartepunt van mijn seizoen in het tweede deel van het jaar lag. Ik had dus eigenlijk een belangrijke wedstrijd vroeger op het seizoen moeten plannen om de geleverde arbeid in het voorjaar te kunnen verzilveren maar deze wedstrijd was er dus niet. In juni en juli had ik dan echt het gevoel tussen 2 pieken te zitten. Soit, ik deed tijdens die periode 2 halve afstanden in Frankrijk en presteerde daar toch min of meer op mijn niveau. Eupen was dan de laatste test voor IM Canada en die test was gelukkig geslaagd. De 3 weken in Canada waren fantastisch en het resultaat daar was ook zoals verhoopt.In het najaar moest ik me dan nog eenmaal opladen voor IM Florida begin november en daar eindigde dan ook dit lange seizoen.

Wat waren voor jouw persoonlijk de hoogtepunten?

Tja, ik doe zeer weinig wedstrijden dus elke wedstrijd is een beetje een hoogtepunt voor mij 😉 Soit, mijn top 3 van 2010: Op 3 staat Eupen. Ik besliste pas op het laatste moment om deel te nemen onder lichte druk van mijn coach. Ik had er echt totaal geen zin in maar uiteindelijk was ik toch gelukkig met mijn 4de plaats en vooral met een redelijk goede looptijd. Op 2 staat Canada: schitterende wedstrijd in een prachtige omgeving en een perfecte organisatie. Ik eindigde als 2de age-grouper overall en was 20ste in het eindklassement. Op 1 staat dan toch Florida: de omgeving van de wedstrijd (Panama City Beach) is echt rampzalig maar de wedstrijd zelf is redelijk ok. Het doel hier was kwalificeren voor Hawaii in 2011 en dat liefst in een tijd van minder dan 9 uur. Ik had de week ervoor wat lichamelijke perikelen maar deze beletten me gelukkig niet om te finishen in 8u59 en mijn Hawaii slot in te lijven.

Als je naar jezelf kijkt, waar sta je nu t.o.v. vorig jaar?

2010 was mijn tweede seizoen onder begeleiding van Loïc en ik heb het gevoel dat vooral mijn loopvermogen erop is vooruit gegaan. Zwemmen zal ik nooit goed kunnen maar ik denk dat ik de afstanden in het water toch comfortabeler overbrug dan vroeger. Mijn fietsniveau is altijd ok geweest en volgens mij valt hier niet al te veel progressie meer te maken zonder een van de andere disciplines te compromitteren.

Wat zijn je doelstellingen voor het volgende seizoen?

Opnieuw beter doen dan het afgelopen seizoen uiteraard! Mijn lopen moet nog beter en mijn fietsen zou toch ook een klein beetje sneller moeten kunnen. In elk geval hoop ik gespaard te blijven van blessures en valpartijen…De 2 belangrijkste wedstrijden in 2011 zijn IM Lanzarote en uiteraard IM Hawaii. In Lanzarote is er geen druk dus ik kan er eens zeer stevig tegenaan gaan en zien wat dat geeft. In Hawaii zou ik graag beter doen dan in 2009 maar ik zal al heel blij zijn als ik opnieuw in de top-100 eindig.

Welke wedstrijden ga je doen, en wat zijn je ambities?

Ik ben verslaafd aan de sport dus ik moet zien dat mijn lichaam het nog een tijdje uithoudt. De wedstrijden die zeker op mijn verlanglijstje staan: Quelle Challenge Roth (dit is WK LD voor brandweermannen), een ultraman (liefst die van Hawaii uiteraard) en nog een paar exotische
ironman wedstrijden 😉

Kunnen we je ergens terugvinden op het internet?

Mijn doen en laten kan je volgen op http://www.samgyde.com/ .