Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Yeray Luxem bevestigt goede vorm op EK
Nieuws

Yeray Luxem bevestigt goede vorm op EK

yeray_klein.jpgIn het Xterra-circuit is Jim Thijs niet langer de enige Belg die op de nodige belangstelling mag rekenen. Yeray Luxem haalde vorig jaar al een paar puike resultaten, maar lijkt dit seizoen helemaal door te breken op Europees vlak. Op de EK Xterra in Duitsland beschikte hij over een uitstekende conditie, maar een val in de Xterra van Tsjechië maakte dat zijn laatste week voorbereiding er vooral één van veel pijn werd. Dat weerhield Yeray niet om een schitterende zesde plaats te behalen. En zonder pech had er misschien meer ingezeten, zoals je kan lezen in zijn verslag: "Zaterdag 11u30! Blauwe hemel, voetjes in het water en voor me de Olbersdorfer See en de “The Tower”, hoog op de berg in de verte een burcht waar we naartoe klimmen en rijden. Ik sta dan toch aan de start van XTERRA Germany, tevens Europees Kampioenschap."

 
"Na een mentaal en fysiek pijnlijke bizare week (lees XTERRA Czech) ben ik blij erbij te zijn en mijn kansen te verdedigen. De Pro’s krijgen een voorgift van enkele meters op de agegroupers waardoor ik met een iets geruster gevoel mezelf opstel om geen klop te krijgen op mijn linker bil/heup waar de hechtingen zitten. De schaafwonden zijn bijna genezen, enkel de elleboog is nog wat gevoelig.
 
yeray_na_val.jpg
Yeray in de Xterra Czech, met de gevolgen van zijn val duidelijk zichtbaar (foto: Yeray Luxem)
 
Het water is +20 graden en volgens de DTU reglementen is dat een "ohne Neopreen schwim". Mij maakt het normaal niet uit, maar liever had ik over die heup een extra laagje gehad. Ik zet me uiterst links en dus niet in het pak om zo geen zwemmer in mijn linkerkant te krijgen. Ik smeerde me opnieuw in met elements creme en zet 2 badmutsen op. De start verloopt ok maar ik durf niet a fond te gaan en me mee in de strijd te gooien zoals anders. Hierdoor mis ik bij de draai aan de eerste boei een belangrijk pak met Marceau en Dietz. In het tweede pak zit ik dan weer eerder op mijn gemak. Ik probeer nog wel op het loopstuk tussen de 2 ronden maar het kleine gaatje blijft. Dit blijkt achteraf een jammerlijke zaak.
 
De aanloop van het fietsparcours richting het donkere-mystieke Zittauer bos is ofwel vlak of licht valsplat. Ik zit hier alleen en zie 100m voor mij een groepje samenwerken. Ik kom wel iets dichter maar er kruipt naar mijn gevoel te veel energie in en wacht dan maar op de technischere en stijlere stukken. Ook de Tsjechen die op de macht voorbij komen laat ik langzaam gaan omdat ik toch van mijn eerste kilometers op adem moet komen. Het fietsparcours is een one lap loop en bereikt na 10km eingelijk al zijn hoogtepunt wanneer het enorm stijl oploopt dien je al je capaciteiten te benutten om tussen wortels en stenen omhoog richting de toren te rijden. Ik rijd dit ronduit perfect en kruip terug dichterbij de kopgroep. Ja geef me nog wat tijd in het fietsen en den deze wordt een bom als het bergop gaat.
 
Lebrun komt bovenaan aansluiten en het ziet er allemaal dik in orde uit. Echter 1 groot probleem! Bevoorrading? Ik rij met 1 bidon en reken op een 2de onderweg met water aan te nemen en zo 3 gels naar binnen te spelen. Ze geven echter bekertjes aan. Niet echt praktisch op een mountainbike net voor je de meest gevaarlijk afdaling moet induiken. Door het ontbrekende vocht vrees ik zowel hypoglycemie als dehydratatie. Ik verleg mijn snelheid naar een veiliger tempo zijnde niet te hevig bergop en niet te hevig op te trekken na een bocht. De bidon die ik meehad verdeel ik dan over de fietsproef.
 
Wanneer ik begin te lopen vrees ik ook krampen maar die blijven uit en onmiddelijk speel ik vocht en gels naar binnen. Ach de conditie is gewoon goed. Het is een korte eerder snelle loop met enkele korte hellingen. Voor de eerste x in een XTERRA win ik nog 3 plaatsen terug en kom zo als 6de over de meet. Het is moeilijk niet blij te zijn maar andersom ook lastig ontgoocheling te onderdrukken. De conditie was er en het lot hield me tegen dit te laten zien." aldus Yeray.