Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
30° ETIXX Triatlon Brasschaat – 3 juni 2012
Nieuws

30° ETIXX Triatlon Brasschaat – 3 juni 2012

3 juni 2012 is er voor de 30° maal “Triatlon Brasschaat”, een van de oudste en meest bekende triatlons in Vlaanderen in een prachtige omgeving. Zwemmen in de E10 plas, een fietsparcours in het centrum van Brasschaat en tenslotte het  loopparcours in het Park van Brasschaat met aankomst voor het Kasteel.

Logo Etixx-subVanaf dit jaar zal de organisatie mede in handen zijn van BrTC, de triatlonclub uit Brasschaat, in samenwerking met STB (de vroegere eventorganisatie).

De wedstrijd zal de komende 3 jaar ook de naam “ETIXX TRIATHLON BRASSCHAAT” dragen.
ETIXX heeft reeds enkele jaren met BrTC een langlopende verbintenis en wil met deze zeer nauwe samenwerking mede de basis leggen om ook in de komende jaren een sportief evenement te Brasschaat aan te bieden.

Jan Konings, voorzitter van STB, en BrTC voorzitter Koen Verboven geven tekst en uitleg.

Jan:Eind vorig jaar hebben een aantal mensen uit de STB organisatie na vele jaren inzet besloten dat het tijd was om de fakkel over te dragen. Tijdens de wintermaanden zijn we dan met beide besturen rond tafel gaan zitten en kwamen we tot de conclusie dat we in een samenwerkingsverband de krachten beter konden bundelen en de toekomst van de Triatlon Brasschaat konden verzekeren.”


Brasschaat stond jarenlang bekend als organisator van ‘de Halve van Brasschaat’ met naam en faam in Europa. Waarom werd in 2010 die ommekeer maken naar de kwartafstand?

Jan: “Alles begon 30 jaar geleden. Toen was triatlon absoluut nog geen bekende sport en het was destijds dan ook zowel voor de organisatie als voor de atleet een heel avontuur om aan triatlon te doen, zeker in vergelijking met nu.

Brasschaat affiche 1989In 2010 hebben we, om diverse logistieke reden besloten geen halve afstand meer te organiseren en ons meer te richten op de Internationale wedstrijden in de Olympische afstand. Je mag niet vergeten dat de kwartafstand op zichzelf ook een heel nieuwe impuls heeft gegeven aan triatlon en nu veel meer atleten de kans krijgen om aan een ‘echte’ wedstrijd deel te nemen. Het doelpubliek is potentieel veel ruimer en de attractiviteit van een kwartafstand is ook hoger naar het publiek.

Een halve afstand is niet altijd even makkelijk te volgen, al was het alleen maar omdat je de fietsproef van 180 km moet uitsmeren over 2 of 3 ronden en je dus als toeschouwer enkele uren de atleten ‘kwijt’ bent. Als organisatie die vernieuwende trends steunt en hebben dus in 2010 voor de kwart gekozen maar we wilden daarin ook weer onze eigenheid leggen en hebben dan ook de lat van het begin af zeer hoog gelegd en ons ineens als Europese organisator geprofileerd met ITU en ETU wedstrijden.

068-- MG 6058We moeten eerlijkheidshalve wel toegeven dat intussen is gebleken dat deze weg misschien niet de meest geslaagde keuze was. Hoewel de wedstrijden zelf van hoog niveau waren, konden we ons publiek hier niet echt mee boeien.

Anderzijds hebben we wel weer aangetoond dat we in Brasschaat kwalitatief zeer hoogstaand werk kunnen leveren met een organisatie die uit pure vrijwilligers bestaat. Europees gezien kunnen vele professionele organisatoren hier enkel maar van dromen.
Maar goed, we hebben ingezien dat we ons eigen thuispubliek niet konden bekoren en hebben daarom beslist vanaf dit jaar het roer terug om te gooien.”


Jullie hebben, naar we horen toch weer niet de eenvoudige oplossing gekozen en willen blijven vernieuwen?

Koen: “Vanaf dit jaar richten we ons terug volop op de Belgische atleten.
Ondanks de korte voorbereidingsfase na de reorganisatie, is er dit jaar weer een kwartafstand en een recreatieve 1/8 afstand voor de beginnende triatleten. We kunnen met deze wedstrijden ook terug de eigen atleten volop in de kijker stellen.
006-- MG 5700Op basis van de lopende inschrijvingen is alvast een grote belangstelling vast te stellen. De plaatsen voor de kwartafstand worden met de dag schaarser en ook op de 1/8 afstand is er een grote belangstelling merkbaar. Als je wil deelnemen, mag er niet te lang meer worden getwijfeld!
We laten maximaal 250 deelnemers per wedstrijd starten om de wedstrijd veilig en goed georganiseerd te kunnen laten verlopen.
Naast de volwassenen willen we bouwen aan de toekomst en is er dit jaar ook (eindelijk) voor de jeugd een eigen wedstrijd in Brasschaat, iets wat in de Noorderkempen en de regio Antwerpen uniek is en waarmee we de stimulans van de triatlonsport naar de jeugd een boost willen geven.
We organiseren op 3 juni ook de 4° manche van de VTDL Flanders Jeugd Cup. Hier kunnen zowel licentie-atleten als recreatieve jongeren zichzelf bewijzen voor eigen publiek.
020-- MG 5774Vanuit BrTC willen we met dit initiatief de instroom van jeugd in de sport stimuleren. Onze hoofdsponsor ETIXX is daarin volledig mee en heeft in die context niet geaarzeld om mee de uitdaging aan te gaan om naast de sponsoring van BrTC ook mee een engagement aan te gaan op de wedstrijdorganisatie en naast de ‘klassieke’ triatlon een VTDL Jeugdcup mee op het programma te plaatsen.
Op 3 juni zal trouwens niet alleen de atleet maar ook de supporter en bezoeker zich volop kunnen uitleven. We voorzien diverse randactiviteiten in het parken voor de bezoekers. Supporters die de wedstrijd van kortbij willen volgen kunnen de hele dag gratis gebruik maken van pendelbussen tussen het Park en de E10 plas. We hopen iedereen daar te ontmoeten!”

Uurschema en planning
Voormiddag Jeugdcup VTDL
Jeugd C: start 10.00 u
Jeugd B: start 10.20 u
Jeugd A/junioren: start 11.20 u
Jongens en meisjes starten in aparte reeksen


Namiddag
1/8 recreatieve afstand, ook voor trio’s: start 13.00 u
Kwart afstand drafting: start 15.00 u
Dames en heren starten in aparte reeksen
Alle info via brasschaattriatlonclub.be of via triathlonbrasschaat.com