Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jeroen Scheerder: “Grensoverschrijdend onderzoek”
Nieuws

Jeroen Scheerder: “Grensoverschrijdend onderzoek”

Jeroen Scheerder

Professor Jeroen Scheerder van KU Leuven en Dr. Steven Vos van Fontys voeren samen met de VTDL een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar triatlon en multisport in Vlaanderen. Wij spraken Jeroen Scheerder over het hoe en waarom van hun studie. “Steven en ik zijn beiden actief triatleet en net als zovelen hebben we een enorme passie voor de sport”, vertelt Jeroen. “In het verleden hebben we ons al beziggehouden met vergelijkbare onderzoeken voor de loopsport en het wielrennen. Nu zetten we een stap verder en brengen we het onderzoek naar de triatlonwereld. Dat geeft ons ook een prima mogelijkheid om de duursporten en de beoefening ervan te vergelijken met het onderzoek bij lopers en wielrenners.”

“We hebben zelf het initiatief genomen voor het onderzoek en we hebben ervoor gekozen om samen te werken met de VTDL, die als overkoepelende federatie het meest voor de hand liggende kanaal was om dit onderzoek te lanceren. Maar we zijn ook blij met de aandacht via 3athlon.be. We richten ons namelijk niet alleen op de aangesloten leden van de VTDL maar ook op de niet-gelicentieerde recreatieve atleten. Ik ben zeer benieuwd hoe zij de sport beleven. De resultaten van het onderzoek verwachten we in het voorjaar van 2015 te hebben, vlak voor het nieuwe seizoen en worden aan iedereen ter beschikking gesteld. Hoe we dat gaan doen, ligt nog niet vast. In het verleden hebben we bij het lopen en het fietsen de resultaten gecombineerd met een boek, mogelijk doen we dat nu ook.”

Onderzoek KULeuven VTDL

“Voorlopig leggen we de focus op Vlaanderen, maar ik kan jullie al de primeur meegeven dat we met het onderzoek dit najaar ook internationaal gaan. Steven is verbonden aan Fontys in Nederland en na een gesprek met de NTB, de Nederlandse Triatlon Bond, reageerden ze ook door enthousiast. Wanneer we precies met de Nederlandse tak van start gaan, ligt nog niet vast, maar dat wordt waarschijnlijk voor het einde van het jaar. Voor ons een unieke gelegenheid om de resultaten van ons onderzoek over de grenzen heen te vergelijken en te zien wat de gelijkenissen en verschillen zijn tussen Vlaanderen en Nederland.”

Jeroen zal tijdens het topic “Triatlon, kijk- of doe-sport” in ons 3athlon-café op Triathlonworld meer tekst en uitleg geven over het onderzoek. Meer informatie over het onderzoek vind je hier.

En via http://faber.kuleuven.be/enquete/triatlon/ kan je rechtstreeks naar het onderzoek zelf. Het is volledig online en duurt ongeveer 10 minuten. Veel plezier!