Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
3quest: Pieter Heemeryck
3quest

3quest: Pieter Heemeryck

Pieter Heemeryck

Rio 2016 heeft nochtans heel lang in mijn hoofd gespeeld en met de recente berichtgeving van het BOIC dat deze haar selectienormen zal versoepelen begon het wel weer wat te kriebelen

1. Ondanks het betalen van wat leergeld op de lange afstand, maakte je dit jaar weer een schitterende indruk op zowel de Olympische als de lange afstand. Welke afstand heeft jouw persoonlijke voorkeur?

[dropcap]M[/dropcap]ijn voorkeur voor volgend jaar blijft uitgaan naar de lange afstand, maar ik zal me wat meer gaan beperken in het aantal wedstrijden. Alles zal in het teken staan van de buitenlandse wedstrijden om daar zo sterk mogelijk voor de dag te komen. Hoofddoelen zullen het EK 70.3 in Wiesbaden en een selectie voor het WK 70.3 in Zell Am See worden, maar mijn Belgische titel zal ik in l’Eau D’heure uiteraard met hart en ziel verdedigen! 

Rio 2016 heeft nochtans heel lang in mijn hoofd gespeeld (en met de recente berichtgeving van het BOIC dat deze haar selectienormen zal versoepelen begon het wel weer wat te kriebelen), maar iedere keer opnieuw na het zwemonderdeel moeten vaststellen dat ik er net niet bij was, begon bij mij zwaar te wegen. Bij de 70.3-races wordt er tijdens het zwemmen veel meer respect getoond, waardoor ik daar meer mijn eigen ding kan doen. 

Als je kan meedraaien in de Wereldbeker en Series dan is het natuurlijk een heel ander verhaal omdat het niveau daar zo dicht bij elkaar ligt, wordt er daar heel vaak gehergroepeerd en kan je als goede loper mooie ereplaatsen behalen, maar dan moet je natuurlijk de kansen en het vertrouwen krijgen om een ranking op te bouwen en daar lag het probleem voor mij. Nepotisme is geen vreemde voor de triatlonwereld. ;) 

Pieter Heemeryck Kris Hofkens

In de Europabekers is het een stuk moeilijker omdat er daar heel vaak een zwemgroep wegblijft waardoor de beste rankingpunten dan vaak al verloren zijn en het bijgevolg ook ontzettend moeilijk is om te stijgen op de ranking. En zonder ranking start je uiteraard niet in de Worldcups en Series waar natuurlijk de Olympische punten te verdienen zijn.  

Daarnaast heb ik nooit het gevoel gehad dat er vanuit de VTDL 100 procent in mij geloofd werd waardoor de stap naar de lange afstand snel gemaakt was. Ik ben er nochtans rotsvast van overtuigd dat ik de mogelijkheden heb om mee te kunnen spelen op het hoogste niveau, maar als je slechts een zeer beperkt aantal kansen krijgt dan is het uiteraard moeilijk om dit te bewijzen. Vandaar ook dat ik in 2015 voluit voor de lange afstand zal gaan! 

2. Loop je Pieter tegen het lijf, dan is Scott zeker in de buurt. Nooit aan gedacht om eens een Canicross mee te pikken? Of ziet Scott zo al genoeg af na een looptraining met zijn baasje? Of is het eerder andersom?

Pieter Heemeryck scott hondjes

[dropcap]S[/dropcap]cott mag zeer regelmatig mee tijdens de looptrainingen, maar wel alleen tijdens de rustige trainingen en als het niet te warm is aangezien hij anders heel snel uitgeput raakt. Het tempo tijdens de training ligt met Scott wel wat lager dan als ik alleen ga lopen. Scott is nogal een speelvogel en voor plaspauzes en kennismaking met andere honden neemt hij ook wel uitgebreid zijn tijd waardoor het tempo enorm hard kan schommelen, maar dat pak ik er graag bij aangezien hij enorm kan genieten van mee te mogen lopen. Deelnemen aan een canicross zit er dus jammer genoeg niet in. 🙂

3. Ik heb horen vallen dat je een trainingsbeest bent, maar wat staat er dan in de rustperiode op het programma? Of staat rust niet in het woordenboek?

[dropcap]S[/dropcap]inds ik aan het werk ben valt dat wel allemaal mee hoor. Ik moet bekennen dat ik de afgelopen jaren al wel eens iets extreems durfde doen, maar dat is nu allemaal fel geminderd. Afgelopen seizoen was het mijn eerste seizoen waarin ik triatlon ook combineerde met een job in het onderwijs dus was het wat aanpassen en zoeken naar structuur om zo optimaal mogelijk de trainingen en wedstrijden te organiseren. Het nieuwe schooljaar is nu reeds een 2-tal maanden ver en ik merk wel dat ik in vergelijking met vorig schooljaar alles veel makkelijker ingepland krijg en dat het trainingsvolume weer wat opdrijven er misschien wel in zit. Wie weet dat die extreme dagen dus wel kunnen terugkomen. 🙂

Pieter Heemeryck 1

Mijn rustperiode is maandag ingegaan, maar echt rusten doe ik dan niet. Van mijn trainer kreeg ik 2 weken carte blanche om te doen wat ik wil zonder enige verplichtingen, maar ik kan mij gewoon niet stilhouden. Dit jaar zag ik door verschillende valpartijen reeds vele trainingsdagen en wedstrijden van de kalender verdwijnen en afgelopen 2 wedstrijden gingen ondanks een supergevoel door 1 valpartij ook weer de mist in waardoor ik erop gebrand ben om er in 2015 zo snel mogelijk te staan om de strijd aan te gaan met de professionele atleten! 

Wie wordt het volgende slachtoffer voor de 3quest?

Mijn 3 vragen zou ik willen stellen aan Tom Suetens:

1. Afgelopen jaar zagen we je vooral aan het werk in de Belgische wedstrijden met een 3e plaats op het BK Elites en Knokke als uitschieters. Hoe kijk je terug op je afgewerkte seizoen? Had je zo’n resultaten nu reeds al verwacht? 

2. Tot vorig jaar zagen we je vooral veel bezig binnen het ETU-circuit. Droom je nog van Rio 2016 of Tokio 2020 of heb je momenteel andere plannen? 

3. Combineer je triatlon momenteel nog met studies/werk? Krijg je dit goed georganiseerd?

Foto's: Kris Hofkens en Kris Claeyé