Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Het beste van 2014: 8 – “Journalist zakt door het ijs”
Column

Het beste van 2014: 8 – “Journalist zakt door het ijs”

Bart Aernouts IM Nice

In dit derde deel van ons vooral veel te persoonlijk en allesbehalve volledige maar daarom niet minder enthousiaste jaaroverzicht  is het hoog tijd om de ventilator op volle kracht te zetten om alle frustraties van een heel jaar kwijt te geraken. Want één van de absolute hoogtepunten van het jaar, het WK ironman in Hawaii, ging gepaard met een wel erg stiefmoederlijke behandeling door de vaderlandse pers. Op uitnodiging van Oilservice was vorig jaar alleen Focus WTV in Kona met een volledige en meer dan correcte verslaggeving door Jeroen Sap. Zij stonden zo op de eerste rij toen Frederik Van Lierde de allerhoogste eer behaalde.

Een jaar later stonden ze in oktober elkaar bij wijze van spreken te verdringen om er wel live bij te zijn, met alle gevolgen van dien. Gelukkig stuurde bijvoorbeeld Sporza de door de wol geverfde Dirk Gerlo naar the Big Island, die met al zijn kennis en ervaring veel aandacht gaf aan de Belgen, zelfs aan top-agegroupers zoals Sam Gydé en Christian Meuser. De mensen op de eindredactie op het thuisfront waren soms qua titels en omkadering net iets minder uitgeslapen, maar in bepaalde kranten sloegen ze de bal helemaal mis. Nadat zowat alle kranten en magazines minstens twee volle pagina’s hadden gewijd aan een mogelijk volledig Belgisch podium, werd de teneur daags na de jaarlijkse hoogmis van het internationale triatlon weer op en top Vlaams. Sommige kranten hadden het over hoe Frederik Van Lierde door het ijs gezakt was.

We zijn zelf twee jaar geleden in Kailua-Kona geweest en we kunnen bevestigen, onderweg naar Energy Lab is er in de verste verte geen ijs te bespeuren, laat staan dat onze landgenoten er door gezakt waren. Als het wielrenners waren geweest op een WK, dan hadden de gazetten volgestaan met het heldhaftige kopwerk van onze landgenoten die de koers gemaakt hadden, maar in de finale net te kort kwamen. Want geef toe, Marino Vanhoenacker en Frederik Van Lierde maakten achter de ongenaakbare Sebastiaan Kienle de koers. Dat Marino uitstapte in zijn laatste WK toont zijn topsportmentaliteit, dat Frederik als titelverdediger zijn naam alle eer aan deed en tot het uiterste ging, kenmerkte hem en dat Bart Aernouts met een supersnelle marathon zijn terechte top-10 plaats opeiste… het waren één voor één grootse momenten.

Maar goed, we waren al blij dat er over triatlon werd geschreven, al borrelde meteen nadien de frustratie op. Want triatlon is toch zo veel meer dan Hawaii alleen, heren en dames journalisten. In hetzelfde weekend werd een bronzen wereldbekerprestatie van Katrien Verstuyft nauwelijks opgemerkt. Dus beste pers, waar waren jullie toen Claire Michel een wereldbekerpodium pakte? Toen Simon De Cuyper top-15 was in de World Triatlon Series? Toen Marten Van Riel schitterende vijfde werd op het WK met alle toppers bij de beloften? Toen Bart Aernouts en Tine Deckers de Ironman van Nice wonnen? Toen Pieter Heemeryck op magistrale wijze Belgisch kampioen werd? Toen Joke Coysman haar 19de zege van het seizoen behaalde? Toen Bart Aernouts een wereldprestatie neerzette door drie weken na het WK Ironman nog eens top-10 werd in het WK Xterra…? Voilà, dat moest er even uit…

Als alternatief kon u het hier allemaal lezen en we worden af en toe door journalisten aangesproken dat ze ons dankbaar zijn en 3athlon.be vaak als bron gebruiken. Graag gedaan jongens, en ja, we weten dat het niet aan jullie ligt. Redacties bepalen wat er wel en niet geplaatst wordt, kranten en boekskes moeten verkocht worden… Bovendien is het niet altijd even gemakkelijk om triatlon in de media te krijgen. We spreken uit eigen ervaring hoe moeilijk het soms is om uitslagen, laat staan wedstrijdverslagen te pakken te krijgen. Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij de wedstrijdorganisaties en ook bij de heren en dames atleten zelf. Dus als je nog op zoek bent naar een goed voornemen voor 2015: doe iets aan uw PR! Facebook, twitter, snapchat en email er op los. Hoe meer, hoe liever… Sorry, die moest er ook weer even uit.

Morgen gaan we gewoon weer verder met een paar sportieve hoogtepunten, met op 7 een glazen bol richting internationale triatlontoekomst…