Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bloeddonors dopingzondaars?
Nieuws

Bloeddonors dopingzondaars?

bloed-geven-in-vijf-vragen“Bloed geven doet leven”. Een dik jaar geleden gingen we in het artikel “Bloed geven: prestatieverminderend” nog op zoek of bloed geven de prestaties negatief beïnvloedt. Onze conclusie was toen dat er geen enkele reden is om geen bloed te gaan geven als je niet direct erna een wedstrijd gepland hebt.

We waren dan ook verbaasd toen door Triathlete Europe het bericht de wereld in gestuurd werd dat het doneren van plasma gezien wordt als bloeddoping. Helaas bevestigt de Vlaamse Dopinglijn dit nieuws. Volgens de recentste versie van het WADA-reglement (Wereld Anti Doping Agentschap) staat het doneren van plasma inderdaad gelijk aan bloeddoping.

Bij het doneren wordt het plasma (het vocht in het bloed) gescheiden door een centrifuge. De overige stoffen die in het bloed zitten, zoals de rode bloedcellen, worden vervolgens weer terug ingebracht in het lichaam. Dit laatste blijkt de oorzaak van het toch wel merkwaardig standpunt. Omdat delen van het eigen bloed terug ingebracht worden, wordt het plasmadoneren aanzien als bloeddoping.

Nog volgens Triathlete Europe zou de verhoging van de concentratie aan rode bloedcellen aan de basis liggen van de beslissing. De hoeveelheid ervan blijft door de teruggave immers gelijk, terwijl de hoeveelheid vocht daalt.

Ook het Rode Kruis-Vlaanderen vindt deze beslissing van het WADA opmerkelijk. Het bloed, zonder het plasma, wordt immers onmiddellijk onbehandeld teruggegeven. Ze zien dus ook geen enkele reden dat dit een prestatieverhogend effect kan hebben. Bovendien is de stijging van het hemoglobinegehalte relatief en zou dit geen enkel merkbaar effect hebben. De situatie is bovendien maar heel beperkt in de tijd merkbaar en na voldoende vochtinname door te drinken, wordt ze heel snel hersteld.

Uiteraard wil deze wijziging niet zeggen dat atleten vanaf nu geen bloed meer kunnen geven. Doneren van het traditionele bloed blijft in elk geval geen enkel probleem. Voor atleten die zich niet op het hoogste niveau begeven en dus weinig kans maken op dopingcontrole zien we ook geen enkele reden om geen plasma te doneren buiten hun wedstrijdseizoen en op die manier levens te redden.