Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Uniek concept: Belgian Olympic Tri Team
Nieuws

Uniek concept: Belgian Olympic Tri Team

In de aanloop naar Rio 2016 pakt de BTDF in dit pre-Olympisch jaar uit met een uniek concept: het Belgian Olympic Tri Team. Zeven atleten worden onder begeleiding van bondscoach Jul Clonen afwisselend ingezet in de World Triathlon Series en het wereldbekercircuit. Voorlopig hebben vier van hen zicht op kwalificatie voor Rio. In theorie is het mogelijk om zes landgenoten naar Rio te krijgen.

“Het is een realistische ambitie om te gaan voor 4 tickets,” legt Jul Clonen uit. “Maar waarom niet dromen van zes startplaatsen in Rio? Bij de vrouwen is dat haalbaar gezien de plaats die we in de landenranking bekleden. Bij de mannen wordt dat iets moeilijker omdat er een aantal sterke landen vlak voor ons staan.” Als de Olympische ranking afgesloten zou worden, dan  zouden op dit moment bij de mannen Simon De Cuyper en Jelle Geens geplaatst zijn en bij de vrouwen Katrien Verstuyft en Claire Michel. Het is aan Marten Van Riel, Christophe De Keyser en Sofie Hooghe om hun ranking te verbeteren.

“We krijgen voor deze Olympiade geen BOIC-kwalificatienormen opgelegd (die vroeger vaak strenger waren dan de internationale criteria) maar mochten zelf de criteria bepalen. Die hebben we samen met de atleten vastgelegd op een ambitieus maar haalbaar niveau,” legt Jul uit.

Het internationale programma start met de WTS in Abu Dhabi. Daarna volgen de wereldbekers van Mooloolaba en New Plymouth en de WTS van Auckland en Gold Coast. Het Belgian Olympic Tri Team zal er in steeds wisselende formatie aan de start komen. “We hebben nu recht op twee keer twee startplaatsen binnen de World Triathlon Series. Hiervoor zijn telkens onze hoogst gerankte atleten geselecteerd, maar we kunnen elke keer 1 atleet per WTS vervangen. Zo geven we ook de lager gerangschikte atleten de mogelijkheid om op de WTS punten te pakken en te stijgen op de ranking”, aldus Jul.

Jelle Christophe Simon

Voor Christophe De Keyser start de campagne in mineur. De enige LBFTD-atleet bij de mannen kampt sinds een paar dagen met een lichte blessure en die gooit nu roet in het eten voor het eerste deel van zijn seizoen. Hij ziet zijn deelnames in Nieuw-Zeeland in het water vallen:

De atleten zelf zijn opgetogen met de nieuwe Bioracer team- en vrijetijdskledij. Nooit eerder pakte de BTDF uit met een volwaardige Olympische ploeg. En niettegenstaande de onderlinge concurrentie met 7 voor mogelijk 4 plaatsen, was de sfeer op de ploegvoorstelling op Domein De Cellen bij Callant Verzekeringen zeer goed.

Foto: Jim De Sitter voor VTDL