Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Claire Michel zet eerste stap naar Spelen met 5de plaats
Nieuws

Claire Michel zet eerste stap naar Spelen met 5de plaats

Ashley Gentle Claire Michel
Claire Michel net geklopt door Ashley Gentle voor de 4de plaats (foto: ITU/Delly Carr)

In het Japanse Yokohama heeft Claire Michel vannacht Belgische tijd haar beste resultaat ooit in een World Triathlon Series neergezet. De Brusselse triatlete werd vijfde na een heel sterke run in de triatlon over de olympische afstand. Yokohama was de eerste wedstrijd van de Olympische kwalificatieperiode en Claire zet dus het traject richting Tokyo goed in. Wie er won? Flora Duffy natuurlijk…

Flora Duffy was in Yokohama minder dominant op de fiets, maar ze kwam wel als eerste uit het water en ging er samen met Katie Zaferes vandoor. Claire Michel kwam als 34ste uit het water. Met 42 sconden achterstand op Duffy was het opnieuw eeen degelijk zwemnummer voor haar.

Vooraan kregen Duffy en Zaferes het gezelschap van negen andere atletes, waarvan er nog twee wegvielen na een valpartij. De verschillen liepen flink op. Claire maakte deel uit van een kleine achtervolgende groep. Als 17de stapte Claire van de fiets. Het verschil met de kopgroep bedroeg 1’15.

Flora Duffy Yokohama
Flora Duffy wint opnieuw (foto: ITU)

 

In de 10 km lopen stond er opnieuw geen maat op Duffy. De winnares van haar thuiswedstrijd in Bermuda twee weken geleden zette de rest van het veld meteen op achterstand. Katie Zaferes liep naar de tweede plaats en Non Stanford werd derde. Na 1 ronde lopen rukte Claire op naar de 12de plaats in een groepje van 5. Maar ze bleek samen met Gentle duidelijk de sterkste van de achtervolgsters en raapte de ene na de andere atlete op. In de slotronde liep ze als vijfde op enkele meters van Ashley Gentle. Even leek er nog een vierde plaats in te zitten, maar Gentle bleef snel lopen en pakte plaats vier. Duffy won in 1u53’25. Claire Michel pakte de vijfde plaats in 1u55’12.

Belangrijke punten voor Tokyo

Het is meteen haar beste WTS resultaat ooit en dat in een absoluut topveld. Als je vijfde wordt achter Duffy, Zaferes, Stanford en Gentle dan mag je jezelf tot de wereldtop rekenen. Yokohama ligt haar blijkbaar goed, want haar vorige beste prestatie, een zesde plaats, behaalde ze ook al in Japan in 2014. Met een 20ste plaats in de WTS Abu Dhabi, een 13de in WTS Bermuda en een 3de plaats in de World Cup New Plymouth betekent deze 5de plaats een sterk seizoensbegin voor de Brusselse. Bovendien is Yokohama de eerste wedstrijd van de nieuwe kwalificatietermijn voor de OS in Tokyo. De 50 best gerankte vrouwen mogen naar de Spelen, op basis van hun 12 beste resultaten. In Yokohama waren er voor Duffy 1000 punten te verdienen. Claire pakte 625 punten…

Jelle Geens lek: “Gemiste kans”

Jelle Geens Yokohama

Bij de mannen was er minder goed nieuws voor het Belgian Olympic Tri Team. Jelle Geens maakte deel uit van een grote kopgroep in de 40 km fietsen. Samen met Kristian Blummenfelt reed hij over een object dat op de grond lag. Matthew Sharpe kwam er zelfs ten val. Jelle kon nog een nieuw wiel steken. Hij kon niet meer aanpikken bij de achtervolgende groep, kwam in T2 op meer dan 2′ en stapte daarna uit de wedstrijd. Jammer, want met goeie loopbenen had er ook voor hem een topresultaat ingezeten. De winst ging naar favoriet Mario Mola. Birthwistle pakte de tweede plaats voor Alarza.

“Lek gereden vooraan,” legt Jelle uit. “Blummenfelt reed over iets. Ik zat in zijn wiel, in vijfde positie en reed er ook over. Allebie dus lek gereden. Ik ben nog op de velg naar de wissel gereden maar de wissel duurde zo lang dat het achtervolgend groepje ook was voorbij gestoken. Ik zie het als een gemiste kans, want ik voelde me heel sterk” aldus Jelle…

Yokohama 2018 F