Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Vandendriessche en Tondeur derde in Alpe d’Huez, Guillaume en Ryf winnen
Daniela Ryf op de Col de Serre (foto: Time Triathlon Alp d'Huez/Marti Milla Canals)
Nieuws

Vandendriessche en Tondeur derde in Alpe d’Huez, Guillaume en Ryf winnen

De long distance triatlon van Alpe d’Huez is een Belgisch succes geworden met winst en een derde plaats voor het Itzu Triteam. Romain Guillaume en Daniela Ryf waren onstopbaar. Kenneth Vandendriessche pakte een schitterende derde plaats, net zoals Alexandra Tondeur, en nog twee Belgen eindigden in de top-10. Met 2.200 meter zwemen, 112 km fietsen en 20 km lopen is de long distance triatlon een stevige uitdaging, zeker met de Col de Serre, de Col d’Omon en de 21 bochten van de legendarische Alpe d’Huez Col.

Pamphiel Pareyn kwam samen met de snellere zwemmers als tweede uit het water na 29’51 op 35 seconden van leider Juan Rivereta. Andere Belgen volgden een heel stuk verderop. Kenneth Vandendriessche legde de 2,2 km zwemmen af in 33’00. Timothy Van Houtem deed er 35’49 over en Jan Petralia zwom 36’07.

Romain Guillaume duidelijk de sterkste

In het fietsen zagen we een sterke Romain Guillaume oprukken. De Franse triatleet van het Belgische ITZU Triteam schoof op naar de koppositie samen met drie Spanjaarden. Ook de Belgen schoven mooi op. Pamphiel Pareyn volgde in Valbonnais als zesde op vier minuten van de leiders. Kenneth Vandendriessche was zevende op 5’42 en Jan Petralia passeerde er als 11de op 7’40. Timothy Van Houtem was in Valbonnais 21ste op 10’07.

Aan de voet van Alpe d’Huez zaten de vier Belgen netjes allemaal in de top-10. Kenneth Vandendriessche was opgerukt naar de vierde plaats op 7’42 van een ontketende Romain Guillaume. In zijn gezelschap zagen we ook Pamphiel Pareyn. Jan Petralia volgde als zevende op 11’37 en Timothy Van Houtem was negende op 13’25.

Romain Guillaume wint Alpe d’Huez (foto: Activ’Images)

Kenneth Vandendriessche loopt sterk

Op de col naar Alpe d’Huez bleef Romain Guillaume stevig doorgaan. Hij wisselde als eerste en begon met een comfortabele voorsprong aan de 20 km lopen. Vooraan zagen we geen Jan Petralia meer, wel Kenneth Vandendriessche, die nog een snelle twintig kilometer lopen in de benen had.

Romain Guillaume pakte verdiend de overwinning in 6u02’52. Op net geen zeven minuten kwam Albert Moreno als tweede binnen. Kenneth Vandendriessche zorgde voor de tweede Itzu-podiumplaats in 6u11’36. Timothy Van Houtem kwam als achtste binnen in 6u17’48 en Pamphiel Pareyn was de derde Belg in de top-10 in 6u20’45.

Daniela Ryf zesde overall

Alexandra Tondeur 3de in triatlon Alpe d Huez

Bij de vrouwen maakte Daniela Ryf de favorietenrol helemaal waar. De meervoudige wereldkampioene Ironman ging vanaf de start aan de leiding en reed de tegenstand op een hoopje. In Valbonnais zette ze Carrie Lester al op 10’35. Onze landgenote Alexandra Tondeur pakte in de eerste twee klimmen al flink wat concurrentes terug en passeerde in Valbonnais als vierde op vijftien minuten van de Zwitserse.

Daniela Ryf had alweer een superdag en deed het ook sterk op de Alpe d’Huez zelf. Ook in het lopen bleef het verschil met de rest enorm groot. De Zwitserse pakte een spetterende zege in 6u15’57. Slechts vijf mannen slaagden er in om sneller over de streep te komen. Met haar zesde plaats overall klopte Daniela overtuigend Carrie Lester. Die werd tweede in 6u44’15. Alexandra Tondeur werd knap derde in 6u57’32.

Alexandra: “Verschrikkelijk heet”

“Het was verschrikkelijk heet vandaag, ik heb enorm afgezien,” vertelde Alexandra. “Ik zat in een goed ritme op de fiets, maar ik had echt bang van de warmte. Door de hitte werd het erg moeilijk. Ik heb erg genoten van de finish en die laatste meters, want ik heb erg afgezien vandaag,” aldus Alexandra.