Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jan Frodeno breekt race record in Ironman Hawaii, Bart Aernouts knap negende
Jan Frodeno wereldkampioen Ironman 2019 (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Hawaii

Jan Frodeno breekt race record in Ironman Hawaii, Bart Aernouts knap negende

De Duitse triatleet Jan Frodeno is de nieuwe wereldkampioen Ironman, na een indrukwekkende wedstrijd in Kona. Het was de derde overwinning voor Frodeno in het WK Ironman in Hawaii. De Duitser trok in de slotfase in de aanval uit een kopgroep met onder andere Alistair Brownlee en liep een heel sterke marathon. Bart Aernouts deed het na een mindere zwemproef goed tot Hawi, maar kon zijn inhaalrace op de fiets niet helemaal doorzetten. De vice-wereldkampioen van 2018 liep nog wel naar een mooie top-15 plaats.

Bart Aernouts finisht negende in WK Ironman (foto: 3athlon.be/David Pintens)

Lange en McNamee geven op

Zoals te verwachten was, kwam Josh Amberger na 3,8 km zwemmen in de oceaan als eerste uit het woelige water. In de kopgroep zagen we natuurlijk Alistair Brownlee, maar ook Jan Frodeno, Tim O’Donnell en verrassend genoeg Patrick Lange. Maar het zou niet de dag worden van tweevoudig wereldkampioen Lange. De titelverdediger stapte ontgoocheld uit de wedstrijd nog voor halfweg in het fietsen. Ook de nummer 3 van vorig jaar, David McNamee, had een slechte dag en gaf op hetzelfde punt als Lange op.

De opgave van Patrick Lange in de Ironman Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)

Brownlee breekt in slotfase

Vooraan kregen we een kopgroep van vijf, met Josh Amberger, Tim O’Donnell, Maurice Clavel, Jan Frodeno en Alistair Brownlee. Nadat Josh Amberger zijn motor opblies en ook Clavel moest lossen, leek het er op dat de groep met Wurf, Kienle, Sanders en andere hardrijders zou terugkomen. Maar dat was buiten Jan Frodeno gerekend. Die bleef het tempo hoog houden en gooide in de slotkilometers eerst Alistair Brownlee overboord en dan O’Donnell, die op twee minuten wisselde. Brownlee volgde na 180 km fietsen op vier minuten, ingelopen door het groepje Kienle, Wurf en Sanders.

Jan Frodeno wint het WK Ironman in 7u51 (foto: 3athlon.be/David Pintens)

Nieuwe recordtijd: 7u51’13

In de marathon stond er geen maat op Frodeno. De tweevoudige wereldkampioen van 2015 en 2016 kende geen verval. Hij heroverde zijn troon voor de derde keer en volgt zijn landgenoot Patrick Lange op. Frodo pakte de overwinning in een nieuwe recordtijd in Hawaii van 7u51’13. De Amerikanen mochten ook nog eens juichen met een knappe tweede plaats voor Tim O’Donnell, die ook sub-8 ging in 7u59’40. Sebastian Kienle werd derde in 8u02’04.

Sterke inhaalrace van Bart

Bart Aernouts zag zijn inhaalrace eindigen op de negende plaats. Onze landgenoot verloor veel tijd door de moeilijke omstandigheden in het zwemmen en verloor 9’49. Maar Bart begon aan een indrukwekkende fietsproef en rukte vlak na het keerpunt bij Hawi op naar de top-20 in een grote achtervolgende groep. Hij was de enige die op dat moment geen tijd meer verloor op de leiders. Maar bij het terugkeren naar Kailua-Kona hadden ze de wind grotendeels tegen en kreeg hij het moeilijker.

Bart Aernouts met een sterke marathon op het WK Ironman in Hawaii (foto: 3athlon.be/David Pintens)

Negende in 8u12’27

Bart kwam als 18de uit de wisselzone en zeker het begin van de marathon zag er moeizaam uit bij de vice-wereldkampioen. Maar net zoals vorig jaar kon Bart nog stevig versnellen aan het einde van zijn Ironman triatlon. Hij liep pas op vijf kilometer van de finish de top-10 binnen, nadat hij onder andere Alistair Brownlee en Lionel Sanders te pakken had gekregen. Met een negende plaats in 8u12’27 bleef Bart onder zijn eigen verwachtingen, maar liet hij zien dat hij een enorme vechtlust heeft…

De top-10 van 2019:

    1 7:51:13         Jan Frodeno          
    2 7:59:41    8:28 Tim O’Donnell        
    3 8:02:04   10:52 Sebastian Kienle     
    4 8:02:52   11:39 Ben Hoffman          
    5 8:06:41   15:29 Cameron Wurf         
    6 8:07:46   16:33 Joe Skipper          
    7 8:08:48   17:36 Braden Currie        
    8 8:10:29   19:17 Philipp Koutny       
    9 8:12:27   21:14 Bart Aernouts        
   10 8:13:37   22:25 Chris Leiferman