Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Arthur Horseau haalt zijn gram in Embrunman, Timothy Van Houtem beste Belgische triatleet
Arthur Horseau wint de Embrunman (foto: Trimax/ActivImages)
Nieuws

Arthur Horseau haalt zijn gram in Embrunman, Timothy Van Houtem beste Belgische triatleet

De Franse triatleet Arthur Horseau heeft in de Alpen op indrukwekkende wijze de Embrunman triatlon gewonnen, één van de zwaardere volledige triatlons in Europa met stevig wat hoogtemeters en onder andere de beklimming van de Col d’Izoard. Horseau haalde op die manier zij gram nadat hij eerder dit seizoen de Ironman Lanzarote won, te laat kwam op de slot award ceremony en pas onlangs uiteindelijk toch nog een wild card voor het WK Ironman in Nice kreeg. De jonge Niek Heldoorn was 21 minuten na Horseau de beste van de rest op de tweede plaats. Timothy Van Houtem was de beste Belgische triatleet. Bij de vrouwen won de Francaise Jeanne Colonge.

Titelverdediger Niek Heldoorn begon sterk aan de Embrunman. De jonge Nederlander die nog een tijd deel uitmaakte van het 185 triatlonteam van Marc Herremans kwam als eerste uit het water. Op de fiets kreeg hij de eerste 60 km het gezelschap van William Mennesson. Maar daarna begon de grote Arthur Horseau show. De Franse triatleet had meer dan drie minuten achterstand op Heldoorn, maar eens het gat gedicht was er op de fiets geen stoppen meer aan. Horseau reed acht minuten weg van Heldoorn. William Mennesson moest in de slotfase ook lossen en zou uiteindelijk de finish niet halen.

In de marathon bleef Arthur Horseau een hoog tempo aanhouden. Uiteindelijk zette hij Niek Heldoorn op meer dan 21 minuten. Horseau won meer dan verdiend de Embrunman in 9u14’09, waarmee hij ook het parcoursrecord met bijna een kwartier verpulverde. Niek Heldoorn werd tweede in 9u35’55. De ervaren Kroaat Andrej Vistica pakte de derde plaats in 9u56’53. Horseau meldt zich met deze overwinning nog uitdrukkelijker als één van de outsiders voor het WK Ironman in Nice.

Timothy Van Houtem werd beste Belg. Timo finishte als zesde in 10u05’23. Iets meer dan twee minuten later pakte Kenneth Vandendriessche de tiende plaats. Diego Van Looy had pech, bij een afdaling kwam hij ten val toen zijn linker remhendel van het stuur loskwam, gelukkig in het gras en zonder veel erg. Hij werd uiteindelijk nog 39ste. Nicolas Smeyers werd in 10u45’22 nog knap 26ste.

Ook bij de vrouwen waren de verschillen groot. De Francaise Jeanne Colonge ging zowat van start tot finish aan de leiding en won overtuigend in 11u00’05. Pas 18’52 later pakte de Zwitserse Emma Bilham het zilver. De derde plaats ging naar de Franse triatlete Julie Iemmolo. Er deden geen Belgische pro dames mee in Embrun.

Uitslag Embrunman 2023