Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
45 uur zwemmen in endless pool: Nederlandse atleet verpulvert wereldrecord
Maarten Van der Weijden verpulvert het wereldrecord zwemmen in tegenstroombad (foto: Maarten Van der Weijden RR)
Multisports

45 uur zwemmen in endless pool: Nederlandse atleet verpulvert wereldrecord

De Nederlandse atleet Maarten Van der Weijden heeft de afgelopen twee dagen een indrukwekkend wereldrecord neergezet door 45 uur te zwemmen in een tegenstroombad, een zogenaamde endless pool. Het was om meerdere redenen een memorabele zwemtocht voor Van der Weijden: zaterdagdagnacht om 2 u. rondde hij zijn wereldrecordpoging succesvol af en volbracht hij maar liefst 45 uur nonstop zwemmen in een stromingsbad. Dat deed hij in eigen tuin en vooral om zijn op 45-jarige leeftijd overleden vriend Sebastiaan te eren.

55 minuten per uur zwemmen, 45 uur lang

Van der Weijden ging donderdag 28 december om 5 u. ‘s ochtends van start en verbrak vrijdagavond al het tot dan geldende wereldrecord van 36 uur en 19 seconden. Zoals aangekondigd ging Van der Weijden toen nog ‘even’ door om uiteindelijk zaterdagnacht om 2 u. te stoppen. Hij verpulverde het wereldrecord tot maar liefst 45 uur. Van die 45 uur moest Van der Weijden minimaal 55 minuten per uur zwemmen.

Eerder liet Van der Weijden – die de afgelopen jaren tientallen kankeronderzoeken mogelijk maakte met de miljoenen die hij wist op te halen, onder andere met zijn Elfstedentriatlon – al weten niet te verwachten snel weer een groot evenement te doen. Geld inzamelen voor kankeronderzoek blijft hij wel doen. “Ongetwijfeld in een andere, meer bescheiden vorm.”