Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Uncategorized

Tips voor een IronMan triathlon

Naar aanleiding van een interessante discussie op het forum over tips voor een IronMan of andere lange wedstrijd, heb ik de meeste tips hier eens op een rijtje gezet

Trainen:
Een IronMan is een zware beproeving. Je bent meer dan een werkdag onderweg. Het spreekt voor zich dat je lichaam klaar moet worden gemaakt  om deze belasting aan te komen.Het is niet slecht om regelmatig eens een duurtraining te doen van 6 uur en een looptraining tussen de 2u en 2u30.

Voeding:
-Kijk vooraf eens op de site van de organisatie wat voor drank en eten ze tijdens de wedstrijd geven. Als je een zwakke maag heb, train al enkele weken met die produkten.
-Tijdens de marathon heb je vaak keuze uit cola, dorstlesser, energiedrank, water, appelsienen, banaantjes, gels, powerbar, gedroogd fruit, pretsels.
Cola is een enorme energie-booster. Het nadeel is dat je er direct erna ook een energie-dip van krijgt. Stel het drinken van cola zo lang mogelijk uit.
-Samen met je transpiratie-vocht, verliest je lichaam enorm veel zouten en mineralen. Kies vooral voor een sportdrank die voldoende mineralen bevat (bvb de isofuel van Trisport. In de Verenigde Staten heeft men zout-tabletten op de markt gebracht. Die kan je makkelijk meenemen. Hier zijn die tabletten nog niet helemaal ingeburgerd. Een alternatief voor die tabletten is O.R.S. Dit staat voor Oral Rehydration Salts. Dit zijn zakjes die worden opgelost in water. Die zijn eigenlijk voor kinderen die zware diarree hebben, en dus beginnen uit te drogen, weer te hydrateren.

Tijdens de wedstrijd per uur 1 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht opnemen. Weeg je 70kg, dus 70 gram koolhydraten opnemen. Dit kan volledig vloeibaar. Powergel en sportdrank, of powerbar en sportdrank. Niet vergeten dat er in de gemiddelde dorstlesser 6 à 7 gram koolhydraten zitten per 100cl. Een bidon van 750cl daar zitten dus al meer dan 50 gram koolhydraten in. Daar een gel of Powerbar of banaan bij is meer dan genoeg. Bij meer krijg je waarschijnlijk maagklachten.

Afbouwen en wedstrijdweek:
Bouw een 2-tal weken af voor een ironman. Altijd er voor zorgen als je in je zware weken bv 4 zwemtrainingen hebt, 4 fiets en 4 looptrainingen hebt, je die frequentie ook aanhoud tijdens de afbouwweken. Alleen een stuk minder in afstand. In wedstrijdweek heel rustig trainen. Zorg dat je vakantie hebt in die week. Het heeft geen zin om af te bouwen als je tot de dag voor de wedstrijd in de bouw werkt of iets van ander zwaar werk. Die laatste week of taperweek de tijd die vrijkomt door minder te trainen gebruiken om extra te rusten of je materiaal perfect klaar te maken. Eet de eerste dagen van de wedstrijdweek lichte maaltijden. Vervang ook al eens een maaltijd door een zelfgemaakte fruitsalade. Vanaf donderdag begin je met koolhydraten stapeling. Niet direct volle bak, gewoon iets meer koolhydraten. De dag voor de wedstrijd is het echt al koolhydraten wat de klok slaat. Het is normaal dat je dan enkele killootjes zwaarder staat omdat koolhydraten ook vocht ophouden.

Materiaal:
-Zorg dat je fiets klaarstaat. Ben je geen handige harry laat hem volledig nazien door een goede fietsmaker. Probeer tijdens de wedstrijd geen nieuw materiaal uit. Nieuwe fietsschoenen, pedalen, loopschoenen, kledij testen doe je weken voor de wedstrijd en niet tijdens. Je materiaal klaarzetten ter plaatsen dat wijst zichzelf uit.

Andere tips:
-de ochtend van de wedstrijd eet je nog een lichte koolhydraatrijke maaltijd
-het is geen misdaad om een pilletje tegen diaree of maagklachten voor de wedstrijd in te nemen. Kan veel problemen voorkomen.
-de wedstrijd duurt lang, laat je niet opjutten door de dol-enthousiaste mensen langs het parcours of door tegenstanders. Een IronMan is een strijd tegen jezelf. Ga over je limiet, en je krijgt je rekening gegarandeerd gepresenteerd!
-Als je na 60km voelt dat je dit tempo niet 180 km kan volhouden, ben je te snel aan het fietsen, als je na 60km voelt dat je dat tempo juist kan volhouden tot het einde ben je te snel aan het fietsen, heb je na 60km het gevoel dat je sneller kan ben je goed bezig.
-Een slecht moment… Iedereen krijgt er misschien wel tientallen te verwerken, ook de toppers. Hier telt letterlijk na regen komt zonneschijn. Maar hou er ook rekening mee dat er ook weer een slecht moment aankomt.
-Probeer in de marathon te blijven lopen. Al denk je dat je ter plaatse staat te dribbelen… Héél traag lopen is nog sneller dan wandelen. Eens je begint te wandelen is het om zeep. Dan kraak je mentaal.
-Je start goed getrained aan een IronMan. Als je je niet opblaast, ben je normaal gezien fysiek in orde om het tot een goed eind te brengen. De meeste atleten kraken mentaal.
-Geniet van je wedstrijd, kijk rond, geniet van het landschap !!!