Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Duatleten leren zwemmen
Uncategorized

Duatleten leren zwemmen

“Als ik duatleten bezig zie dan denk ik wel eens: jongens, leer toch zwemmen.” Deze uitspraak van Peter Croes onlangs in een dagblad werd hem niet door alle duatleten in dank afgenomen. Nochtans zijn er enkele duatleten volop bezig zich ‘om te scholen’. En niet van de minste: Johan Schoors, Rob Woestenborghs en Nico Huyberechts

johan1.jpg
rob2.jpg nico_huyberechts.jpg

Peter Croes oogstte behoorlijk wat kritiek met zijn uitspraak. Begrijpelijk voor jullie?
Johan: Ik begrijp zijn uitspraak. Triathlon is toch nog altijd een stapje hoger in aanzien. Wat niet wil zeggen dat duathlon van een lager niveau is aan de top. Iedereen is de beste op zijn manier.
Rob: Jazeker, triatlon is een Olympische discipline en heeft daardoor veel meer uitstraling. Ook Hawaï spreek tot de verbeelding bij de meeste atleten. Peter zei dit waarschijnlijk omdat deze doelen voor hem haalbaar zijn. Hij vergeet echter dat de meeste duatleten een hekel hebben aan het zwemmen of dat zwemmen voor hen praktisch niet haalbaar is.

Jullie zijn geen onaardige duatleten. Van waar dan de overstap naar de triatlon?
Nico: De enige reden bij mij is voldoende wedstrijden vinden zonder STAYEREN. Ik voer daar geen eindeloze en oeverloze discussies over op allerhande forums.
Johan: Duathlon blijft nog wel het hoofdoel, maar ik besef ook met ouder te worden bod je snelheid wat af, en deze heb je toch nodig om echt mee vooraan te strijden in het lopen.
Rob: Voor mij zit er voorlopig geen overstap in, ik wil eerst nog wat mooie momenten in het duatloncircuit meemaken.

Marino Vanhoenacker startte ook als duatleet, Rutger Beke haalde in het begin van zijn carrière ook betere resultaten in de duathlon dan in triatlon. Ze zijn nu meer dan verdienstelijke triatleten. Een voorbeeld voor jullie?
Nico: Dit zou toch wel kinderlijk zijn hé, ik ben tenslotte zoals u 32 jaar.
Johan: Zeker, zij zijn volwaardige triatleten die al een en ander bewezen hebben bij de wereldtop te behoren. Voor mij is triatlon gewoon een doel, een uitdaging om te zien tot wat ik in staat ben. Ik ambieer zeker geen triatlon carrière.
Rob: Niet echt, ze zijn van dezelfde generatie maar zwemmen ondertussen toch al zo’ n tien jaar. Gerrit Schellens en Koen Hoeyberghs zijn op mijn leeftijd begonnen maar vergelijken doe ik niet graag… Een voorbeeld heb ik niet echt maar ik kan de prestatie van iedere du- en triatleet waarderen.

Hoe zit het eigenlijk met jullie zwemcapaciteiten? Wat moeten we ons daarbij voorstellen (qua tijden bijvoorbeeld)?
Nico: Zwemmen deed ik altijd als ontspanning in de winterperiode.
Johan: Ben nu een dik jaar aan het zwemmen en kom helemaal van nul. De eerste training was ik al na 50m volledig buiten adem. Ondertussen zwemmen we op training toch al 3200m bij elkaar. Een 100m gaat nog maar in 1’28 en een 400m in 6’42.
Rob: Niet veel. Ik train voornamelijk op techniek, nooit met de chrono. Gisteren heb voor de eerste keer 100m voluit gezwommen in 1’40’. Tijden zeggen mij niet veel, ik ben al blij dat de redders in hun stoel kunnen blijven zitten wanneer ik zwem.

Hoeveel trainingstijd besteden jullie zo gemiddeld per week aan zwemmen? (in vergelijking met lopen en fietsen)
Nico: Momenteel probeer ik 5 uur te zwemmen , 15 km per week. Lopen 80 kilometer en fietsen 14 uur per week . Tel dit op met mijn baan in de bouw (40uur). We moeten wel goed zot zijn hé.
Johan: Ik ga 2 maal per week zwemmen (5 à 6 km) fietsen is 5 maal per week waarvan 1 à 2 langere ritten. De rest is van en naar het werk. En lopen is normaal 6 maal per week, tussen de 85 à 95 km.
Rob: Tweemaal per week een uurtje.

Hoeveel progressie denken jullie nog te maken in het zwemmen (dit jaar) en hoe pak je zoiets efficiënt aan?
Nico: Ik train momenteel met Bert Ackaert en schema’s van Peter Vervoort, en hoop alzo 21 te zwemmen op de 1500 meter, zal wel nog zwoegen zijn.
Johan: Geen idee, weet alleen hoe meer je zwemt hoe beter het gaat. Zal dus die 2 trainingen moeten opdrijven naar 4 à 5 per week. Maar door tijdsgebrek (voltijds werk) is dit moeilijk haalbaar.
Rob: Moeilijke vraag, vanaf 1 april richt ik al mijn pijlen op duatlon. Graag had ik tegen die tijd 1’30’’ gezwommen. Tycho Verbelen brengt me de nodige techniek bij.

Is triatlon voor jullie een tussendoortje of blijft de klemtoon vooral liggen op duathlon?
Nico: Dit jaar zal een combinatie zijn van beiden.
Johan: Triatlon is een tussendoortje. Duathlon komt op de eerste plaats en als er ergens een ruimte is vaan een paar weken kan er een triatlon bij.
Rob: Triatlon is een tussendoortje. Duathlon komt op de eerste plaats en als er ergens een ruimte is vaan een paar weken kan er een triatlon bij.

Hoever reiken jullie triatlonambities in de nabije of iets verdere toekomst?
Nico: Mijn droom is in 2007 een slot halen voor Hawaï. Doel is gewoonweg de horizonten verleggen. In duatlon kan ik niets meer bewijzen.
Johan: Ik hoop volgend jaar een volledige triatlon uit te doen. Met de ambitie om me misschien wel te kwalificeren voor Hawaï, dit zou de max zijn.
Rob: Voorlopig blijft het bij dromen… In de toekomst staat Hawaï (als age-grouper) bovenaan mijn verlanglijstje.

In welke mate zullen er triathlonwedstrijden op jullie programma staan dit jaar?
Nico: Graag de Heremans Classic, Brasschaat, Eupen en Aarschot
Johan: Normaal gezien dit jaar 1 of 2 ½ triatlons. Door mijn loopblessure weet ik nog juist welke, maar had gehoopt om Brasschaat te halen.
Rob: Misschien 1 halve triatlon, Brasschaat ofzo…

Hoe ziet jullie programma er dit jaar uit?
Nico: Venray, WK LD Denemarken, of Lanzarote , Powerman Austria, en Weiswampach.
Alleen wedstrijden zonder stayeren . Wedstrijden voor echte mannen waar wieltjeszuigers geen kans maken ( mag ook eens stout zijn hé)
Johan: Alle SP wedstrijden duathlon en een paar Grand-Prix wedstrijden in Frankrijk waar ik in het team zit met Rob en Jurgen Dereere.
Rob: Druk! Het belooft een zwaar jaar te worden. Voorlopig staan er 12 grote wedstrijden op het programma. Nieuw dit jaar zijn de lange afstandswedstrijden. De Powerman van Venray (NED) eind april zal beslissen of ik al dan niet geschikt ben voor deze formule. Nieuw in 2006 is ook mijn deelname aan de Franse Grand Prix. Samen met AEE-ploegmaat Johan Schoors, zal ik hier de kleuren van het Franse Marville verdedigen. In het duatlonwereldje staat de Grand Prix aangeschreven als zijnde sterkst bezette competitie ter wereld. We zien wel waar we uitkomen…

Wat zijn voor jullie de absolute uitschieters en wat zijn de ambities daar?
Nico: Alleen op mijn 32 nog een paar jaar dikke fun en plezier in afzien.
Johan: Dit jaar terug Belgisch kampioen duathlon worden. En als doel is me volgend jaar proberen te selecteren voor Hawaï, dat zeer moeilijk zal zijn.
Rob: Het EK en WK korte en lange afstand. De absolute uitschieter moet er komen op het WK kort te Cornerbrook(CAN). Beter doen als mijn 6de plaats van vorig jaar is mijn ambitie

Heel hartelijk bedankt voor jullie tijd en heel veel succes met het komende seizoen zowel op duatlon- als op triatlonvlak.