Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Interview met Arthur Ost
Uncategorized

Interview met Arthur Ost

arthur.jpgSportieve CV:

Naam : Arthur Ost
Leeftijd : 67 jaar
Club : Go like Hell
Sport : Triathleet

3athlon.be > Triathlon op je 67 ste. Hoe kom je erbij?

Zo een 14 tal jaren gelden deed ik een terrasje in Echternach. Toen zag ik in de verte sporters lopen in een voor mij onbekende klederdracht. Ik ben dat dan nader gaan bekijken en vernam dat het om een 1/4 triathlon ging.Dat sprak mij onmiddelijk aan. Als ik dat ooit eens zou kunnen !

3athlon.be > Ondertussen is het 2006. Hoever sta je met dat plan ?

(lacht uitbundig). Ik heb ondertussen al een groot deel van de wereld rondgevlogen om aan verschillende Ironmans mee te doen. In 2000 startte ik zelfs in Hawaii na een qualificatie in Lanzarotte. Wat de mooiste Ironman is , kan ik moeilijk zeggen. Mijn top3 is Lanzarotte , Langkawi en Pedicton waarvan Pedicton toch net iets mooier is dan alle anderen.

Vorige maand ben ik nog gestart in een 1/4 triathlon in Kazakhstan. Ik had deze wedstrijd gevonden op het internet. Aangezien ik nog nooit in dat land op bezoek geweest was , leek me dit een opportuniteit. Het kontakt met die federatie was fantastisch en de organisatie was 100 % af. Nadien ben ik met mijn vrouwtje nog een paar dagen blijven hangen om van het land te genieten.

3athlon.be > Staat er een leeftijd op triathlon ?

Er staat zeker een leeftijd op, maar die zal voor iederéén verschillend zijn en wordt door veel factoren bepaald. De motivatie is zeker de belangrijkste factor en die is sterk afhankelijk van ondersteuning en vooral appreciatie. Als je als laatste aankomt en de aankomstzone is al afgebroken dan is dat démotiverend. In Aarschot weten ze dat. Daar bleef er gedurende het lopen steeds een fietser naast mij met een bordje "laatste deelnemer". Hierdoor kreeg ik onderweg en vooral bij de finisch veel applaus. Dat geeft een ongelooflijk gevoel.

3athlon.be > Heb je als veteraan extra ondersteuning en begeleiding nodig ?

Spijtig genoeg is de ondersteuning vanuit onze federatie voor de Belgische oudjes zo goed als onbestaande. Zo voel ik dat tenminste aan. Het heeft lang geduurd om een categorie 60+ te hebben en die wordt vaak nog niet eens vernoemd. Internationaal staan ze veel verder. Daar hebben ze +65,+70,+75 enz… Als ik dan vergelijk wat de federatie van Kazakhstan voor mij heeft gedaan ! En dat enkel om aan te tonen dat sport op oudere leeftijd zijn nut kan hebben! Vorig jaar hebben ze daar hetzelfde gedaan voor een Koreaan van dezelfde leeftijd. Over zo een ouderenbeleid zou ik, samen met mijn lotgenoten, eens een opbouwend gesprek willen hebben met onze federatie.

Verder geniet ik van een nauwkeurige opvolging door een cardioloog (ex triatleet). Bart Decru maakt mijn schema's en doet dat naar mijn gevoel uitstekend. Maar de meeste steun krijg ik van mijn vrouw. Ze begeleidt me dagelijks en voorziet me van eten en drinken tijdens lange looptrainingen. Overal gaat ze mee om te zien of ik niets vergeet en ze is steeds blij als ik aankom.

3athlon.be > Een blik op de toekomst ?

De toekomst is onvoorspelbaar. Gezondheid, pech, motivatie… Als het kan zou ik mijn loopbaan willen afsluiten na een Ironman in België ofwel na de kwart in Echternach.

Belangrijkste wedstrijden:

1997 Roth
1998 Zurich
1999 Klagenfurt – Penticton(Canada)
2000 Lanzarot-Nice-Hawai
2001 Lankawi (Maleisië) opgave na 14km lopen.
2002 Almere- Brons Belgisch kampioenschap lange afstand.
2003 Langkawi
2004 Half ironman Sherborn U.K. tweede plaats
2005 Half ironman Geurneville (Californië)
2006 ITU cup Kazakhstan