Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Uncategorized

Het effect van beenlengteverschillen op het onderste lidmaat en lage rug

Wanneer we beenlengteverschillen (blv) bekijken moeten we een onderscheid maken tussen reële blv en functionele blv. In deze review bespreken we de functionele blv.  

90% van de bevolking heeft een blv. Een van de meest voorkomende oorzaken is een kanteling van het bekken. Het bekken bestaat uit 2 beweegbare delen, wanneer nu het ene bekken naar achter gekanteld is maakt deze het been aan die zijde korter en omgekeerd. De kanteling van het bekken brengt een hele rij van compensatoire mechanismen aan de gang. De onderste wervels van de rug gaan zich tegenroteren en je krijgt een grotere belasting langs 1 zijde van de rug. De spieren rond het bekken gaan verkorten of langs de andere zijde verlengen met een grotere spanning hiervan. Het bovenbeen gaat tegenroteren als compensatie met dezelfde spierdysbalans als gevolg (bijvoorbeeld het gekende tractus iliotibialis frictiesyndroom kan een gevolg zijn van blv)

Hoeveel mm blv is nu significant om klachten te veroorzaken :
Hier bestaat een grote controverse rond, maar aangenomen word dat, bij een normale belasting, onder de 20 mm geen compensatoire klachten ontstaan.

Nu in de praktijk zien we wanneer er een grote dagelijkse belasting is blv'n van minder dan 10 mm al klachten kunnen veroorzaken.

Triatleten zijn natuurlijk een geval apart, door de grote krachten vanuit de benen bij het fietsen en lopen, worden dysbalansen vlugger merkbaar. Bij het lopen worden door de schokken de belasting in de wervels langs één zijde groter en de rugspieren geraken vlugger in overuse, hetzelfde tijdens het fietsen, wanneer het bekken langs één zijde naar voor staat gekanteld en je moet meer dan 40 km. in voorovergebogen positie zitten zal de spierkracht en mobiliteit langs die zijde afnemen,omdat de aangedane bekkenhelft niet mee beweegt.

Fietsergometrie is belangrijk om dit probleem te neutraliseren en schoenophogingen worden best geleidelijk gedaan. Oefentherapie kan dit probleem mee helpen oplossen.

Bron : G. Knutson, Anatomic and functional leg-lenght inequality review and recommendation for clinical decision- making. Chiropractic and osteopathy, 2005, 13,11.

Jorn Nagels
PT, MT, Ac