Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Interview met Sander Dobbelaere
Uncategorized

Interview met Sander Dobbelaere

sander_dobbelaereSander Dobbelaere uit Watervliet is sinds begin 2006 gestart met competitie triathlon en duathlon bij de juniorenreeks. Hij werd eindoverwinnaar bij het Superprestige Circuit Junioren Duatlon en werd Vice Belgisch Kampioen Duatlon bij de junioren. Hij won het voorbije seizoen 3 duatlons en 1 triatlon binnen het Superprestige Jeugd circuit. Vanaf 2007 maakt hij deel uit van het ambitieuze SMO-triatlon Team Meetjesland. In diverse wedstrijden kwam hij als eerste binnen zijn leeftijdscategorie over de streep

Naam: Sander Dobbelaere
Leeftijd: 19 jaar
Woonplaats: Watervliet

Hoe ben je bij triatlon/duatlon terecht gekomen?
Het interesseerde mij al van kleins af maar ik heb nooit aan competitie gedacht tot ik bij mijn collega triatleet en trainer Michael Dewilde terecht kwam. Vroeger deed ik aan veldlopen maar ik raakte uitgeblust en kon me niet meer motiveren om te trainen. De triathon aan de Boerekreek van de gemeentelijke sportraad in 2005 was mijn eerste wedstrijd en ik was meteen verkocht.

Hoe lang ben je al met triatlon/duatlon bezig?
Ik heb net 1 wedstrijdseizoen achter de rug, maar ik ben altijd al sportief geweest. In 2005 heb ik enkele recreatieve triatlons afgewerkt maar niet echt gestructureerd.

Heb je ervoor andere sport(en) gedaan?
Ik heb aan atletiek (veldlopen) en zwemmen gedaan bij de jeugdreeksen. Triatlon biedt heel veel afwisseling en is ideaal voor een totale ontwikkeling van het lichaam. Verschillende spiergroepen en energiesystemen worden aangesproken, dit maakt het een zeer uitdagende sport.

Triatlon of duatlon?
Ik doe het alle twee maar ik zou me graag specialiseren in triatlon, het zijn 2 verschillende disciplines en vergt beiden een verschillende opbouwperiode.

Ondersteuning en begeleiding?
Vanaf dit jaar maak ik deel uit van het nieuwe SMO-Triatlon Team Meetjesland. Een ambitieus team met als co-sponsors HUBO Eeklo, WDC Flexibles Lembeke en Schepens Verpakkingen. Ik krijg er de mogelijkheid om kosteloos mijn favoriete sport te beoefenen met een goede omkadering en begeleiding. We nemen deel aan een 8-tal selectieve teamwedstrijden.  Op zaterdag 26 mei 2007 is er terug onze thuiswedstrijd geprogrammeerd aan de Boerekreek.
In de toekomst zou ik me graag richten op de langere afstanden, maar hiervoor heb ik nog een lange weg te gaan. En ik ben ook nog heel jong om over te stappen naar de langere afstanden, ik heb eerst nog extra ervaring en ontwikkeling nodig. Voor duursporters liggen de topjaren maar rond je 30ste jaar.

Heb je idolen in de sport? Wie is je grote voorbeeld?
Ja, Kathleen Smet en Luc Van Lierde omdat ze alle twee goed zijn in triatlon en zowel de kwart als de lange afstand hebben kunnen combineren tijdens hun carrière.

Het schooljaar is nu vier maand bezig. Hoe bevalt de combinatie je?
Ik zit in het 2e jaar hoger onderwijs graduaat Mechanica.  Ik heb veel vrije tijd, dus dit valt goed te combineren met de trainingen. Gemiddeld train ik tussen de 8 en 12u per week.

Wat zijn je doelstellingen op korte termijn (dit jaar) en op langere termijn?
Voor volgend seizoen hoop ik een paar goede wedstrijden af te werken voor het nieuwe team en hoop op enkele podiumplaatsen binnen mijn sterke beloftencategorie (H-21 jaar).  In de toekomst zou ik graag wat internationale wedstrijden doen en misschien wel een EK of WK. Maar de ultieme droom is toch Ironman Hawaii, maar hier heb ik nog tijd voor.

Hoe zou jij de triathlon- en duathlonsport "verkopen"?
Ik zou het aan iedereen aanraden want het is een fantastische sport voor diegene die veel conditie en doorzettingsvermogen hebben. De veelzijdigheid van de 3 sporten en de verschillende trainingsbelasting van het lichaam blijven steeds motiverend. Iedereen kan deelnemen, jong en oud en je moet zeker geen topatleet zijn. Een beetje sportief aangelegd zijn is reeds voldoende.