Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
The art of transition : Xtenex getest
Gear

The art of transition : Xtenex getest

Xtenex“Wisselen wordt wel eens de vierde discipline in triatlon genoemd. Zeker in de korte wedstrijden (sprint en OD) wint dit onderdeel meer en meer aan belang. Een handvol seconden winst kan immers het verschil zijn tussen een podiumplaats of een notering buiten de top tien.”
 
Marc Geerts, Marc Monden en Jeroen Buysse kregen via 3athlon.be een setje Xtenex cadeau, op voorwaarde dat ze hun bevindingen eens neerschreven. 

marcgeertsMarc Geerts :

Wisselen wordt wel eens de vierde discipline in triatlon genoemd. Zeker in de korte wedstrijden (sprint en OD) wint dit onderdeel meer en meer aan belang. Een handvol seconden winst kan immers het verschil zijn tussen een podiumplaats of een notering buiten de top tien.

Vooral voor de tweede wissel (fietsen-lopen), werden reeds verschillende systemen uitgedacht om de loopschoenen op een snelle en accurate manier aan te krijgen. Toen ik begon met triatlon, een 7 jaar geleden, was het klassieke slotje op de veters alom tegenwoordig. Dit eenvoudige systeem heeft als voordeel dat je de veters gelijkmatig kan aanspannen, zodat ze even goed zitten, als zou je ze hebben geknoopt. Het belangrijkste nadeel is, dat het aantrekken van de slotjes veel trager gaat dan andere moderne systemen. Hierdoor is het “veterslotje” vrijwel verdwenen bij de elite-atleten op de korte afstand. Op de lange afstand wordt het evenwel nog frequent gebruikt omwille van het comfort.

Ik zelf kwam de laatste 4 seizoenen aan de start, met schoenen die enigszins omgebouwd waren. Over het bovenste deel van de schoen, liet ik velcro’s stikken, zodat de schoen goed open kon staan en toch zeer snel dicht en vast is. Voordeel is dat je de schoen, naar believen kan aantrekken en dat je ook steeds zonder probleem in je schoen geraakt. Dit laatste kan wel eens een probleem vormen in wedstrijden met overvloedige regen en kou, waardoor je extremiteiten gevoelloos worden. Het nadeel van de velcro’s is dat het wat meer kost, bovendien kan je het systeem niet overbouwen van de ene op de andere schoen. Ook is dit systeem iets trager gebleken dan andere systemen.

De derde grote stroming in de wisselsystemen zijn de elastieke veters. Die bestaan in verschillende maten en vormen. Aan de klassieke versies heb ik een bloedhekel. Ofwel sluiten ze redelijk strak aan, maar dan is het lastig om je voeten in je schoenen te krijgen. Ofwel krijg je de voeten goed in je schoenen, maar dan zitten die als losse slippers aan je tenen. Bijkomend nadeel vind ik, dat de veters overal even strak zitten.

“Xtenex”

Dankzij 3athlon.be kon ik een nieuw type van veters uittesten, namelijk “Xtenex”. Ik deed dit gedurende een maand in allerlei trainings- en wedstrijdomstandigheden. Waar ik normaal redelijk weigerachtig sta tegenover rekkende veters, vond ik deze veters meteen zeer comfortabel zitten. Door de knobbeltjes die op de veter zitten, kan je de veters op verschillende plaatsen losser of vaster doen. Dit is dus meteen een oplossing voor het grote nadeel dat ik hierboven heb omschreven.
Bovendien blijft de elasticiteit van de veters bewaard, zelfs al zitten ze vrij strak. Op deze manier kan je de schoen dus ver open trekken, wat van groot belang is om je voet snel en precies in de schoen te krijgen. Als je gewend bent om met strak aangespannen schoenen te lopen, is het toch even wennen. Het gevoel blijft immers altijd losser in vergelijking met velcro’s of slotjes. Bovendien heb je het gevoel dat je schoen wel eens zou kunnen achterblijven in de modder, wanneer je door een drassig stuk loopt.
 
Het kost wel wat moeite, tijd en handigheid om de veters op zijn plaats te krijgen. Eens afgesteld moet je er echter niet meer naar omkijken. Een nadeel is de prijs, Dergelijke veters kosten in de winkel om en bij de €10. Het voordeel is wel dat je ze kan hergebruiken.

Samengevat vind ik Xtenex een zeer goed systeem dat toelaat om snel te wisselen en waarbij je bovendien niet veel inboet aan loopcomfort. Doordat dit systeem heel weinig handelingen vergt, is de kans dat het fout loopt miniem. Je schoen aansteken, is in feite het enige dat je moet doen.

marcmondenMarc Monden :
GETEST EN GOED BEVONDEN !Echt revolutionair en ongelooflijk hoe vlot de schoenen aan en uit kunnen.  De spanning blijft, zelfs bij werk op de hellingen!  In het begin had ik ze zelfs iets te strak aangespannen doch meer ruimte geven ging zonder aan spanning in te boeten!  Weer een zorg minder tijdens volgende duathlons!  THX !!!

 

 

jeroenbuysseJeroen Buysse:
Ik ben beginnend triatleet en de Xtenex veters zijn mijn eerste gadgets die het wisselen gemakkelijker en sneller maken.

Xtenex snelveters zijn elastische veters met verdikkingen in, met als doel de veters niet te laten verschuiven en een optimale spanning over de voet te behouden. De verdikkingen verdwijnen door de veter op spanning te brengen. Daardoor kan je de veters door de oogjes van de schoenen trekken. Het aanbrengen van de schoenveters verloopt dus uiteraard iets moeilijker dan bij andere veters, maar het is de bedoeling dat je dit maar 1 keer hoeft te doen.

Na het aanbrengen van de veters zou je eenvoudig in en uit je schoenen moeten geraken zonder verdere inspanningen. Aanvankelijk was ik eigenlijk vrij sceptisch.

Mijn eerste bezorgdheid was dat de spanning op de veter tijdens het lopen de verdikkingen zou doen verdwijnen waardoor de veters toch zouden kunnen verschuiven. Deze bezorgdheid was volkomen overbodig. De veters zijn nooit verschoven en ik heb ze ondertussen toch al een 300-tal km getest.

Mijn tweede zorg was dat de veters niet voldoende zouden spannen waardoor de schoen te los zou zitten. Ik heb namelijk tere voetjes die snel last krijgen van blaren. Om dat te voorkomen heb ik graag schoenen die stevig vastzitten zodat wrijvingen vermeden worden. Ook op dat vlak absoluut geen klagen over de Xtenex veters. Het is zonder probleem mogelijk om de schoen strakker aan te spannen dan met gewone veters.
Een te strakke spanning is natuurlijk ook niet goed omdat dit de doorbloeding van de voet vermindert en het aantrekken van de schoen bemoeilijkt. Na een paar weken lopen had ik het gevoel dat dit bij mij misschien wel eens het geval was. Maar dat is eenvoudig op te lossen door de spanning anders te verdelen over de voet en nu zitten de schoenen zeer goed.

Kortom, deze Xtenex veters hebben me echt bekoord en ik zal ze niet snel omruilen voor iets anders. Over prijs en duurzaamheid kan ik voorlopig niet veel zeggen omdat ze nog niet lang genoeg getest zijn. Hopelijk helpen ze mij komend seizoen om aanvaardbare wisseltijden te behalen.

dsc_0012

Xtenex is te koop in volgende winkels:
Running mate, kampenhout
Running center, Leuven
Running Planet, Berchem
Athletic time, Ath
Sidi sport, Spa
Sport mania, Arlon
Jogging plus, Brussel
Shop2run, Ekeren