Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Michael Dewilde wint IM Zuid Afrika bij de age-groupers
Nieuws

Michael Dewilde wint IM Zuid Afrika bij de age-groupers

michaeldewildezuidafrikaOp zondag 18 maart stond in Port Elisabeth de Ironman South Africa geprogrammeerd. Om 7u werd het startschot gegeven en met 1700 atleten doken ze de woelige Oceaan in. Dagtaak: 3,8 km zeezwemmen, 180 fietsen en 42 km lopen.

Onder hen ook een 10-tal Belgen die de verre verplaatsing hadden gemaakt om dit uniek evenement mee te maken. Topfavorieten voor de overwinning waren de Belg Gerrit Schellens (winnaar 2006) en de Zuid Afrikaan Raynard Tissink. Na het fietsen leidde de Zweed Bjorn Anderson, hij had maar liefst 20' voorsprong op de nummer 2 Tissink. Maar de Zweed vergeet soms dat triatlon uit 3 onderdelen bestaat en rijdt zich bijna elke wedstrijd volledig leeg bij het fietsen om later tijdens de marathon stil te vallen. Ook deze keer stapte hij na 18 km uit de wedstrijd. Het werd een zeer spannend duel tussen de Belg Schellens en Tissink. Op 3 km van de eindstreep had Gerrit Schellens de plaatselijke favoriet te pakken en liet hem meteen ter plaats om met 2' voorsprong voor de tweede keer op rij deze zware wedstrijd op zijn naam te schrijven.

Ook de Meetjeslander Michael Dewilde wilde hier zijn conditie komen testen op de lange afstand na een lange winterperiode. Hij kan terugblikken op een schitterend wedstrijdverloop. "Na IM Hawaii eind oktober heb ik bewust wat gas teruggenomen om dan rustig terug begonnen met mijn trainingsopbouw voor deze vroege Ironman in Zuid Afrika. Het is belangrijk dat de batterijen, zowel fysiek als mentaal terug worden opgeladen. Ik ben gestart met een nieuwe trainingsaanpak in samenwerking met KU Leuven olv. Paul Van Den Bosch om me zo beter en professioneler voor te bereiden."

"Het zwemmen verliep zoals verwacht matig, daar zwemmen in woelige zee niet echt aan mij is besteed."
Als 53ste kon hij aan een tijdrit van 180 km beginnen door de winderige en heuvelachtige vlakten. Elke ronde stond een klim van 10 km geprogrammeerd en er heerste een heel stevige wind. Bij het fietsen had ik eigenlijk nooit het gevoel dat het heel goed ronddraaide, ondanks het feit dat ik toch constant opschoof naar voor. Het was in de hitte belangrijk om voldoende vocht en energie op te nemen, want de afsluitende marathon is toch altijd doorslaggevend. Ik had vooraf dan ook een voedingsplan uitgedokterd om alles in de puntjes af te stemmen en de nodige calorieën binnen te krijgen. Na 5u fietsen (20ste fietstijd) kon hij de loopschoenen aantrekken.

De 27-jarige sportfunctionaris uit St-Laureins liep een knappe afsluitende marathon in 3:12' (12e looptijd) om als 12e te finishen. "Normaal krijg ik tijdens de marathon wel enkele dipjes te verwerken, maar deze keer kon ik blijven doorgaan. Dankzij de ondersteuning bij de persoonlijke bevoorradingen en aanmoedigingen van mijn vriendin Annick, bleef ik een hele wedstrijd gefocust op de finishlijn." De SMO-atleet werd daarmee 1e binnen de leeftijdscategorie 25-29 jaar met een ticket voor Hawaii 2007 eind oktober. Dit ticket laat hij echter aan zich voorbij gaan. "Mijn vriendin is momenteel enkele maanden zwanger en dit is voor ons beiden momenteel prioritair. Begin oktober verwachten we ons eerste kindje, dus dat wordt een unieke gebeurtenis. We blijven hier nog enkele dagen om de prachtige omgeving te ontdekken en na te genieten van het mooie resultaat."

Ik kies voor een seizoen op Belgische bodem met enkele selectieve ¼ en ½ triatlons. De Sentenaar neemt begin november deel aan de Ironman Florida, als kwalificatiewedstrijd voor Hawaii 2008.

In 2008 wil ik terug aan de start staan in Kona voor het befaamde Wereldkampioenschap en me er volledig op te concentreren om beter te doen dan vorig jaar. Mijn sterkste jaren op lange afstand moeten nog komen.

Het volledige wedstrijdverslag en de foto's kan je bekijken op www.michaeldewilde.com.
Resultaten 2007:
Men:
1          Schellens Gerrit (Bel)            8:33:04
2          Tissink Raynard (SA)             8:36:06
3          Riesen Stefan (Zwit.)            8:41:38
4          Vabrousek Petr (Tjech)        8:48:18

Women:
1          Badmann Natascha (Zwit)       9:22:00
2          Niederfriniger Edith (Italy)    9:47:01
3          Comerford Bella (USA)             9:48:40
4          Vlot Cora (Ned)                       9:52:40