Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Uncategorized

Topsportplan Vlaamse Triatlon en duatlon liga

De kans op topsportsucces verhoog je door in elke fase van de topsportloopbaan de aangepaste begeleidingsstructuren te creëren.  Dit is een bekend gegeven in de topsport waarvan de validiteit uitvoerig is bewezen in tal van topsportlanden zoals Australië, Groot Brittannië en Duitsland.
Het realiseren van dergelijke topsportstructuur is echter allerminst eenvoudig.  Dankzij de creativiteit en inzet van onze medewerkers en de financiële en logistieke steun van BLOSO, BOIC, Topsport Vlaanderen en enkele commerciële partners, zijn we erin geslaagd een complete triatlonstructuur operationeel te hebben.

Talentdetectie

Het vroegtijdig detecteren van talenten is de eerste stap in de topsportloopbaan.  De bedoeling is om een zo groot mogelijke groep kinderen te bereiken, dus ook kinderen die nog geen binding hebben met de triatlonsport, en ze te screenen in hun zwem-, fiets- en loopvaardigheden.  Vorig jaar heeft de VTDL een talentproject opgestart rond testdagen waar kinderen uit scholen en clubs konden aan deelnemen.  Op basis van een zwemtest, fietsvaardigheidstest en een looptest worden de kinderen ingeschaald volgens leeftijdsgebonden normen.   De kinderen worden allen geadviseerd volgens hun talent- en prestatieniveau en doorgestuurd naar een jeugdclub in de omgeving.

Projectcoördinator: Stefaan De Paepe

Begeleiding in kwaliteitsvolle "sterrenclubs"

Het is niet voldoende kinderen met talent te detecteren, men moet ze ook een kwaliteitsvolle opleiding kunnen aanbieden.  Triatlonclubs die een specifiek en kwaliteitsvol trainingsaanbod hebben, kunnen van een financiële ondersteuning genieten en worden betrokken in specifieke projecten zoals bijvoorbeeld het rughygiëneproject.  Vanuit de federatie voorzien we een begeleidingstraject voor de clubs die een jeugdwerking wensen op te starten.

Projectcoördinatie: Stefaan De Paepe

Topsporttalenten worden gevormd in de topsportschool

Dit jaar gaan we met de topsportschool het derde schooljaar in.  De topsportschool biedt een ASO of TSO opleiding aan in combinatie met topsporttraining triatlon.  Na de uitgebreide selectieproeven succesvol te hebben doorstaan, werden 11 triatleten geselecteerd voor deze topsportopleiding. 
De uitvalsbasis voor onze topsportschool is Leuven.  De kinderen lopen school in het "KA Redingenhof" en verblijven in het internaat "De Dijlemolens".  Voor de trainingsinfrastructuur kunnen we terecht op de school, de accommodaties van de KU Leuven, de stad Leuven en het zwembad "Sportoase".
De atleten worden van zeer nabij begeleid door ons trainerskader en de experten vanuit het wetenschappelijk begeleidingsproject.

Atleten
Niels Ost
Lucas De Jonghe
Peter Denteneer
Thomas Jurgens
Linde Herreman
Sofie Hooghe
Simon Naessens
Maarten De Bolster
Gertjan De Wilde
Gilles Cottyn
Wannes Swinnen

Trainers
Stijn Goris (triatlontrainer)
Kurt Lobbestael (triatlontrainer)
Robbie Billen (looptrainer)

Projectcoördinatie: Reinout Van Schuylenbergh

Tri-team 2012-2016

Triatlon is een sport waarbij het topniveau wordt bereikt vanaf 22 à 26 jarige leeftijd.  Er is dus geen onmiddellijke doorstroming vanuit de topsportschool naar het internationale topniveau.  De leeftijdperiode tussen de beëindigen van de topsportschool en het bereiken van het  persoonlijke topniveau, de zogenaamde 'transitieperiode', was tot voor kort een hiaat in onze topsportpiramide.  Om het topsportsucces op middellange termijn veilig te stellen was het dus noodzakelijk om voor deze atleten een begeleiding te voorzien.
Deze zomer zijn we erin geslaagd een team van toptrainers te engageren om deze groep atleten voor te bereiden op de Olympische Spelen van 2012 en 2016.  Het is dus een project met de focus op middellange termijn.  Zowel het trainingsprogramma als wedstrijdprogramma wordt samengesteld om de atleten optimale ontwikkelingskansen te bieden voor de Spelen van 2012-2016.  De begeleiding wordt verder geoptimaliseerd vanuit het wetenschappelijk begeleidingsproject.

Atleten
De Cuyper Simon
Geerts Marc
Geerts Karolien
Goris Stijn
Lewyllie Jolien
Verleysen Kjell

Trainers
Pieter Timmermans (triatlontrainer en projectcoördinator)
Patrick Teirlinck (zwemtrainer)
Robbie Billen (looptrainer)

Projectcoördinatie: Pieter Timmermans

Elitewerking

De eliteatleten zijn deze die in aanmerking komen voor deelname aan Wereldbekerwedstrijden, EK's, WK's en de Olympische Spelen van 2008.  Via allerhande projecten wordt gestreefd naar een maximale ondersteuning van deze groep.  Zo zitten er heel wat onder hen onder tewerkstellingscontract bij BLOSO of Defensie, zodat ze als professioneel atleet hun sport kunnen beoefenen.  En dit doen ze trouwens met veel succes. Momenteel staat de medailleteller op 7 medailles (3x goud, 4x zilver), behaald op EK's en WK's en dit met nog 1 WK voor de boeg.

Atleten
Olympic distance (focus OS 2008 – 2012)
Croes Peter (BLOSO student)
Long distance triatlon
Beke Rutger (BLOSO prof)
Demeulemeester Stijn
Deckers Tine
Schellens Gerrit
Vanhoenacker Marino
(Topsporter bij Defensie)
Van Lierde Luc
Van Lierde Frederik
(Topsporter bij Defensie)
Duatlon
Aernouts Bart
Coddens Kris
Dereere Jurgen
(Topsporter bij Defensie)
Maris Koen
Van Steelant Benny†
(BLOSO prof)
Van Steelant Joerie (Topsporter bij Defensie)
Vyncke Miek (BLOSO student)
Woestenborghs Rob (BLOSO prof)

Projectcoördinatie: Reinout Van Schuylenbergh

Wetenschappelijke begeleiding

Vorig jaar kregen we vanuit kabinet van Minister Anciaux het signaal dat we als federatie een project konden indienen voor wetenschappelijke begeleiding.  We opteerden voor een begeleidingskader waarbij experts uit verschillende wetenschappelijke disciplines bij elkaar worden gebracht. 
We zijn bijzonder fier dat we erin geslaagd zijn een team van topexperts bij elkaar te brengen om onze trainers en atleten optimaal te informeren en te begeleiden.  Hierdoor zal het trainingsproces ongetwijfeld veel efficiënter verlopen wat de kans op topsportsucces zal vergroten.

Partners
KU Leuven: Topsport ABC olv Prof Peter Hespel en Sportmedisch adviescentrum (SMAC) olv Prof Koen Peers
Prof Jan Olbrecht, inspanningsfysioloog
Prof Bert De Cuyper, sportpsycholoog
Frank Dewitte, Martine Mullie, projectverantwoordelijken bewegingsanalyse, rughygiëne, houdingsperceptie
Kristel Taelman, projectcoördinator carrièrebegeleiding
Dr Vincent Van Belle, sportarts

Projectcoördinatie: Reinout Van Schuylenbergh