Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Getest : de anti-paddle
Gear

Getest : de anti-paddle

Zwemmen op een klein verzetje

antipaddle

De anti-paddle is letterlijk wat het woord zegt: het omgekeerde van een paddle. Door zijn bolle vorm, zal je minder (bijna geen) grip krijgen op het water. Dit hulpmiddel verplicht je om met een hoge elleboog te zwemmen, en zo de hele onderarm te gebruiken om water te pakken.

Je kan de anti-paddle ook gebruiken om los te zwemmen aangezien je weinig weerstand ondervindt. Je zwemt dus op een klein verzetje. 

Peter Maximus : Vorig jaar, na regelmatig gebruik van de klassieke paddles in mijn trainingsschema, kreeg ik last in de schouders. Op advies liet ik de paddles aan de kant en ben ik met anti paddles beginnen trainen. In begin geraakte ik bijna niet meer vooruit omdat je hierdoor geen weerstand met je hand kunt creëren. Na verloop van tijd begon dit te beteren en is de snelheid iets of wat toch toegenomen. Je leert dus niet enkel je handenn, maar ook je onderarm te gebruiken. Met deze paddel ben je verplicht de techniek zo goed mogelijk uit te voeren om vooruit te geraken. Je kan ook met vuisten zwemmen om dit effect te bekomen, maar dan is je onderarm gespannen. Met de anti-paddle kan je je arm relax hoiden.

Katrien Verbeiren : Ze wegen vrij veel, dus ik dacht eerst dat je dit zou voelen boven water. Maar eens ik ze aan had merkte ik het gewicht niet meer. Ik vermoed wel dat, als je te veel zijwaarts overhaalt, het gewicht je dan extra uit balans haalt. Dus het verplicht je om efficiënt en soepel over te halen.
Het grootste verschil voel je uiteraard onder water. Het geeft een beetje het gevoel dat je handen zijn afgehakt. Bij het afduwen aan de kant voel je dit al: zelfs al zet je je handen dwars op het water, dit geeft bijna geen weerstand. Normaal moet dit al enorm afremmen, maar die antipaddels hebben zo’n vormm dat ze ze door het water snijden met amper weerstand.
Om vooruit te geraken heb je die weerstand echter juist nodig om je af te zetten op het water. Je moet dus letten op een hoge elleboog en correcte armpositie onder water, ander ga je amper vooruit. Zelfs al let je op je techniek, het geeft sowieso het gevoel alsof je bijna ter plaatse dobbert terwijl je toch veel moeite doet.
Nog een verschil voel je bij het uitduwen (2de fase onder water). In deze fase moet je versnellen om extra stuwing te creëren. Met de antipaddels gaat dit veel gemakkelijker dan zonder, omdat het amper kracht kost. Doe je de paddels uit, dan voel je in de volledige
stuwingsfase dat je meer weerstand (dus vooruitstuwing) hebt.
Als je regelmatig afwisselt tussen met en zonder de antipaddels zwemmen, leer je ook meer aandacht schenken aan die extra versnelling bij het uitduwen.
Mijn idee is dat als je er regelmatig mee zwemt, je techniek er op zal verbeteren.

Zwemclub WZK : De zwemmers van de Wase Zwemklub hebben tijdens hun training even tijd gemaakt om de anti-paddle te testen. Competie-zwemmers trainen vooral op tijd. In het begin hadden ze gemengde gevoelens. Ze moesten hun slagfrequentie serieus opdrijven om de zelfde tijden te zwemmen. Ook hadden ze in het begin het gevoel dat ze stabiliteit verloren. De anti-paddle laat je immers minder toe om op het water te “steunen”.
Pas wanneer ze een paar lengtes de klok uit het ook verloren, en ze stilaan leerden zwemmen met de paddle, moesten ze toegeven dat het een hulpmiddel is dat kan helpen in de verbetering van de zwemtechniek.

De anti-paddle kost €30  en is te koop bij:
SBR Sport Temse

Movingstore Gent
Skinfit Itegem