Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Interview met Jim Thijs
Uncategorized

Interview met Jim Thijs

jimthijs2

Jim "Jimbo" Thijs stortte zich al op vrij jonge leeftijd (23) op de Ironman afstand. Een beetje ontgoocheld omdat hij niet de resultaten haalde die hij wilde, liet hij even de triathlon varen en keerde hij terug naar zijn oude liefde : de mountainbike. Op een gegeven moment kwam plots het idee om de voorliefde voor triathlon en zijn talent op de MTB te combineren : Xterra ! 

jimthijsJim, je hebt een mooi seizoen 2007 achter de rug. Hoe kijk je er op terug?
Het was een geweldig jaar. Op het EK Xterra in Sardinië werd ik 6e, op het WK 15e. In Denemarken kon ik beslag leggen op de 2e plaats, in de UK een 5e plaats. Alles samen goed voor een 4e plaats in de Europese Xterra eindranking.
En hoewel ik me vooral op Xterra en winterduathlon, dus waar de fietsproef met de MTB wordt gereden, heb toegelegd, haalde ik toch een 2e plaats op het Nederlands kampioenschap OD-triathlon. Op het BK sprint in Butgenbach heb ik lek gereden, het BK OD triathlon in Vilvoorde ging helaas niet door.

Hoe verliep het begin van je triathlon carrière?
Toen ik begon met triathlon, was mijn zwemmen echt niet goed. Ik verloor te veel en ik ben ook niet de sterkste fietser die zomaar het gat kan dichtrijden. Ik schakelde vrij vroeg over op de volledige afstand, omdat daar het zwemmen van minder belang is. Intussen waren mijn zwemprestaties wel al serieus verbeterd.
Op die lange afstand voelde ik dat ik te jong was. Ik kon het zware volume niet aan. Ik had het gevoel dat ik er niet het maximale kon uithalen. Trouwens, met die lange afstand kan je maar een wedstrijd of 2 doen. Je moet al die leuke wedstrijden schappen in functie van die Ironmans.

Je bent na je Ironman avontuur zelfs met triathlon gestopt!
Ja, ik had er echt genoeg van. Ofwel ga ik er voor 100% voor, ofwel niet. Bij Ironman kon ik die 100% niet halen. Ik wou me gewoon terug gaan amuseren. Ik heb vroeger, van mijn 7e tot mijn 15e met een crossmotor, BMX en MTB gereden. Ik hou van het technisch moeilijke fietswerk. Daarom ben ik eerst terug beginnen MTB’en. Ik had niet eens aan de optie Xterra gedacht. Ineens viel mijn aandacht terug op Xterra. De keuze was snel gemaakt.

jimthijs3Kan je iets meer vertellen over die Xterra?
Xterra is een circuit te vergelijken met het Ironman circuit. Je hebt wereldwijd een aantal Xterra wedstrijden met een finale wedstrijd in Hawaii. Uiteraard is de Xterra organisatie lang niet zo groot als die van het Ironman circuit.
Het gaat om een vorm van triathlon, waarbij de fiets- en loopproef offroad gebeuren. Vaak zijn de parcours technisch heel moeilijk. Je moet niet alleen fysiek heel sterk zijn om goed te presteren, je moet wel enige behendigheid met de fiets hebben. Chris McCormack, de winnaar van de Ironman en dus toch een ijzersterke fietser, verloor ooit in een Xterra bijna een half uur op de snelste fietser.

De sport is bij ons niet zo gekend en populair. Hoe komt dat?
Om te beginnen is het een sport die niet door de ITU of de nationale federaties wordt gesteund. Als triathlon al weinig media aandacht krijgt, dan krijgt Xterra nog veel minder.
Xterra heeft ook zo zijn eigen top-atleten, maar grote namen uit de triathlon wereld zullen niet vaak aan de start van een Xterra verschijnen. Het is toch een sport die enig risico inhoudt. Toppers gaan hun carrière niet op het spel zetten om eens te gaan "spelen" in een Xterra. En zonder toppers krijgt een sport weinig aandacht.
Toch denk ik dat het avontuurlijke karakter van de sport, heel wat recreanten kan aantrekken.

Waar ligt jouw toekomst?

100% bij Xterra!

Bekijk ook Jim’s website : www.jimtijs.com