Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

By using our website, you agree to the use of our cookies.
Uncategorized

Conditieverlies door ziekte

ThermometerT’is weer het moment van het jaar waar iedereen wel eens geveld wordt door een verkoudheid en in bed moet blijven.
Vooral dat in bed blijven is blijkbaar een probleem bij de sporters. Ze willen zo rap mogelijk de draad terug oppakken en liefst daar waar ze hem hebben laten liggen.  Awel … zo werkt dat niet.
Eerst en vooral moet men zorgen dat men geneest. Dat wil zeggen zolang er koorts gemaakt wordt is sporten totaal verboden. Ook bij bepaalde medicijnen mag men niet sporten. Lees de bijsluiter en als er staat " geen inspanningen leveren" betekent dat ook "niet sporten".

 
In een uitgave van de "The Journal of Stenght Conditioning Research" stond er in 1994 een interessant artikel over "Detraining" bij duursporters.

In het kort :
Door dagelijks te trainen bouwt het lichaam een stijgend conditiepeil op.  Door niet meer te trainen zal het lichaam stillaan terugvallen naar het oude conditioneel niveau.  Bij duurathleten , zoals triathleten, is er een voelbaar conditie verlies vanaf 2 weken non-activiteit. Vanaf de 3de week verliest men het grootste deel van zijn wedstrijdconditie. Gelukkig vervallen niet alle systemen even snel. Zo verliest men zijn aerobe conditie sneller dan zijn anaerobe. Kracht verliest men bijna niet in de eerste  4 weken.
De tijd om terug op conditie te komen duurt ongeveer het dubbel dan de tijd dat men non-actief is geweest. Dus 1 week buiten strijd betekent al gauw een achterstand van 2 tot 3 weken.

Hieronder een tabel met het conditie verlies na 3 weken non-activiteit.

Aerobe capaciteit : -8 %
Volume bloed per hartslag : -10 %
Sub maximale hartslag : + 4 %
Vetverbranding tijdens training : – 52%
lactaat treshold : – 7%
bloedlactaat tijdens training: + 88 %

Train verstandig en verzorg jullie goed. Voorkomen is beter dan genezen.
IronFlip