Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Getest : het ISM zadel
Gear

Getest : het ISM zadel

 
  white-adamo.jpg

Het was even wennen toen ik de Adamo Race van ISMzadels voor het eerst te zien kreeg. De makers van het zadel beweren dat je met dit zadel nooit meer zadelpijn zou hebben. Hun website heet dan niet voor niets http://www.nooitmeerzadelpijn.nl. Ikzelf en belofte renner Wouter D’Hollander gingen met dit zadel aan de slag.

Zadelpijn wordt vooral veroorzaakt door druk die onstaat op het weke perineum. De “rare” vorm van het zadel moet de druk van het perineum wegnemen en zorgen dat je meer op je zitbotten gaat zitten. Vermits het zadel een andere vorm heeft (breder en korter) dan traditionele zadels, moet je wel de richtlijnen van de fabrikant volgen om het zadel juist te monteren.

Wat al direct opvalt in de instructies, is dat je het zadel niet perfect voorwaarts moet richten, maar een beetje moet draaien. Bij niemand is het bekken immers perfect symmetrisch. In welke richting en onder welke hoek je het zadel moet draaien is enkel proefondervindelijk te bepalen.

ismzadels.jpg
ISM Adamo Race versus Fi’zi:k Arione TRI2

Mijn eerste indruk was minder goed. Hoewel het zadel zadelpijn moet wegnemen, had ik nog nooit zoveel zadelpijn gehad. Dit kon zeker niet de bedoeling zijn. Na wat gemail met de man van www.ismzadel.nl bleek dit een niet-abnormale situatie te zijn. Het is een nieuwe manier van zitten en vraagt dus enige aanpassing van je lichaam. Je zit nog steeds en je gewicht moet nog steeds op het zadel overgebracht worden. En omdat de druk nu plots op de zitbotjes en bijhorende spieren komt, moeten die spieren wat getrained worden. Ook de fijne afstelling is van groot belang. Eens je de nieuwe postie gewoon bent zou je in principe zelfs geen zeem meer nodig hebben in de fietsbroek. Dit heb ik echter niet geprobeerd.

Wouter D’Hollander is een 18 jarige 1e jaars belofte uit Zele. Na zijn examens ging Wouter voor 2 weken met het zadel aan de slag voor zijn volume trainingen. Hij heeft in die 2 weken ongeveer 1400km afgelegd met een langste rit van 238km.

“Ik heb totaal geen last of pijn gehad” was de commentaar. In het begin heeft hij, net als ik, wat moeten zoeken naar de juiste postitie. Maar eens de positie gevonden is het comfortabel rijden. Het is een raar zicht en de andere renners vragen wel eens “wat staat er nu op je fiets” aldus Wouter.

De ISM Adamo Race kost 124,95€ en is te bestellen via www.ismzadel.nl