Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
getest: Orca RS1 swimskin
Gear

getest: Orca RS1 swimskin

Speedsuits zijn een relatieve nieuwigheid op de zwem- en triathlonmarkt. De jongste tijd haalden ze regelmatig het nieuws. Helaas is dit nieuws veelal negatief. Zo vroeg de Australische zwemkampioen Kieren Perkins onlangs naar een verbod op speedsuits tijdens de komende Olympische Spelen en verbood de ITU het gebruik van speedsuits tijdens haar wedstrijden.

Hoog tijd dus om kennis te maken met het corpus delicti: de speedsuit. Mogen wij u voorstellen; de Orca RS1 Swimskin.

rs1_swimskin.gif

Misschien eerst voor alle duidelijkheid: een speedsuit is géén wetsuit. Zo, het is er uit.
Speedsuits zijn dunne, op triathlonpakjes lijkende neopreen pakjes, die je wat hydrodynamische voordelen bieden wanneer je ze boven je wedstrijdpak draagt. Hun drijfvermogen is stukken lager dan dat van een wetsuit, maar net als een wetsuit snijden ze letterlijk door het water.

Wetsuits zijn sneller dan speedsuits, maar in wedstrijden waar de watertemperatuur het gebruik van een “gewone” wetsuit verbiedt, kan een speedsuit een absoluut voordeel bieden. Voor de twijfelaars: kijk wat dat betreft maar eens naar  Norman Stadlers IM zwemtijd uit 2006.

Verschillende fabrikanten bieden naast hun traditionele aanbod aan wetsuits sinds enige tijd ook speedsuits aan.

De eerste kennismaking met Orca’s RS1 Swimskin is in ieder geval aangenaam. Het pak is vederlicht, ongekend soepel, comfortabel en makkelijk aan- en uit te trekken. Al ware een lint aan de rits nog nét iets handiger geweest. Zonder lint sta je een tijdje vreemd te dansen vooraleer je het pak hebt dichtgeritst. Tenzij je natuurlijk een beroep doet op charmant gezelschap of toevallige passanten.

De RS1 is gemaakt uit een combinatie van TriSkin (een combinatie van polyester en elastaan die hoog waterafstotend is) en BioLite (een wrijvingsverlagende kunststof). Die combinatie zorgt ervoor dat het suit een klein, maar toch voelbaar drijfvoordeel biedt en door het water snijdt. Omdat swimskins mouwloos zijn, heb je geen belemmeringen van je bewegingen, terwijl je toch vrij hoog in het water ligt.

Een RS1 swimskin kost ongeveer €190. Daarmee is meteen het belangrijkste nadeel geduid. Want hoewel swimskins duidelijk voordelen bieden in non-wetsuit races, lijken ze ons voor het gros van de recreatieve atleten weinig nuttig.
Per slot van rekening vind je in onze contreien slechts weinig wedstrijden waar de watertemperatuur het gebruik van een wetsuit verbiedt, en in wedstrijden waar dat toch het geval is en waarbij het zwemonderdeel in een zwembad wordt afgewerkt, raak je de tijdswinst die je met een speedsuit boekt meteen weer kwijt door de langere T1-wisseltijd. Ga je wel voor wedstrijden in exotische oorden of op zuiderse locaties, dan kan je met een speedsuit je voordeel doen.
Wie enkel in zwembaden zwemt en een traditionele wetsuit te belemmerend vindt, doet er goed aan om even te kijken naar de RS1 fullskin, die we eerder op de testbank legden.