Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Interview Met Michael Dewilde
Uncategorized

Interview Met Michael Dewilde

michael_dewilde.jpgKomende zaterdag vindt in Sint-Laureins, de thuisbasis van triatleet Michael Dewilde, de boerenkreek triathlon plaats. Dewilde, winnaar van het 3athlon.be niet-stayer circuit 2007, won deze wedstrijd in 2006 en in 2007 en zal zaterdag dus proberen de titel voor de 3e keer op rij achter zijn naam te schrijven. Ik sprak met de kopman van het SMO team en een van de hardst fietsende triatleten van ons land.

Michael, je hebt in 2007 een schitterend parcours afgelegd. Hoe kijk je terug op vorig jaar? Wat waren voor jouw persoonlijk de hoogtepunten?
2007 Was inderdaad voor mij een succesvol jaar. De start van het SMO-Triatlon Team gaf nieuwe kansen en dit kwam de motivatie natuurlijk ten goede. Ik heb eigenlijk een heel constant seizoen afgewerkt met weinig conditionele uitschieters. En ik had eigenlijk niet echt een wedstrijd waarvan ik dacht van die verliep perfect, er zijn altijd wel puntjes die beter kunnen. Dus ik hoop ooit eens een perfecte wedstrijd af te werken, als die natuurlijk bestaat…
Maar na mijn eerste experiment op hoogtestage in Font Romeu (juli) voelde ik me wel heel sterk. Maar dan heb ik de fout gemaakt van een te druk wedstrijdprogramma af te werken, waardoor ik eigenlijk nooit fris aan de start stond.
 
Als je naar jezelf kijkt, waar sta je nu t.o.v. vorig jaar? Hoe was je voorbereiding?
Na Ironman Florida (november) heb ik een maandje platte rust genomen en dan begin december terug gestart met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen. Ik heb een hele goede opbouw achter de rug met 2 korte trainingsstages in Portugal. Er werd in samenwerking met Topsport ABC voor mij een schema uitgedokterd met accent op zwemmen en lopen en dit heeft toch wel zijn vruchten afgeworpen blijkt uit de laatste testen. Mijn fietsen zit meetstal wel ok, maar moet soms van veel te ver mijn inhaalrace inzetten en dan verspeel je veel krachten. Dus ik zou graag wat meer voorin geraken bij het zwemmen, zodat ik het wedstrijdverloop een beetje mee kan bepalen.
 
Je hebt vorig jaar de IM van Zuid-Afrika gedaan, heel vroeg op het seizoen. Dat was natuurlijk een stevige basis voor de rest van het seizoen. Dit jaar heb je nog geen IM gedaan. Heeft dat een invloed op het komende seizoen?
Ik heb me vorig jaar kunnen plaatsen voor Hawaii en dat geeft me het voordeel dat ik heel rustig en doelgericht kan opbouwen, zonder druk of verplichtingen. Er werd gekozen om dit jaar geen volledige af te werken, maar 5 halve triatlons om hierin sterker te worden en de nodige reserves te behouden. Want zo’n volledige is toch steeds een serieuze aanslag op je gestel.

Je werkt ook niet meer voltijds?
Ja, dat klopt sinds vorig jaar deed zich op de sportdienst de mogelijkheid voor om halftijds te beginnen werken. Na enig overleg en wat financiële afwegingen hebben we beslist om hierop in te gaan. Dankzij de steun van mijn vaste sponsors SMO, Hubo, WDC en Schepens verpakkingen was dit een unieke kans en ben hen hiervoor dan ook zeer dankbaar.

Wat zijn je doelstellingen voor dit jaar? Welke wedstrijden ga je doen, en wat zijn je ambities?

Ik werk terug de vooropgestelde teamwedstrijden binnen het niet stayer circuit af, aangevuld met enkele buitelandse halve triatlons. Eind juni hoop ik graag goed te zijn in Brugge en BK Brasschaat. En dan opbouwen richting Hawaii in oktober als 2e piek.

Je kan snel zwemmen en lopen, maar je kan verschrikkelijk hard fietsen. Heb je een wielersport achtergrond? Wat is je geheim?
Er zijn weinig geheimen denk ik, gewoon een goede basis leggen en regelmaat! In mijn jeugdjaren heb ik steeds gevoetbald maar toen de voetbalclub failliet ging (k weet niet of dat aan de technische capaciteiten van mijne linksen lag), heb ik de liefde voor de mountainbike ontdekt en heb toen wekelijks veldtoertochten gereden maar steeds veel te snel…
 
Je rijdt dit jaar op een Isaac, geloof ik?
Ja, dat klopt. We hebben binnen het team een overeenkomst met Isaac gesloten en alle teamleden hebben een tijdritmachine ter beschikking. Exclusief topmateriaal en de nieuwe Aerotic kreeg recent in Duitsland nog de prijs van "triatlonfiets van het jaar".
 
Ben je een materiaalfreak? Je rijdt bvb met die speedplay pedalen, een ovalen kettingblad. Helpt je dat allemaal om sneller te fietsen?
Ik rij graag met goed materiaal en ben inderdaad wel bezig met materiaal en aerodynmica. Elke seconde waarvoor je geen extra energie moet leveren, is er een gewonnen…
 
In oktober ben je papa geworden van een dochter Jelke. Hoe valt dat mee? Niet te veel slapeloze nachten?
Ons Jelke werd op 23 september geboren. De eerste weken waren vrij zwaar en inderdaad wat slapeloze nachten. Maar gelukkig vangt Annick daar veel op. Het is echt schitterend hoe je dat wondertje ziet evolueren. En ik tracht nu nog meer kwaliteit te trainen of enkele alternatieve trainingen met het kleintje.
 
Is het nu Michel of Michael?
Ewel, bij mijn geboorte noemde iedereen me "Maikel", maar op mijn paspoort staat dus eigenlijk Michel. Bij de geboorteregistratie wilden ze Michael niet aanvaarden en dus moet ik "Michel" meeslepen mijn hele leven. Maar hou het maar bij "Maikel".