Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Simon De Cuyper blikt vooruit op het WK in Vancouver
Uncategorized

Simon De Cuyper blikt vooruit op het WK in Vancouver

simondecuyper.jpgSimon De Cuyper is één van de atleten die aanstaande zondag de Belgische kleuren verdedigt op het wereldkampioenschap ¼ Triatlon in het Canadese Vancouver. De Belgische delegatie bestaat uit Peter Croes, Axel Zeebroek, Simon De Cuyper, Marc Geerts, Sofie Hooghe, Jolien Lewyllie, en Karolien Geerts. Sinds zaterdag is de Belgische selectie vertrokken richting het regenachtig Canada.

Hoe is het met je huidige conditie gesteld, zit je op schema?
Ik heb een hele goede winter achter de rug, waarin ik constant op hoog niveau heb kunnen trainen, dit zonder enig blessureleed of ziekte. Daarnaast werkte ik ook nog enkele goede stages af in iets zonnigere oorden. De conditie is dus zeker goed, trainingstijden en testen waren nooit zo goed. Al had ik wel iets meer verwacht van de eerste wedstrijden! Dit is niet altijd even makkelijk, maar het is kwestie van rustig te blijven, want de prestaties zullen zeker wel volgen.

We hebben je dit jaar nog niet in België aan het werk gezien, hoe ziet de rest van je wedstrijdprogramma eruit?

Doordat we met een nationale "beloftenkern" het etu-cup circuit afreizen komen we nog maar weinig in actie in Belgie. Een afspraak waar ik zeker present zal zijn is het BK kwart triatlon in Kortrijk. Hopelijk kan ik me daar mengen in de debatten voor het podium en zal ik samen met enkele teamgenoten het SMO-Triatlon Team vertegenwoordigen.
Hoewel die internationale wedstrijden zeker de moeite zijn om te doen, is het toch wat jammer dat we in Belgie nog zo weinig aan de startlijn staan, want het is toch veel rustiger om een wedstrijd te doen zonder al die verplaatsingen.
De week voor het BK sta ik aan de start in Holten, voor de rest van de zomer ligt de kalender nog niet helemaal vast, al staat het EK voor beloften (6 september) uiteraard ook in het rood aangeduid. Waarschijnlijk sluit ik het seizoen zoals de vorige jaren af met de wedstrijd in Mechelen.

Enkele weken terug was je voor het eerst actief op een niet-stayer wedstrijd voor je Duitse Bundesliga team. Hoe heb je die wedstrijd ervaren?
Het grootste verschil was voor mij het fietsonderdeel. In stayer wedstrijden wordt het tempo bepaald door de groep en varieert dit constant, nu moest ik me eerder richten op mezelf al probeer je natuurlijk altijd het tempo van voorbijgangers te volgen. Toen Norminator passeerde was het natuurlijk direct duidelijk dat dit onbegonnen werk was. 
Om een optimale fietsprestatie te leveren heb ik denk ik nog wel wat te weinig zelfkennis over hoe hard ik mag gaan zonder helemaal over mijn toeren te gaan. Het voordeel was dat ik nog wat reserve had en daarmee een goed loopnummer kon afwerken.
De wedstrijd zelf was tof en goed georganiseerd, de sfeer zelf was ook plezant, die Duitsers zijn vaak toch iets enthousiaster dan het Belgische publiek… cheerleaders aan de finish enzo…

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er zo een beetje uit? Valt het te combineren met je studies aan de KUL?
Om studies en sport toch een beetje in evenwicht te houden werk ik een individueel studieprogramma af aan de KUL, dit in samenspraak met de topsportcoordinator van de universiteit. Concreet spreid ik de vakken van twee academiejaren over drie jaren, waardoor er naast de lessen meer ruimte overblijft voor trainingen. Op deze manier slaag ik er toch in om beide te combineren, al worden de studies op sommige momenten wel echt op de tweede plaats gezet.
Vermits het zwemmen zo belangerijk is bij Olymische afstandstriatlon zwem ik 4 à 8 keer per week, varieert van 12km in rust weken tot 35 in de zeer zware trainingsweken. Fietsen varieert ook enorm, tijdens de week heb ik met de lessen niet echt heel veel tijd voor lange ritten, maar daarvoor zijn er de stages. Lopen varieert tussen de 25 à 65km per week met wel iedere week looptechniektraining, looptrainingen zijn trouwens ideaal om springuren op te vullen. Daarnaast doen we ook twee keer per week stabilisatietraining met de beloften.

Je bent opgenomen in het beloftenproject van de triatlonfederatie, wat houdt dit nieuwe project eigenlijk in?
Het beloftenproject van de federatie biedt eigenlijk een optimale begeleiding die nodig is om de atleten naar de top te helpen in de Olympische triatlon. Het is ook bedoeld om de overgang van topsportschool naar elite atleet te overbruggen.
De begeleiding is zeer ruim, er zijn gespecialiseerde trainers waaronder Pieter Timmermans als hoofdcoach, daarnaast een zwemtrainer en looptechniektrainer. Maar er zijn ook tal van specialisten uit het TopsportABC van de KUL, Jan Olbrecht, een sportarts, experts voor stabilisatietraining die vanuit verschillende invalshoeken ook verbonden zijn bij de begeleiding.

Je bent de zoon van de bekende sportpsycholoog Bert De Cuyper die zeer betrokken is bij de mentale begeleiding van enkele triatleten. Hebben jullie het ook regelmatig over je persoonlijke ervaringen en je mentale ingesteldheid?
Er wordt mij wel eens gevraagd of ik soms bij mijn vader op de zetel lig voor een gesprek, maar zo werkt het niet echt. Voor en na iedere race hebben we in de auto of aan tafel wel uitgebreide gesprekken, discussies over verschillende aspecten van de race. Die leiden voornamelijk tot veel zelfkennis die mij helpen om bepaalde aspecten van de wedstrijden beter aan te pakken. Vroeger had ik ook wel eens last van stress voor de wedstrijd, ondertussen ben ik daar al veel rustiger in geworden en heb ik zo mijn eigen rituelen om de stress van me af te blazen.

Hoe ziet je favoriete training eruit – kort en krachtig of lange trainingssessies?
Het liefste doe ik een zware looptraining op de piste. Afstanden tussen de 400 à 1000m zo snel als mogelijk of afwisselen tussen snelle en bijna maximaal. Met de beloftenkern werken we op stage zo’n trainingen geregeld in groep af, en stiekem kijk ik meestal wel uit naar deze trainingen, ondanks je je nadien wel iets minder voelt 🙂

Veel succes zondag op het WK!